De bellicon® helpt de bekkenbodem regenereren

Gisela Schirmer, Fysiotherapeute en bekkenbodemspecialiste
Picture of Gisela Schirmer

Door het regelmatige bouncen op de zachte minitrampoline van bellicon verbetert de doorbloeding en het reactievermogen in de bekkenbodem. De cellen worden beter gevoed en u bent verplicht om te bewegen! Tal van vrouwen, die niet alleen met lichte bekkenbodem problemen kampen, maar ook vrouwen met een kwaal die op advies van de arts chirurgisch moet worden opgelost, hebben hun problemen door deze training compleet opgelost. Want ook hier geldt: gebruik je spieren, stimuleer je cellen of je kunt het vergeten! Of zoals men zegt: use it or lose it! 


Belangrijk: vrouwen met zelfs maar licht zwakke bekkenbodem zullen bij elke vaste trampoline met stalen veren, groot of klein, urine verliezen. Alleen met de zeer zacht verende bellicon trampoline treedt dit onaangename urineverlies niet op. Door continu te oefenen verbetert het uithoudingsvermogen van de bekkenbodemspieren aanzienlijk.

In mijn praktijk ligt de klemtoon op bekkenbodemtraining, wat voor mannen en vrouw als preventie aanbevelenswaardig is. Want bij beide seksen treden verouderingsprocessen en functieverlies van het urinekanaal op, ook zijn er problemen na operaties en bij vrouwen zijn er de latere gevolgen van een zware geboorte, wanneer de bekkenbodemspieren daarna niet goed terug zijn opgebouwd. De klachten reiken van chronische bekkenpijn tot incontinentie, het onvermogen om urine op de juiste plaats en op het juiste moment uit te scheiden, een vaak voorkomend probleem bij mensen ouder dan vijftig.

DE BEKKENBODEM VERVULT DE VOLGENDE TAKEN IN ONS LICHAAM

● Onze "openingen" urinebuis, aars en bij de vrouw ook de schede sluiten en naar wens openen, 

● Zoals een riem de daarboven liggende organen van buik- en bekkenholte steun geven en 

● De zeer belangrijke functie van het afveren - men spreekt van de trampolinefunctie van de bekkenbodem. Bij elke druk van bovenaf moet hij naar beneden kunnen wijken en weer opveren zoals bij een trampoline. 


De bekkenbodem mag slap noch hard zijn om zijn taken goed te kunnen vervullen. Beide geven problemen, die tot pijn of incontinentie van blaas en darmen kunnen leiden.

  

HET GEBRUIK VAN DE BELLICON BIJ FUNCTIONELE BEKKENBODEMTRAINING

Fase 1

Na een bevalling moet de bekkenbodem zijn oude spankracht en elasticiteit terugvinden. Niet alle vrouwen krijgen zomaar na de geboorte van een kind hun oude beweeglijkheid terug. Dankzij de zacht schommelende bellicon trampolines lukt hen dit heel snel.  

Zodra een vrouw na de bevalling zelf het gevoel heeft voldoende stabiliteit in de bekkenbodem bereikt te hebben, start zij met zachtjes op de trampoline op en neer te springen - met bijpassende muziek gaat alles nog veel beter!

Zo verdwijnen volgens mijn ervaring, bij regelmatige toepassing, de vaak voorkomende spanningen in het gebied van schouders en nek; de doorbloeding van het weefsel, ook van de bekkenbodem verbetert enorm en de spieren beginnen weer beter te reageren.

 

Fase 2

Wanneer dat goed gaat, afhankelijk van de vooruitgang van het individu, voeren we de activiteit op: bijzonder geliefd bij mij zijn de schaarbewegingen van de benen: voor - achter, rechts - links telkens wisselen, ook het leidende been wisselen!

Daarna komen de armen eraan te pas: gekruist, d.w.z. rechterarm en linkerbeen bewegen gelijktijdig naar boven en naar voren.

Daartussen 10x pasgang invoegen, daarbij bewegen gelijktijdig been en arm aan dezelfde zijde naar voren en naar boven enz., dan terug overkruisbewegingen.

Overkruis kan ook betekenen dat ellebogen en knieën over elkaar bewegen. Bij mij speelt dan heel snelle (rock-)muziek!!! 

Omdat we ook in stand werken, krijgt de bekkenbodem een gezonde stimulans om te werken en leren de hersenen mee. Een groot deel van ons bekkenbodemweefsel, ook de blaas zelf, wordt door het autonome zenuwstelsel (nervus sympaticus en nervus parasympaticus) bediend, en dit reageert op positieve prikkels, maar ook op ergernis en stress. Trampolinetraining op een bellicon mag alleen maar voldoening brengen. 

Indien de belasting nog steeds te groot is (=stress) kan het tot urineverlies leiden. Dat is een duidelijk signaal om terug te keren naar fase 1 en het later opnieuw te proberen!!!

 

Fase 3

Als de oefeningen van fase 2 goed afgewerkt zijn, worden de buikspieren intensief getraind, waarbij de bekkenbodem functioneel meewerkt: mijn beste oefening is de twister op de Medi-Swing trampoline, het beste met bijpassende twist-dansmuziek: In de basishouding met gesloten voeten inswingen. Bij het omhoog swingen de licht gebogen knie en heup naar links draaien en gelijktijdig de beide armen naar rechts swingen. De rug blijft mooi recht. Dan naar de andere kant twisten. De leidende voet blijft daarbij altijd op de trampoline, de hielen worden omhoog gebracht.«


Gisela Schirmer, Fysiotherapeute en bekkenbodemspecialiste 
Heinrich-Wöhler-Straße 1
30938 Burgwedel
kontakt@gisela-schirmer.de
www.gisela-schirmer.de

Deel bericht