Lymfologica: over lymfoedeem en lipoedeem

Ervaringen van oedeemtherapeut met de bellicon

Annette Mulder - Nu hoor je het eens van een ander


Al sinds mijn 9e jaar heb ik last van zware, vermoeide benen. De arts zei altijd: “Dit is groeipijn en pubervet en het zit in de familie.” Mijn oma, moeder en haar zus en dochter hadden het ook. Zware, dikke benen en spataderen zou ik ook nog wel krijgen. Over primair lymfoedeem en lymf-/lipoedeem was toen nog niet zo veel bekend en door de huisarts werd ik niet doorgestuurd naar een dermatoloog of vaatspecialist.

Ik werd verpleegkunde, later wijkverpleegkundige, deed fanatiek aan jazzballet, wandelde en fietste veel (fietsen in de buitenlucht hielp). Maar door de jaren heen, en met het schommelen van de hormonen, werden de klachten erger. Puberteit... zwangerschappen… menopauze. Inmiddels ben ik erachtier dat een aangeboren verminderde doorstroming van de lymfe in de mijn benen de oorzaak is van mijn klachten. Toen de kinderen groot genoeg waren, ging ik sportmassage studeren, in 2003 fysiotherapie en in 2008 oedeemtherapie volgens de Casley Smith methode bij de Berekuyl. Tijdens de opleiding tot oedeemtherapeut werd mij geadviseerd om Therapeutische Elastische Kouden (TEK) te gaan dragen en veel te blijven sporten. 

Vergeleken met de hierboven genoemde familieleden valt het met het overgewicht en de spataderen best mee. Echter, het zware, vermoeide gevoel na een dagje werken aan de behandelbank en de lusteloosheid die daar bij kwam, samen met beenkrampen ‘s nachts, bleven. Dit ondanks de TEK en regelmatig fietsen en joggen. 

In maart 2012, tijdens een Health symposium, heb ik kennisgemaakt met de bellicon. Remy Draaijer gaf daar een workshop, waar wij met het hele gezin aan meededen. WIj waren enthousiast en hebben onze bellicon aangeschaft. Vanaf dat moment wist ik wat een ‘licht gevoel’ in de benen kan betekenen. Na enkele maanden verslapte mijn enthousiasme. Druk op het werk en in mijn privéleven waren het excuus. Van dagelijks 15 minuten ging ik naar 2x per week 10 minuten. 

De krampen kwamen terug. Ook de klachten van een oude enkelblessure uit 2010 speelden weer op en tijdens een rondje joggen kwam daar zweepslag bij. Ik kon 6 weken niet hardlopen en moest mezelf intapen om te kunnen blijven werken. Tja… eigen praktijk. Maar de bellicon ging wel! 

Vanaf dat moment startte ik weer elke dag met 20 minuten bellicon training. (In het weekend een workout van 40 minuten). Eerder opstaan en geen excuses bedenken. Ik voel me fitter, sterker, belastbaarder en inmiddels kan ik weer trimmen en mee met het niveau van mijn vriendinnen. Ik heb geen beenkrampen meer en de hele dag een licht gevoel in mijn benen. Af en toe blijven mijn TEK een halve dag uit. Wat een vrijheid. Ik realiseer me dat dat niet voor iedereen haalbaar is. Maar positieve effecten wel, daar ben ik van overtuigd. 

In december 2014 heb ik een bellicon aangeschaft voor de praktijk. WIj werken met 3 zelfstandig paramedische ondernemers onder één dak. De collega’s werden ook enthousiast, maar waren wel enigszins sceptisch. Inmiddels wordt de bellicon ook voor orthopedische en neurologische doeleinden geïntegreerd in het oefenprogramma. De bellicon is een laagdrempelig, breed inzetbaar instrument met optimaal veelzijdige effecten, zeker ook voor mensen met lymf-/lipoedeem.


Annette Mulder is oedeem- en fysiotherapeute in het Therapiehuis in Etten-Leur.

Deel bericht