De bellicon® heeft een langzame en zachte bounce

Paul Kaye, leraar en consultant bij Rebound Therapy UK
Paul Kaye

‘Wij waren al een tijdje op zoek naar een mini trampoline voor mensen met een beperking. De meeste trampolines op de markt hebben een te harde of stugge bounce.  We merkten dat de bellicon® met zijn elastische ringen wél een langzame en zachte bounce heeft. Voor ons is het een ideaal product.’

‘Bij Rebound Therapy maken we gebruik van grote trampolines om beweegmogelijkheden te creëeren, om therapeutische oefeningen te doen en voor het plezier, voor mensen met een beperking. Van complexe leerproblemen tot lichamelijke beperkingen en mensen met problemen met hun motoriek en autisme. 

Rebound Therapy wordt steeds populairder als behandeling voor mensen. De therapie wordt vaak gegeven op scholen en in psychiatrische instellingen. Helaas kampen wij altijd met het probleem van te weinig tijd en personeel. Daardoor kan niet iedereen even veel gebruikmaken van een grote trampoline, in ieder geval niet lang genoeg zoals therapeuten zouden willen.

Compact voor thuisgebruik

De bellicon® is een handige uitkomst, omdat de trampoline compact genoeg is om thuis te kunnen gebruiken. Therapeuten kunnen de ouders of verzorgers van patiënten een programma bieden om thuis op de bellicon® te doen. Dit programma sluit goed aan bij het Rebound Therapy programma voor scholen of in behandelcentra.

Voordelen van de bellicon®
Dit zijn een aantal voordelen van Rebound Therapy die steeds verder ontwikkeld worden met het gebruik van de bellicon®: 

 • Eenvoudiger maken om te bewegen
 • Verbeteren van de balans
 • Aanmaak of afbouw van spiermassa
 • Ontspanning
 • Bevorderen van de motoriek 
 • Verbeteren van de conditie en de flexibiliteit voor bewegen 
 • Verbeteren van de communicatievaardigheden 


Bewegen op de bellicon® vergroot de motivatie om te bewegen en creëert grote therapeutische resultaten.

Hoe werkt de bellicon® trampoline eigenlijk?

 1. Uniek, drievoudig effect op het gestel, de organen en spieren:
  - het aanspannen van alle cellen tot het gevoel van gewichtsloosheid 
  - de acceleratie vanuit stilstand tot verschillende snelheden 
  - de deceleratie van verschillende snelheden tot stilstand
 2. Opslaan van extra energie: de trampolinemat staat onder spanning, een bron van energie 
 3. Output van energie: dit is afhankelijk van hoeveel energie je erin stopt; de mat absorbeert de input en zet deze om in output. (Vergelijk de derde wet van Newton: voor elke actie is er eenzelfde en tegengestelde reactie.)
 4. Fase van gewichtloosheid (ruimtevaartgevoel), na het inspringen word je omhoog gekatapulteerd en is het lichaam even los in de 'ruimte'. De hoeveelheid energie die nodig is, staat in relatie tot het lichaamsgewicht dat moet worden 'opgetild'.
  Instabiel oppervlak: het oppervlak, dat tegelijk elastisch is en onder spanning staat, is instabiel. Het bewegen erop activeert de mat en geeft energie. Een actieve basis om continu in beweging te blijven.
 5. Demping: het absorberen van (lichaams)energie op de springmat. De energie wordt vanuit de gebogen heupen en knieën door het lichaam getransporteerd. Rebound Therapy is een praktijk die gebruik maakt van grote trampolines om beweegmogelijkheden te creëeren, op een therapeutische oefeningen te doen en voor recreatie voor mensen met een beperking. Van complexe leerproblemen tot lichamelijke beperkingen, mensen met problemen met hun motoriek en autisme. 

Rebound Therapy wordt een steeds populairdere manier van behandeling voor deze mensen en wordt vaak gegeven op scholen voor mensen met speciale behoeften en in psychiatrische instellingen. Helaas kampen wij altijd met het probleem van te weinig tijd en personeel, waardoor niet elke student genoeg tijd heeft om gebruik te maken van een grote trampoline, in ieder geval niet voldoende tijd zoals therapeuten zouden willen. Dit is waar de bellicon® een handige uitkomst biedt, hij is compact genoeg om thuis te kunnen gebruiken. Therapeuten kunnen de ouders of verzorgers van patiënten een programma bieden die thuis op de bellicon® gevolgd kan worden. Dit programma sluit goed aan bij het Rebound Therapy programma dat op scholen of in centra gegeven wordt.

Hier volgen een aantal voordelen van Rebound Therapy, welke steeds verder ontwikkeld worden met het gebruik van de bellicon®, als een reguliere en aanvullende activiteit: 

 • het faciliteren van beweging 
 • balans verbeteren 
 • aanmaak of afbouw van spiermassa
 • ontspanning
 • bevorderen van de motoriek 
 • verbeteren van de conditie en tolerantie voor bewegen 
 • verbeteren van de communicatievaardigheden 

Het bewegen zorgt voor een intrinsieke motivatie en levert een hoge waarde aan therapeutische resultaten, gezien de tijd en moeite die erin wordt gestopt. 


DE MATERIËLE EIGENSCHAPPEN VAN DE BELLICON® TRAMPOLINE

 1. Uniek, drie-voudig effect op het gestel, de organen en spieren:
  - het aanspannen van alle cellen tot het gevoel van gewichtsloosheid 
  - de accelleratie van stilte tot verschillende snelheden 
  - de decelleratie van verschillende snelheden tot stilte 
 2. Opslaan van extra energie - de trampolinemat staat onder spanning, een bron van energie 
 3. Output van energie - dit is afhankelijk van hoeveel energie je erin stopt; de mat absorbeert de input en zet deze om in output. Zoals in Newton zijn 3e Wet van Beweging: 'voor elke actie is eenzelfde en tegengestelde reactie'.  
 4. Mogelijkheid tot gewichtloosheid (ruimtevaart gevoel) - als gevolg van de trampoline, met name de spingmat, na het inspringen, wordt je ophoog gekatapulteerd en is het lichaam even los in de 'ruimte'. De hoeveelheid energie die nodig is, staat in relatie tot het lichaamsgewicht dat 'opgetild' moet worden.
 5. Instabiel oppervlak - het oppervlak, dat tegelijk elastisch is en onder spanning staat, is instabiel en het bewegen erop activeert de mat en geeft energie. De output van deze beweging veroorzaakt een actieve basis waarop beweging plaatsvindt. 
 6. Demping - Het absorberen van (lichaams)energie op de springmat. Dit wordt bereikt door energie te vervoeren vanuit de gebogen heupen en knieën. 

De lichamelijke effecten van de bellicon®

Cardio en ademhaling
Bewegen op de bellicon® vraagt veel van de spieren, door de verhoogde zwaartekracht op het moment van inveren (deceleratie) and in het controleren van de beweging wanneer er gewichtsloosheid optreedt bij het opveren (acceleratie). Dit proces verhoogt zowel de ademhaling als de hartslag. Daardoor komt het lymfedrainageproces op gang. De continue werking van de spieren om in balans te blijven zorgt op haar beurt weer voor een verhoogd zuurstofverbruik.

Spierspanning

Bewegen op een trampoline geeft prikkelingen in het spierweefsel. Dit draagt bij aan een betere houding en balans. Bij Rebound Therapy is het effect op de spierhypertonie en hypotonie variabel. Zachtjes bouncen verlaagt de hypertonie. Dat gebeurt door het spierweefsel op dezelfde manier te belasten als wanneer je het lichaam schudt, iets wat de spieren ontspant. Intensiever bewegen spant de spieren juist aan door de rekreceptoren in het lichaam te stimuleren. Deze twee effecten kunnen worden gebruikt om de spieren aan te spannen of juist te ontspannen. Het effect van bouncen op een trampoline op de spierspanning kan goed worden opgemerkt bij mensen met spasmen, waarbij je de spanning ziet veranderen. 

Houding
De houding wordt gestimuleerd door de sensoren in het lichaam van de gewrichten en spieren. Dat heeft weer een positief effect op de spieren die belangrijk zijn voor een juiste houding.

Balans
Door dynamische oefeningen te doen, en de mechanismen in het lichaam uit te dagen, gaat de balans er merkbaar op vooruit.

Kinesthetisch bewustzijn
Door de veelzijdige stimulans van de gewrichten, pezen, huid en spieren verbeterd het kinesthetisch bewustzijn. En dat uit zich weer in een verbeterde motoriek.

THERAPEUTISCHE EFFECTEN:

Beweging
De verschillende fasen van het bouncen stimuleren verschillende bewegingen. De activiteit is het hoogst op het moment dat het lichaam op de top van de bounce is. Daar accelereert het lichaam en ervaren we een kort moment van gewichtsloosheid. Als het bouncen goed wordt uitgevoerd, kan een kleine beweging al een groot effect hebben. Door dynamiek en ritme toe te voegen aan de beweging, kunnen weer nieuwe bewegingstechnieken worden aangeleerd. U raakt in evenwicht door het stimuleren van de juiste houding tijdens het doen van oefeningen; door dynamisch te bewegen, kan het reactievermogen van het lichaam worden ontwikkeld. Het afremmende effect op de mat stimuleert de spieren en maakt een actieve beweging mogelijk. Door een juiste houding en zachtjes te bouncen, merkt u dat u zich eenvoudig ontspant.

Beleving
Door te bewegen wordt u zich meer bewust van lichaamsdelen. Het verhoogde bewustzijn van het lichaam verbetert de coördinatie. Het ervaren van beweging en gewichtsloosheid, terwijl u de controle houdt, is vooral voor mensen met een slechte motoriek een effectieve leerervaring.

Communicatie
De cardio- en ademhalingseffecten oefenen ook de stem. Door het focuseffect tijdens het springen verbeteren de oogcoördinatie en concentratie.’


Paul Kaye,  leraar en consultant bij Rebound Therapy UK
Saplings, Felcourt Road
RH19 2LA Felcourt, W. Sussex
info@reboundtherapy.org
www.reboundtherapy.org

Deel bericht