Elastische trampolines bieden kinderen de beste ondersteuning

Christiane Seiler, ergotherapeut en docenten
Picture of Christiane Seiler

‘Stootbewegingen van de benen zijn bewegingen die al voor de geboorte in de baarmoeder worden geoefend. Door de verende druk op de voeten bouwen foetussen, zuigelingen en baby's hun spiertonus op. Baby's die recht worden gehouden springen op hun beentjes op en neer.’

’Huppelen wordt beschouwd als een criterium voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Continu ritmisch huppelen is een aanwijzing dat het goed zit met de controle van de houding en de mobiliteit bij kinderen. Hebben zij onvoldoende spierkracht of springen ze niet stabiel, dan ontbreekt dit ook bij het continue zitten, staan, balanceren en lopen.

'Huppelen wordt beschouwd als een criterium voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Continu ritmisch huppelen is een aanwijzing dat het goed zit met de controle van de houding en de mobiliteit bij kinderen. Hebben zij onvoldoende spierkracht of springen ze niet stabiel, dan ontbreekt dit ook bij het continue zitten, staan, balanceren en lopen.

Huppelen is geen favoriete bezigheid van hypotone kinderen. Ze hebben geen elasticiteit en ritmegevoel . Omdat kinderen met spierhypotonie niet door de knieën buigen maar de benen strekken, komt het huppelen stijf, krachteloos, moeilijk en stampend over. Huppelen op de grond voelt onhandig aan en wordt niet lang uitgehouden.

Gevoel van lichtvoetigheid

Deze kinderen hebben prikkels nodig om te huppelen. Elastische trampolines bieden daarbij de beste ondersteuning. Voor kinderen met spierhypotonie zijn ze zelfs een must. De lichaamszwaarte wordt daarbij verlicht. De trampoline geeft een gevoel van lichtvoetigheid. Bij de training verhogen kinderen hun uithoudingsvermogen continu, omdat de trampoline de spiertonus voortdurend stimuleert. Trampolinespringen bouwt de sprongkracht op en verbetert het evenwicht.

Dagelijks tien tot twintig minuten op en neer veren op een trampoline vermindert de musculaire hypotonie bij kinderen aanzienlijk. Met een elastische trampoline kunnen volgens de ervaringen van bewegingsdeskundigen en therapeuten hypotone lichaamshoudingen worden gecorrigeerd.

Welke trampoline is de juiste?

  • Let bij de aankoop van een trampoline op een elastisch springvlak van minstens één meter in diameter.
  • De schommeling is afhankelijk van de rekbaarheid van de elastieken.
  • De belastbaarheid moet op het lichaamsgewicht van de gebruiker afgestemd zijn.
  • Het oppervlak mag niet hard gespannen staan.
  • De elasticiteit van de ophanging is bepalend voor de kwaliteit van de trampoline. Zacht verende trampolines ontzien de gewrichten en stimuleren de spiertonus.

Hoge spanningen zijn ongeschikt voor kinderen. Met hun geringe lichaamsgewicht bereiken ze te weinig hoogte bij het huppelen. De meeste trampolines hebben stalen veren die voor volwassenen bestemd zijn. Kinderen met spierhypotonie moeten hun uithoudingsvermogen dagelijks trainen, maar niet op trampolines met stalen veren. Omdat ze zelf weinig veerkrachtig zijn, bestaat de kans op verstuikingen van hun sowieso al overbelaste gewrichten.’

Bron: pagina 171-202 in ‘Chancen für Kinder mit Muskelhypotonie und Entwicklungsverzögerung’


Christiane Seiler, ergotherapeute en docenten
Waldstrasse 25
69207 Sandhausen
info@ergotherapie-seiler.de
www.ergotherapie-fortbildung.de

Deel bericht