Testresultaat: verbeterde lymfestroom met fluorscopie

Prof. Dr. Nele Devoogdt, Fysiotherapeut en Coördinator van het Lymfoedeem centrum KU Leuven

Fluorscopietest op bellicon® minitrampoline 2015

KU LEUVEN (Vasculair Centrum) 
Prof. Dr. Nele Devoogd

Om de effecten van bewegingen op de bellicon® op het lymfestelsel te testen, werd lopen op een harde ondergrond vergeleken met de bewegingen op de minitrampoline. Het doel van het experiment was om te testen of de lymfestroom hierdoor sneller geactiveerd wordt. Deze test werd uitgevoerd middels een fluorscopietest. De resultaten vind u hieronder.


Proefpersoon:

 • Gezond, normaal vetpercentage, lichaamsgewicht 65 kg, leeftijd 24 jaar
 • Geen operaties/blessures aan enkels en knieën, geen objectieve tekens van lymfoedeem
 • bellicon minitrampoline; elastieksterkte Zacht (tot 60 kg)
 • Contrastvloeistof 0.2cc IndoCyanineGroen (verdund 25 mg met 25 ml aqua)
 • Infrarood PDE camera (visualisatie lymftransport), computer en monitor
 • Markeerstift zwart
 • Ergonoom (92 slagen per minuut)
 • Oefening ‘wandelen’ op de bellicon (hielen lichten, afwikkelen tot aan de tenen)
 • Oefening ‘wandelen’ op de vloer (hielen lichten, afwikkelen tot aan de tenen)


Procedure:

 1. Proefpersoon ligt op de behandeltafel waar zij een verdoving ter hoogte van de digitruimte Ⅰ-Ⅱ van de rechtervoet krijgt toegediend, daarna zittend op de rand van de behandeltafel krijgt zij een inspuiting van de contrastvloeistof IndoCyanineGroen met 0.2cc IndoCyanineGroen t.h.v. digitruimte Ⅰ-Ⅱ en Ⅳ-Ⅴ toegediend.
 2. Oefening: wandelen op de bellicon op het ritme van een metronoom (92 slagen per minuut).
 3. Lymftransport wordt gevolgd met een PDE camera.
 4. Na 10 stappen wordt er gestopt met wandelen op de bellicon en wordt er doormiddel van een streepje gemarkeerd tot waar het lymftransport gestegen is. Indien er geen verandering van het lymftransport wordt geconstateerd, wordt er in plaats van een streep een punt gezet.
 5. De test wordt gestopt wanneer het lymftransport de knie bereikt.
 6. Er wordt gekeken hoeveel series van 10 stappen er nodig zijn tot het lymftransport de knie bereikt. Er zijn bij het wandelen op de bellicon in totaal 50 stappen nodig geweest om de knie te bereiken.
 7. Nu worden de lymfcollectoren van rechteronderbeen leeggemaakt, zodat de contrastvloeistof eruit is. Er is echter nog wel een ‘reservoir’ van de contrastvloeistof aanwezig op de plaats in de voet waar het is ingespoten. Bij een volgende oefening zal deze vloeistof weer zichtbaar zijn in de lymfcollectoren van het rechterbeen.
 8. Oefening: Opnieuw wordt er gewandeld op de bellicon en geteld hoeveel series van 10 stappen er nodig zijn totdat het lymftransport de knie bereikt. Nu zijn er totaal 40 stappen op de bellicon nodig om de knie te bereiken.
 9. De lymfcollectoren van het rechteronderbeen worden opnieuw leeggemaakt.
 10. Oefening: Wandelen op de vloer op het ritme van een metronoom (92 slagen per minuut) Er wordt geteld heoveel series van 10 nodig zijn totdat het lymftransport de knie heeft bereikt: in totaal zijn er 70 stappen nodig op de vloer om de knie te bereiken.Om uit te sluiten de de eerste oefening, wandelen op de bellicon, van invloed is op het sneller doen circuleren van de lymfvloeistof wanneer er daarna wordt gewandeld op de vloer, is ervoor gekozen om een tweede test te doen. Bij dezelfde testpersoon wordt nu de contrastvloeistof in plaats van in de rechtervoet ingespoten in de linkervoet. Bij de eerste oefening wordt nu in plaats van gewandeld op de bellicon eerst gewandeld op de vloer. Daarna wordt er gewandeld op de bellicon.

 1. Oefening: Er wordt nu eerst gewandeld op de vloer: in totaal zijn er 100 stappen nodig op de vloer om de knie te bereiken.
 2. De lymfcollectoren van linkeronderbeen worden leeggemaakt zodat de contrastvloeistof eruit is. Er is ook hier nog een ‘reservoir’ van de contrastvloeistof in de linkervoet aanwezig waar het is ingespoten. Bij een volgende oefening zal deze vloeistof weer zichtbaar zijn in de lymfcollectoren van het linkeronderbeen.
 3. Oefening: Nu wordt er gewandeld op de bellicon: in totaal zijn er 30 stappen op de bellicon nodig om de knie te bereiken.


Conclusie:

Tijdens het wandelen op de bellicon zijn er opmerkelijk minder series van 10 stappen nodig om de lymfvloeistof door de lymfcollectoren te laten stromen. In deze test gaat het door het gebruik van de bellicon ongeveer twee keer zo snel dan op de vloer. 

Deel bericht