Springen - De aangeboren kracht

Christiane Seiler, ergotherapeuten en docenten
Picture of Christiane Seiler

“Stootbewegingen van de benen zijn aangeboren bewegingen die al van voor de geboorte in ritmische intervallen in de baarmoeder worden geoefend. Door de verende druk op de voeten bouwen foetussen, zuigelingen en baby's hun spiertonus op. Baby's die recht worden gehouden springen op hun beentjes op en neer.

Huppelen wordt door de mensen algemeen beschouwd als een criterium voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Continu ritmisch huppelen is een aanwijzing dat kinderen de basis van houdingscontrole en mobiliteit hebben verworven. Wanneer zij geen spierkracht of stabiliteit bij het springen hebben, ontbreekt deze ook bij het continue zitten, staan, balanceren en lopen.

Huppelen is geen favoriete bezigheid van hypotone kinderen. Elasticiteit en ritmegevoel zijn niet aanwezig. Omdat kinderen met spierhypotonie niet door de knieën buigen, maar de benen strekken, komt het huppelen stijf, krachteloos, moeilijk en stampend over. Het huppelen op de grond voelt onhandig aan en wordt niet lang uitgehouden.

Deze kinderen hebben prikkels nodig om te huppelen. Elastische trampolines bieden daarbij de beste ondersteuning. Voor kinderen met spierhypotonie zijn ze een must. De lichaamszwaarte wordt daarbij verlicht. De trampoline geeft een gevoel van lichtvoetigheid. Bij de training verhogen kinderen hun uithoudingsvermogen tot in het oneindige, omdat de trampoline de spiertonus voortdurend stimuleert. Trampolinespringen bouwt de sprongkracht op en verbetert het evenwicht.

Dagelijks tien tot twintig minuten op en neer veren op een trampoline vermindert de musculaire hypotonie bij kinderen aanzienlijk. Met een elastische trampoline kunnen volgens de ervaringen van bewegingsdeskundigen en therapeuten hypotone lichaamshoudingen worden gecorrigeerd.

Welke trampoline is de juiste?
Let bij de aankoop van een trampoline op een elastisch springvlak van minstens 1m diameter. De schommeling is afhankelijk van de rekgraad van de elastieken. De belastbaarheid moet op het lichaamsgewicht van de gebruiker afgestemd zijn. Het oppervlak mag niet hard gespannen staan. De elasticiteit van de ophanging is bepalend voor de kwaliteit van de trampoline. Zacht verende trampolines ontzien de gewrichten en stimuleren de spiertonus.

Harde spanningen zijn ongeschikt voor kinderen. Met hun geringe lichaamsgewicht bereiken ze te weinig hoogte bij het huppelen. De meeste trampolines hebben stalen veren die voor het gebruik door volwassenen bestemd zijn. Kinderen met spierhypotonie moeten hun uithouding dagelijks trainen, maar niet op trampolines met stalen veren. Omdat ze zelf weinig veerkrachtig zijn, bestaat de kans op verstuikingen van hun sowieso al overbelaste gewrichten.”


Bron: p.171-202 in “Chancen für Kinder mit Muskelhypotonie und Entwicklungsverzögerung”


Christiane Seiler, ergotherapeute en docenten
Waldstrasse 25
69207 Sandhausen
info@ergotherapie-seiler.de
www.ergotherapie-fortbildung.de

Deel bericht