De bellicon® helpt bij overgewicht, rugklachten en osteoporose

Dr. Maarten Klatte, arts voor voedingsgeneeskunde

"De bellicon helpt bij tal van lichamelijke klachten. Zo is het zacht op-en-neer bouncen op de bellicon bijvoorbeeld goed bij overgewicht, rug- en nekklachten, osteoporose, lymfe- en lipoedeem, artritis, enzovoort.

Rugklachten verlichten met de bellicon
De bellicon heeft een heel gunstig effect bij rugklachten omdat het een low-impact methode is. Dit betekent dat als we op de bellicon gaan staan, elke beweging die we maken wordt gebufferd. Dit komt door de enorme elasticiteit van de trampoline.

Door de ophanging en het elastische vel, wordt elke beweging een softe beweging, de scherpe kantjes gaan er van af. Als je diezelfde beweging zal maken op een harde ondergrond, een vloer of buiten op straat, dan zouden de gewrichten en de tussenwervelschijven elke keer een klap krijgen. Dit vermijd je met de bellicon.

Daarnaast is heel interessant dat je de bellicon bij rugklachten op elk niveau kunt inzetten. Dit geldt ook als iemand al pijn heeft. Je kunt dan toch starten met de bellicon, omdat je heel geleidelijk aan met deze methode de oefeningen kan opbouwen. Door het op-en-neer veren op de bellicon krijg je een verbeterde doorstroming. Omdat er druk wordt opgebouwd, krijg je meer afvoer van afvalstoffen die in de rugspieren of tussenwervelschijven zitten. Doordat er druk wordt opgebouwd, worden de tussenwervelschijven eerst leeg geperst, en vervolgens kunnen ze met het opveren weer nieuwe voedingsstoffen aanzuigen. Zodoende is er een voortdurende verversing. Het slechtste wat iemand met rugklachten kan doen, is op de sofa gaan zitten, daar wordt je niet beter van. Bewegen is zeer belangrijk, maar ook de juiste manier van beweging.

Osteoporose stoppen
Het effect van de bellicon op osteoporose is bijzonder gunstig. Eén van de dingen waarmee je osteoporose kunt voorkomen, is de belasting van de botten te verhogen. Voor een goede botopbouw en activering van de botcellen, de osteocyten en de osteoclasten, is het van belang om de botten de belasten. De vraag is hier wat voor soort belasting geef je aan die botten? Het is niet de bedoeling om de botten te overbelasten. Door de souplesse van deze trampoline voorkom je overbelasting op de botten.
 
Astronauten zweven in de ruimte, daar is geen botbelasting want er is gewichtsloosheid. Zij krijgen dus in snel tempo botontkalking, osteoporose. Dus je MOET de botten elke keer belasten. Dat gaat perfect met de bellicon. Ik zie bij mijn patiënten die de bellicon gebruiken dat er geen verdere ontkalking plaatsvindt. Dit een ontkalkingsproces wat al jaren aan de gang is en wat steeds meer botverlies laat zien, stopt.  Bij een aantal patiënten heb ik al kunnen constateren dat de botdichtheid zelfs toeneemt. Dat is natuurlijk bijzonder om te zien, zonder medicatie. 

Overgewicht aanpakken door trampolinespringen
Bij overgewicht is de bellicon bijzonder goed inzetbaar. Wat mij altijd opvalt is dat wanneer mensen in mijn praktijk komen met overgewicht, vooral als ze fors overgewicht hebben, deze mensen niet erg gemotiveerd zijn om naar een sportschool te gaan. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste zijn ze niet tevreden over hoe hun lichaam eruitziet. Ten tweede, als je zo zwaar bent dan kost het ook best moeite om je je ertoe te zetten om bepaalde oefeningen te gaan doen. Het prettige aan de bellicon is dat je kunt beginnen, niet met springen en allerlei heftige oefeningen, maar om gewoon eens op de trampoline te gaan staan en loopoefeningen te doen. Iemand met overgewicht heeft meestal ook een enorme overbelasting van enkel-, knie- en heupgewrichten. Deze belasting wordt opnieuw vermeden op de bellicon, want de beweging die je maakt wordt gebufferd – die wordt zacht gemaakt. Het is net alsof je schokbrekers in je spieren en gewrichten hebt, die heel geleidelijk aan die beweging opvangen. Een bijkomend gunstig effect van de bellicon is dat je vrijwel al je spieren gebruikt, mogelijk zelfs alle spieren in het lichaam, waardoor de hele celstofwisseling wordt geactiveerd en je meer calorieën gaat verbranden.
 
De invloed van de bellicon op je stemming
In de cursussen en seminars die wij hebben georganiseerd gebruikten wij bellicons. Wanneer je dan zo een zaal vol springende mensen ziet, dan zie je eigenlijk alleen maar blije Hoe komt dat eigenlijk? In dit grijze kikkerlandje zijn we niet alleen onderhevig aan de zwaartekracht, maar ook aan slecht weer, dit is niet bepaald stemming bevorderend.

Als je op de bellicon trampoline tegen de zwaartekracht in beweegt, en je veert daarna op, komen er hele andere stoffen vrij. Dat zijn neuropeptiden die de stemming beïnvloeden, waar je heel blij van wordt. Er is veel onderzoek dat laat zien dat heel veel vormen van beweging goed zijn tegen depressie, maar met name deze vorm omdat het eigenlijk direct de blijheid van mensen stimuleert. Het is een heel dankbaar middel om in te zetten en en om zo snel bij mensen een verbetering te zien in hun stemming. Dit blije gevoel kan ervoor zorgen dat mensen op den duur stoppen met hun anti depressiva. Dat is erg mooi, omdat medicijnen altijd bijwerkingen hebben. Klachten op natuurlijke manieren oplossen heeft altijd de voorkeur.”

Dr. Maarten Klatte, Moeiteloos gezond
Anna Paulownastraat 37
2518 BB Den Haag

info@moeiteloosgezond.nl

www.moeiteloosgezond.nl

Deel bericht