Iedereen kan deze bewegingstherapie aanleren

Andreas Sperber, chef fysiotherapie
Picture of chief physiotherapist Andreas Sperber

‘Sinds vele jaren werken we in de Schwarzwaldklinik Bad Rippoldsau met de zeer veerkrachtige bellicon®. Zowel bij een groepstherapie (met maximaal 13 trampolines) als bij een individuele therapie kunnen we met de innovatieve bellicon® zeer effectief trainen.’

’De deelnemers zijn enthousiast door de flexibiliteit, het gevoel van het swingen, de dynamische wisseling tussen op- en neergaan en de vele bewegingsmogelijkheden. Je hoeft de mat bij het bouncen niet los te laten; de voeten blijven veilig in contact met de bellicon®. 

Met muziek, op maat en met veel ritme kan iedereen deze vorm van bewegingstherapie aanleren. Ook mensen die het liefst voor de tv zitten of een hekel hebben aan sport. Als wij dan ook nog het principe en het nut uitleggen, zijn patiënten zeer snel overtuigd. Die overtuiging is de belangrijkste basis voor een effectieve training, één die je ook thuis kunt doen.

Het positieve gevoel van bouncen op de trampoline, het plezier bij het op- en neergaan herinnert ons aan de ervaringen die we als kind hebben opgedaan. Zo tover je een lach op het gezicht, wat ook voor ons therapeuten telkens weer een heerlijk moment is!

Preventietraining met de bellicon® trampoline
De bellicon® is voorzien van sterke individuele ringelastieken die een soepele en zachte training garanderen. Omdat handgrepen optioneel zijn, kunnen ook oudere mensen zonder gevaar op deze trampoline oefenen.

De training levert al heel snel merkbare voordelen voor de gezondheid op. Door het herhaalde op en neer bewegen worden de spieren permanent aangespannen en ontspannen. Deze duw- en trekimpulsen versnellen de stofwisseling en verbeteren de doorbloeding van de weefsels.

Hart - bloedsomloop
Trainen op de trampoline lijkt niet heel vermoeiend. Toch is het heel effectief voor hart en bloedvaten. De belasting delen we in volgens de Borg-schaal van één tot tien. Na vijf minuten wordt de deelnemers gevraagd hun belastingsintensiteit te beoordelen. Regelmatige controles voorkomen overbelasting. De totale trainingsduur bedraagt maximaal 30 minuten. Trainen op de trampoline lijkt niet heel vermoeiend. Toch is het heel effectief voor hart en bloedvaten, wijzen onderzoeken uit.

Opbouw van spieren
Trampolinetraining is een uiterst effectieve training voor de buikspieren. Door de wisselende zwaartekracht worden alle spieren geprikkeld. Bij het afremmen wordt de zwaartekracht versterkt, wat de spieractiviteit verhoogt. Ook bekkenbodemspieren profiteren van deze wisselende belastingen. Door de verticale belasting tegen de zwaartekracht in verbetert ook de lichaamshouding.

Gewrichten en tussenwervelschijven
Kraakbeen en ook tussenwervelschijven worden alleen door druk en trekkracht gevoed. Bij gebrek aan voldoende beweging verliest het kraakbeen zijn substantie. Bij het bewegen op de superelastische trampoline wordt de druk op de gewrichten tot een minimum beperkt, door de zachte vering. Tegelijkertijd zorgt de spanning van de spiermantel voor een goede stabiliteit van de gewrichten.

Zelfs na tussenwerveloperaties zetten wij de bellicon® voor individuele therapie in. Het zachte schommelen op beide benen via de romp is minder belastend dan stappen. Op deze manier kan de belastbaarheid goed geregeld en verhoogd worden. 

Immuunsysteem
De pompwerking van de spieren versnelt de lymfekringloop, die medeverantwoordelijk is voor het afweersysteem.

Gewichtsbeheersing
Door de training wordt de stofwisseling heel sterk gestimuleerd. Dit verbetert de peristaltiek en dus ook de vertering. Bovendien herinneren we eraan dat alleen bij middelmatige beweging vet wordt verbrand. De lichte training levert heel goede resultaten op. Powertraining verbrandt alleen de snelle koolhydraten en helpt niet bij gewichtsvermindering.

Evenwicht en harmonie
Het instabiele platform maakt het continu nodig het evenwicht te controleren. Deze coördinatietraining is vooral bij valpreventie zeer belangrijk. Het reactievermogen van de spieren neemt toe, waardoor het lichaam zijn reflexen bijvoorbeeld op ijs of bij het struikelen optimaal benut.

Regeneratie en ontstressen
De afbouw van stresshormonen werkt vooral via beweging en de ademhaling. Het regelmatige, langzame op- en ontspannen van alle spieren fungeert als een massage van binnenuit: de ademhaling wordt rustiger, gelijkmatiger en dieper. De extra doorbloeding versnelt het herstelvermogen van het lichaam, net zoals bij de cooling-down na het sporten. Na de training is ook het concentratievermogen duidelijk toegenomen.

Meer plezier en eigenwaarde
Lichte depressies kunnen door lichaamsbeweging worden behandeld, zonder medicijnen. De sleutel daartoe is de trainingsduur en het uithoudingsvermogen: pas na enkele weken is een effect waarneembaar. Een lichte duurtraining op langere termijn werkt het best. Wij bevelen het schommelen op muziek aan. Muziek die de patiënt graag hoort, of het nu rock, pop, jazz of klassiek is. Al bij minimale beweging boek je succes. En dat succes stimuleert weer om de volgende stap te zetten. Dit vergroot het plezier in het leven en verhoogt het gevoel van eigenwaarde. En iets waar je plezier aan beleeft, wordt ook een gewoonte.’

Andreas Sperber, chef fysiotherapie in de Schwarzwaldklinik
Bahnhofstr. 5
72270 Baiersbronn
praxis@sperber-physio.de
www.sperber-physio.de

Deel bericht