De bellicon® helpt de bekkenbodem herstellen

Gisela Schirmer, Fysiotherapeute en bekkenbodemspecialiste
Picture of Gisela Schirmer

‘Door het regelmatige bouncen op de zachte bellicon® verbetert de doorbloeding en het reactievermogen in de bekkenbodem. Tal van vrouwen hebben hun problemen door deze training compleet opgelost. Niet alleen vrouwen met lichte bekkenbodemproblemen, maar ook vrouwen met een kwaal die op advies van de arts chirurgisch moet worden opgelost. Want ook hier geldt: use it or lose it, gebruik je spieren en stimuleer je cellen of je kunt het vergeten.’

‘Bij elke vaste trampoline met stalen veren, groot of klein, verliezen vrouwen urine, ook als ze maar een licht verzwakte bekkenbodem hebben. Bij de zeer zacht verende bellicon® trampoline treedt dit onaangename urineverlies niet op. 

En door continu te oefenen verbetert het uithoudingsvermogen van de bekkenbodemspieren aanzienlijk.

In mijn praktijk ligt de klemtoon op bekkenbodemtraining, zowel voor mannen als voor vrouwen. Bij beide seksen treden verouderingsprocessen en functieverlies van het urinekanaal op. Ook zijn er problemen na operaties. Bij vrouwen zijn er nog de latere gevolgen van een zware geboorte, wanneer de bekkenbodemspieren daarna niet goed zijn hersteld. De klachten variëren van chronische bekkenpijn tot incontinentie: het onvermogen om op de juiste plek en de juiste tijd te plassen, iets wat vaak voorkomt bij mensen van boven de vijftig.

Welke taken vervult de bekkenbodem in ons lichaam?

  • Het openen en sluiten van de urinebuis, de aars en bij de vrouw ook de schede
  • Steun geven aan de daarboven liggende organen van buik- en bekkenholte
  • Het afveren van het lichaam; niet voor niets spreken we van de trampolinefunctie van de bekkenbodem. Bij elke druk van bovenaf moet de bekkenbodem naar beneden wijken en weer opveren

Om die taken goed te vervullen, mag de bekkenbodem niet hard maar ook niet slap zijn. Te hard of te slap kan leiden pijn of incontinentie van blaas en darmen.

Hoe gebruikt u de bellicon® om de bekkenbodem effectief te trainen?
  
Stap 1
Na een bevalling moet de bekkenbodem zijn oude spankracht en elasticiteit terugvinden. Niet alle vrouwen krijgen na de geboorte van een kind hun beweeglijkheid terug. Met de zacht schommelende bellicon® trampolines lukt dit heel snel.  

Heeft een vrouw na de bevallig het idee dat de bekkenbodem stabiel genoeg is? Dan begint zij met zachtjes op de trampoline op en neer te springen, al of niet met favoriete muziek erbij. Mijn ervaring laat zien dat - als je het regelmatig doet - de vaak voorkomende spanningen in schouders en nek verdwijnen, de doorbloeding van het weefsel verbetert en ook de bekkenbodem een boost krijgt: spieren beginnen weer te reageren.
 
Stap 2
Gaat stap 1 goed (wat per persoon kan verschillen), dan voeren we de activiteit op: bijzonder geliefd bij mij zijn de schaarbewegingen van de benen: voor - achter, rechts - links en telkens wisselen, ook het leidende been wisselen!
Daarna komen de armen eraan te pas: gekruist, dat wil zeggen rechterarm en linkerbeen bewegen gelijktijdig naar boven en naar voren.
Daartussen kun je 10 keer een pasgang invoeren. Daarbij bewegen been en arm aan dezelfde zijde gelijktijdig naar voren en naar boven enzovoort, met overkruisbewegingen terug.
Overkruis kan ook betekenen dat ellebogen en knieën over elkaar bewegen. 

Zo krijgt de bekkenbodem een gezonde stimulans om te werken en leren de hersenen mee. Een groot deel van ons bekkenbodemweefsel, ook de blaas zelf, wordt door het autonome zenuwstelsel (nervus sympaticus en nervus parasympaticus) bediend. Dit zenuwstelsel reageert op positieve prikkels, maar ook op ergernis en stress. Trampolinetraining op een bellicon® brengt plezier. 
Indien de belasting nog steeds te groot is (bij stress) kan urineverlies het resultaat zijn. Dat is een duidelijk signaal om terug te keren naar fase 1 en het later opnieuw te proberen!
 
Stap 3
Als de vorige oefeningen goed afgewerkt zijn worden de buikspieren intensief getraind, waarbij de bekkenbodem functioneel meewerkt. Mijn beste oefening is de twister op de Medi-Swing trampoline, het beste met bijpassende twist-dansmuziek. Swing in de basishouding met gesloten voeten in, draai bij het omhoog swingen de licht gebogen knie en heup naar links en beweeg gelijktijdig de beide armen naar rechts. De rug blijft mooi recht. Dan naar de andere kant twisten. De leidende voet blijft daarbij altijd op de trampoline, de hielen worden omhoog gebracht.’

Gisela Schirmer, Fysiotherapeute en bekkenbodemspecialiste 
Heinrich-Wöhler-Straße 1
30938 Burgwedel
kontakt@gisela-schirmer.de 
www.gisela-schirmer.de

Deel bericht