De bellicon® helpt bij overgewicht, rugklachten en osteoporose

Dr. Maarten Klatte, arts voor voedingsgeneeskunde

‘De bellicon® helpt bij tal van lichamelijke klachten. Zacht op en neer bouncen is bijvoorbeeld goed bij overgewicht, rug- en nekklachten, osteoporose, lymf- en lipoedeem, artritis enzovoort. De bellicon® heeft een heel gunstig effect bij rugklachten omdat het een low-impactmethode is. Als we erop gaan staan, wordt elke beweging die we maken gebufferd. Dit komt door de enorme elasticiteit van de trampoline.'

De bellicon® en rugklachten 
‘Door de ophanging en de elastische mat wordt elke beweging een softe beweging. De scherpe kantjes gaan ervan af. Zou je diezelfde beweging maken op een harde ondergrond, een vloer of buiten op straat, dan krijgen gewrichten en tussenwervelschijven elke keer een klap. Dit vermijd je met de bellicon®.

Daarnaast kun je de bellicon® bij rugklachten op elk niveau inzetten, ook als iemand al pijn heeft. Je kunt dan toch starten, omdat je heel geleidelijk de oefeningen kunt opbouwen. Door het op en neer veren op de bellicon® verbetert de doorstroming. Omdat er druk wordt opgebouwd, worden afvalstoffen in de rugspieren of tussenwervelschijven beter afgevoerd. De tussenwervelschijven worden eerst leeg geperst, vervolgens zuigen ze met het opveren nieuwe voedingsstoffen aan. Zodoende is er een voortdurende verversing. Het slechtste wat iemand met rugklachten kan doen, is gaan zitten. Bewegen is zeer belangrijk, maar vooral de juiste manier van beweging.

Osteoporose stoppen
Het effect van de bellicon® op osteoporose is bijzonder gunstig. Eén van de dingen waarmee je osteoporose kunt voorkomen, is de belasting van de botten verhogen. Voor een goede botopbouw en activering van de botcellen, de osteocyten en de osteoclasten, is belasting van belang. Maar wat voor soort belasting geef je de botten? Overbelasten is niet de bedoeling. Door de souplesse van deze trampoline voorkom je overbelasting.

Astronauten zweven in de ruimte. Daar is geen botbelasting, want er is gewichtsloosheid. Zij krijgen dus in snel tempo botontkalking: osteoporose. Dus je móet botten belasten. Dat gaat perfect met de bellicon®. Ik zie bij mijn patiënten die de bellicon® gebruiken dat de ontkalking stopt. Dit is een proces dat al jaren aan de gang is en steeds meer botverlies liet zien. Bij een aantal patiënten heb ik al kunnen constateren dat de botdichtheid zelfs toeneemt. Dat is natuurlijk bijzonder, zonder medicatie. 

Overgewicht aanpakken door trampolinespringen
Bij overgewicht is de bellicon® bijzonder goed inzetbaar. Wanneer mensen in mijn praktijk komen met overgewicht, vooral fors overgewicht, valt mij op dat ze niet erg gemotiveerd zijn om naar een sportschool te gaan. Ten eerste zijn ze niet tevreden over hun lichaam. En als je zo zwaar bent kost het moeite om je je ertoe te zetten oefeningen te gaan doen. Het prettige aan de bellicon® is dat je niet hoeft te beginnen met springen en allerlei heftige oefeningen. Je kunt gewoon op de trampoline gaan staan en loopoefeningen doen.

Iemand met overgewicht heeft meestal ook overbelaste enkel-, knie- en heupgewrichten. Deze belasting vermijd je op de bellicon®. De beweging die je maakt wordt gebufferd, die wordt zacht gemaakt. Het is net alsof je schokbrekers in je spieren en gewrichten hebt, die heel geleidelijk de beweging opvangen. Een bijkomend effect is dat je vrijwel al je spieren gebruikt, mogelijk zelfs alle spieren in het lichaam. Daardoor wordt de hele celstofwisseling geactiveerd en verbrand je meer calorieën.
 
Een blijer mens met de bellicon®
Wanneer je een zaal vol springende mensen ziet, zie je eigenlijk alleen maar blije gezichten. Als je op de bellicon® tegen de zwaartekracht in beweegt en je veert daarna op, komen er neuropeptiden vrij. Dat zijn stoffen die de stemming beïnvloeden, waar je heel blij van wordt. Onderzoek laat zien dat heel veel vormen van beweging goed zijn tegen depressie, met name deze vorm omdat het mensen blij maakt. 

De bellicon® is een heel dankbaar middel om in te zetten en laat snel een verbetering zien in hun stemming. Dit blije gevoel kan ervoor zorgen dat mensen stoppen met antidepressiva. Dat is erg mooi, omdat medicijnen altijd bijwerkingen hebben. Klachten op natuurlijke manieren oplossen heeft altijd de voorkeur.’

Dr. Maarten Klatte, Moeiteloos gezond
Anna Paulownastraat 37
2518 BB Den Haag

info@moeiteloosgezond.nl

www.moeiteloosgezond.nl

Deel bericht