Zachte bewegingen op de bellicon zijn de sleutel in het genezingsproces na trauma

Dr. Peter A. Levine, PhD in medical biophysics en trauma expert

Dat was het moment dat ik geïnteresseerd raakte om te werken met de bellicon®, omdat je op een zachte en speelse manier mensen beetje bij beetje terug in hun lichaam te brengt. Ik gebruik het als onderdeel van de behandeling, maar ik raad het ook veel van mijn studenten aan om het in hun lesmateriaal te gebruiken, en aan cliënten om het thuis te gebruiken als een vredige manier om weer met zichzelf in contact te komen - op een fysieke manier.

De zachte beweging is cruciaal

De zachte beweging is de sleutel, wanneer iets hard is namelijk, zoals een trampoline met metaalveren, dan “schokt” dit de persoon, eigenlijk hetzelfde als een trauma met een persoon doet: het schokt een persoon uit zijn lichaam. Je wilt eigenlijk iets dat ze langzaam en zachtjes weer terug in hun lichaam brengt. En dat is waarom de zeer elastische techniek door bellicon® ontwikkeld, zo waardevol is. Het staat echt een zachte, nieuwe verbinding toe, die je niet krijgt met metaalveren, dat geeft meer het gevoel van het krijgen van een "Schleudertrauma"(whiplash). 

Veel mensen waar we mee werken hebben ook een whiplash, en dat is een ander gebied waar het erg nuttig voor is, omdat ook hier, wanneer men in een auto zit, er iemand van achter komt. Hierdoor zet het lichaam zichzelf op slot, omdat het lichaam zichzelf beschermt tegen nog een mogelijke klap.

Met de bellicon® kun je hier weer een beweging creëren waarbij je dezelfde spieren gebruikt met dezelfde neuromusculaire verbindingen, maar op een andere manier, op een manier waarop je in een flow komt, die ervoor zorgt dat de shock van de botsing wordt geneutraliseerd, van de whiplash. 

Het werkt veel beter dan de meeste antidepressiva 

Ik werk veel met mensen die kampen met een depressie, en ook met een depressie moet je diegene helpen om het energiepeil omhoog te brengen. Beetje bij beetje, als het te snel omhoog gaat, dan kan men bang worden. Het is een manier voor mensen om hun vitale energie capaciteit te verhogen. Op een bepaalde manier werkt het heel veel beter dan de meeste antidepressiva medicijnen - niet dat je deze niet af en toe ook moet gebruiken.

En ze zeggen, met trauma’s, is het het meest belangrijk om mensen hun lichaam terug te geven. Misschien is dat de beste manier om te zeggen: het teruggeven van ons lichaam en onze mogelijkheid om weer een geheel te zijn met ons lichaam. Ik noem dat “lichamelijk bewustzijn” of “lichamelijke mindfulness".

(Dit is een transcript van bovenstaande video)

Dr. Peter A. Levine, PhD in medical biophysics en trauma expert
www.traumahealing.org

Deel bericht