Tal van voordelen met bellicon® training

Paul Kaye, leraar en consultant bij Rebound Therapy UK
Paul Kaye

“Wij waren al een tijdje op zoek naar een minitrampoline die geschikt is voor mensen met een beperking, om deze te gebruiken als extra activiteit aanvullend op hun Rebound Therapy programma.

De meeste trampolines op de markt hebben een te harde of stugge bounce voor onze cliënten, maar toen we hoorden van de bellicon® en deze een tijd hebben geprobeerd, waarbij mensen met verschillende soorten van een lichamelijke beperking de mogelijkheid hadden deze te gebruiken. We merkten dat de bellicon® met zijn elastische elastiekringen, een langzame en zachte bounce geeft, een ideaal product is voor onze doelen.

Rebound Therapy is een praktijk die gebruik maakt van grote trampolines om beweegmogelijkheden te creëeren, op een therapeutische oefeningen te doen en voor recreatie voor mensen met een beperking. Van complexe leerproblemen tot lichamelijke beperkingen, mensen met problemen met hun motoriek en autisme. 

Rebound Therapy wordt een steeds populairdere manier van behandeling voor deze mensen en wordt vaak gegeven op scholen voor mensen met speciale behoeften en in psychiatrische instellingen. Helaas kampen wij altijd met het probleem van te weinig tijd en personeel, waardoor niet elke student genoeg tijd heeft om gebruik te maken van een grote trampoline, in ieder geval niet voldoende tijd zoals therapeuten zouden willen. Dit is waar de bellicon® een handige uitkomst biedt, hij is compact genoeg om thuis te kunnen gebruiken. Therapeuten kunnen de ouders of verzorgers van patiënten een programma bieden die thuis op de bellicon® gevolgd kan worden. Dit programma sluit goed aan bij het Rebound Therapy programma dat op scholen of in centra gegeven wordt.

Hier volgen een aantal voordelen van Rebound Therapy, welke steeds verder ontwikkeld worden met het gebruik van de bellicon®, als een reguliere en aanvullende activiteit: 

 • het faciliteren van beweging 
 • balans verbeteren 
 • aanmaak of afbouw van spiermassa
 • ontspanning
 • bevorderen van de motoriek 
 • verbeteren van de conditie en tolerantie voor bewegen 
 • verbeteren van de communicatievaardigheden 

Het bewegen zorgt voor een intrinsieke motivatie en levert een hoge waarde aan therapeutische resultaten, gezien de tijd en moeite die erin wordt gestopt. 


DE MATERIËLE EIGENSCHAPPEN VAN DE BELLICON® TRAMPOLINE

 1. Uniek, drie-voudig effect op het gestel, de organen en spieren:
  - het aanspannen van alle cellen tot het gevoel van gewichtsloosheid 
  - de accelleratie van stilte tot verschillende snelheden 
  - de decelleratie van verschillende snelheden tot stilte 
 2. Opslaan van extra energie - de trampolinemat staat onder spanning, een bron van energie 
 3. Output van energie - dit is afhankelijk van hoeveel energie je erin stopt; de mat absorbeert de input en zet deze om in output. Zoals in Newton zijn 3e Wet van Beweging: 'voor elke actie is eenzelfde en tegengestelde reactie'.  
 4. Mogelijkheid tot gewichtloosheid (ruimtevaart gevoel) - als gevolg van de trampoline, met name de spingmat, na het inspringen, wordt je ophoog gekatapulteerd en is het lichaam even los in de 'ruimte'. De hoeveelheid energie die nodig is, staat in relatie tot het lichaamsgewicht dat 'opgetild' moet worden.
 5. Instabiel oppervlak - het oppervlak, dat tegelijk elastisch is en onder spanning staat, is instabiel en het bewegen erop activeert de mat en geeft energie. De output van deze beweging veroorzaakt een actieve basis waarop beweging plaatsvindt. 
 6. Demping - Het absorberen van (lichaams)energie op de springmat. Dit wordt bereikt door energie te vervoeren vanuit de gebogen heupen en knieën. 


LICHAMELIJKE EFFECTEN

Cardio en ademhaling

Er wordt veel van de spieren gevraagd tijdens bewegen op de trampoline, door de verhoogde zwaartekracht op het moment van inveren (deceleratie) and in het controleren van de beweging wanneer er gewichtsloosheid optreedt bij het opveren (acceleratie). Dit zorgt voor een verhoogde ademhaling alsook een verhoogde hartslag. Als direct gevolg komt het lymfedrainage proces op gang. De continue werking van de spieren om in balans te blijven zorgt op haar beurt weer voor een verhoogd zuurstofverbruik.

Spierspanning

Bewegen op een trampoline veroorzaakt simpelweg prikkelingen in het spierweefsel, dit draagt bij aan een betere houding en balans. Bij Rebound Therapy is het effect op de spier hypertonie en hypotonie variabel. Zachtjes bouncen verlaagd hypertonie, door het spierweefsel op dezelfde manier te belasten als wanneer je het lichaam schudt, wat de spieren ontspant. Intensiever bewegen spant de spieren juist aan door de rek receptoren in het lichaam te stimuleren. Deze 2 effecten kunnen gebruikt worden om de spieren aan te spannen of juist te ontspannen. Het effect van bouncen op een trampoline op de spierspanning kan goed worden opgemerkt bij mensen met spasmen, zowel hemiplegic als athetoid, of bij ataxia, waarbij je de spanning ziet veranderen. 


Houding
De houding wordt gestimuleerd door de sensoren in het lichaam van de gewrichten, spieren. Deze stimulatie uit zih in de verbetering van de belangrijke spieren die die een (juiste) houding veroorzaken.

Balans

Door een dynamische oefeningen te doen, en b mechanismen uit te dagen, treedt een aanzienlijke verbetering in de balans op.

Kinaesthetisch bewustzijn
Door de veelzijdige stimulans van de gewrichten, pezen, huid, spieren, By the multiple stimulation of joints, pressure stretch receptors, skin, muscles etc., kinaesthetisch bewustzijn verbeterd, dat leidt tot een beter zelfbeeld van het lichaam en motoriek. 


THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Beweging:

Beweging wordt gefaciliteerd in de verschillende fasen van beweging. De meeste activiteit vindt plaats op het moment dat het lichaam op de top van de bounce is, waar het lichaam een acceleratie doorgaat en er een kort moment van gewichtsloosheid plaatsvindt. Een kleine beweging can een groot effect hebben wanneer de bounce correct wordt uitgevoerd. Dynamiek en ritme kunnen worden toegevoegd aan de beweging om nieuwe bewegingstechnieken aan te leren. U komt in balans en raakt in evenwicht door het stimuleren van de juiste houding tijdens het doen van oefeningen; door dynamisch te bewegen, kan het reactievermogen van het lichaam ontwikkeld worden. De bewegingsvoorziening wordt veroorzaakt door timing, ritme en dynamiek. Het afremmende effect op de mat stimuleert de spieren en maakt een actieve beweging mogelijk. Door een juiste houding en zachtjes bouncen, kunt u zich gemakkelijk ontspannen.

Beleving:
Het lichamelijk uiterlijk en bewustzijn van lichaamsdelen en bepaalde (plaatselijke) prikkelingen worden versterkt door tastzin en gevoel in de gewrichten. Verhoogde perceptie van het lichaam, ruimtelijke beweging, gecombineerd met ritme en beweging, ontwikkelen de coördinatie sterk. Het ervaren van beweging en gewichtsloosheid, terwijl u de controle houdt, zorgt voor een verrijkte leerervaring vooral voor mensen met een slechte motoriek. 

Communicatie:
Vanwege de cardio- en ademhalingseffecten, wordt de stem ook beter geoefend - met kreten en versneld ademhalen. Oog coördinatie en concentratie worden verbeterd door het "focus effect".


SAMENVATTING:

1. Het is leuk
2. Geeft zelfvertrouwen in bewegen 
3. Resultaatgericht (eenvoudig doelen stellen en behalen) 
4. Ontwikkeling van de conditie
5. Geeft algeheel zelfvertrouwen en een prettig gevoel


Paul Kaye,  leraar en consultant bij Rebound Therapy UK
Saplings, Felcourt Road
RH19 2LA Felcourt, W. Sussex
info@reboundtherapy.org
www.reboundtherapy.org

Deel bericht