Effectieve preventie en met plezier

Andreas Sperber, chef fysiotherapie
Picture of chief physiotherapist Andreas Sperber

"Sinds vele jaren werken we in de Schwarzwaldklinik Bad Rippoldsau met de zeer veerkrachtige bellicon. Zowel in het kader van een groepstherapie (met 13 toestellen in een kring), als van een individuele therapie kunnen we met deze innovatieve toestellen zeer effectief trainen.

De deelnemers zijn in de wolken door de zachtheid en de dynamiek, door het gevoel van het swingen, de dynamische wissel tussen op en neer springen en de vele bewegingsmogelijkheden. Daarbij wordt bij het bouncen aanvankelijk de bouncemat niet verlaten, de voeten blijven veilig in contact met de mat.

Met muziek, op maat en met veel ritme, is deze vorm van bewegingstherapie een zeer eenvoudig aan te leren training voor alle tv-verslaafden en sportschuwe lui. Wanneer wij therapeuten ondertussen ook nog het principe en het nut uitleggen, zijn de patiënten op veel vlakken zeer snel overtuigd. Dat is nu eenmaal de belangrijkste basis voor een effectieve training, die ook thuis voortgezet kan worden.

De positieve aanvaarding van het trampoline bouncen, het plezier bij het op- en neer gaan is het resultaat van bewegingservaringen die we als kinderen hebben opgedaan en geconditioneerd. Daar kunnen wij nu, na misschien tientallen jaren, weer mee aanknopen. Zo tovert men de spreekwoordelijke lach op het gezicht, wat ook voor ons therapeuten telkens weer een spannend moment is.

Preventietraining met de bellicon® trampoline
De bellicons zijn voorzien van sterke individuele ringelastieken en zorgen zo voor een bijzonder soepele en zachte training. Omdat de trampoline ook met handgrepen wordt aangeboden, kunnen vooral oudere mensen zonder gevaar op deze trampoline oefenen.
De training levert na een korte gebruiksduur al merkbare voordelen voor de gezondheid op. Door het herhaalde op en neer bewegen worden de spieren permanent aangespannen en ontspannen. Deze duw- en trekimpulsen versnellen de stofwisseling en zorgen voor een verbeterde doorbloeding van de weefselstructuur.

Hart - bloedsomloop
Hoewel de training op de bellicon trampoline niet zeer vermoeiend lijkt, is ze toch een bijzonder werkzame training voor hart en bloedvaten. De belasting delen we in volgens de Borg-schaal van een tot tien. Na vijf minuten wordt de deelnemers gevraagd om hun belastingsintensiteit te beoordelen. Regelmatige controles voorkomen overbelasting. De totale trainingsduur bedraagt maximaal 30 minuten.

Opbouw van spieren
Trampolinetraining is een uiterst effectieve training voor de buikspieren. Door de wisselende zwaartekracht worden alle spieren reactief geprikkeld. De bij het afremmen versterkte zwaartekracht zorgt ervoor dat de excentrische spieractiviteit wordt verhoogd. Ook de bekkenbodemspieren profiteren van deze reactief wisselende belastingen. De lichaamshouding verbetert door een verticale belasting tegen de zwaartekracht in.

Gewrichten en tussenwervelschijven
Kraakbeen en ook tussenwervelschijven worden alleen door druk en trekkracht gevoed. Bij gebrek aan voldoende beweging verliest het kraakbeenmatrix zijn substantie. Bewegen op de superelastische trampoline levert zo veel voordelen op omdat door de zachte vering de druk op de gewrichten tot een minimum wordt beperkt, terwijl de spanning van de spiermantel voor een goede stabiliteit van de gewrichten zorgt.
Enerzijds zorgen de segmentstabiliserende spieren synergetisch samen met de Ms. transversum abdominis voor stabilisering van de romp, anderzijds wordt deze spiergroep van zuurstof voorzien door de op- en afbouw van spanning, zodat de capaciteit tot ontspanning niet verloren gaat. 
Zelfs na tussenwerveloperaties zetten wij de bellicon voor individuele therapie in. Het zachte schommelen op beide benen via de romp is minder belastend als stappen. Op deze manier kan de belastbaarheid goed geregeld en verhoogd worden. 

Immuunsysteem
De pompwerking van de spieren versnelt de lymfenkringloop, die ook mee verantwoordelijk is voor het afweersysteem.

Gewichtsbeheersing
Door de training wordt de stofwisseling heel sterk gestimuleerd. Ze zorgt ook voor een verbeterde peristaltiek en dus ook voor een kortere vertering. Bovendien herinneren we eraan dat alleen bij middelmatige beweging vet wordt verbrand. De lichte training zorgt daarbij voor goede resultaten. ›Powertraining‹ verbrandt eerst alleen de snelle koolhydraten en helpt niet bij gewichtsvermindering.

Evenwicht en harmonie
Het instabiele platform zorgt voor een continue controle van het evenwicht. Deze coördinatietraining is vooral bij de preventie van vallen zeer belangrijk. Het reactievermogen van de spieren neemt toe en zorgt ervoor, dat het lichaam zijn reflexen bijvoorbeeld op ijs of bij het struikelen optimaal benut.

Regeneratie en ontstressen
De afbouw van stresshormonen werkt vooral via beweging en de ademhaling. Het regelmatige, langzame op- en ontspannen van alle spieren werkt als een massage van binnenuit: de ademhaling wordt rustiger, gelijkmatiger en dieper. Door de extra doorbloeding wordt het regeneratievermogen versneld, net zoals bij de cool down van voetballers na een wedstrijd. Na de training is dit concentratievermogen duidelijk toegenomen.

Levensvreugde en toename van het gevoel van eigenwaarde
Lichte depressies kunnen door lichaamsbeweging worden behandeld, zonder het innemen van medicijnen. De sleutel daartoe is de trainingsduur en het uithoudingsvermogen: pas na enkele weken is bij dit ziektebeeld een effect waarneembaar. Een lichte duurtraining op langere termijn werkt hier het best. Wij bevelen het schommelen op muziek aan. Liedjes, die de patiënt zich in goede tijden eigen heeft gemaakt, zij het rock, pop, jazz of klassiek, begeleiden hem of haar bij de dagelijkse training. Kleine hoeveelheden beweging zorgen voor het gevoel dat men succes boekt! Deze successen zijn zeer belangrijk voor de volgende stappen. Dit zorgt voor een positief gevoel van levens- en eigenwaarde. En alleen dat waar men plezier aan beleeft, wordt ook een gewoonte."

Andreas Sperber, chef fysiotherapie in de Schwarzwaldklinik
Bahnhofstr. 5
72270 Baiersbronn
praxis@sperber-physio.de
www.sperber-physio.de

Deel bericht