INzicht: NLP & Lifestyle Coaching Interview

G-kracht plus bewegen: magisch effect op gezondheid en welzijn

De relatie tussen ‘NLP & Sport’ is nogal eenrichtingverkeer en bestaat er vooral uit dat een groot aantal NLP-trainers/Coaches individuele atleten of sportteams (tot de hoogste divisies) succesvol mentaal coachen. Voor dit artikel gingen we echter op zoek naar wat sport en beweging fysiek aan (al dan niet) NLP’ers kan toevoegen. De vooronderstelling is dat sport en beweging gezond zijn voor iedereen, waarbij de verschillende sporten veel overeenkomst hebben op gezondheid- en fysiek welzijngebied en dat er ook qua effecten specifieke verschillen zijn tussen de diverse sportsoorten (van wielrennen via tennis tot bodybuilding) onderling. Wat de redactie van INzicht ontdekte is een ‘tak van sport’ die al die verschillende effecten van die uiteenlopende sportsoorten tegelijkertijd biedt en samenbindt in een sportvorm: sporten en bewegen op de (mini-)trampoline met alle denkbare voordelen op gebied van fitness en gezondheid. 

NLP-trainster Iris Lieshout ging in gesprek met een onbetwiste expert op dit trampolinegebied: de (holistisch werkende) allround Sportcoach Remy Draaijer uit Zandvoort. In onderstaand interview artikel leer je van Remy wat nu precies de trampoline tot de meest gezonde (en meest leuke) sportvorm maakt. En je zult een ontdekking doen over een onbekend raakvlak van de trampoline en NLP. Het is niet zonder reden dat John Grinder’s perspectief op NLP in het jaar 2000 radicaal veranderde in ‘New Code NLP’ nadat hij de ongekende therapeutische effecten op gebied van leren, ontwikkelen en veranderen had leren kennen op de trampoline. 


Iris Lieshout: Remy, je bent dus een Lifestyle Coach en je hebt gekozen voor een bepaalde sportrichting, te weten: de trampoline. Wat doet de trampoline voor sportdoelstellingen? Ik heb gelezen dat deze vorm alle voordelen van alle sportsoorten in zich verenigt: van fietsen tot trilplaten... van ‘cardio’ tot gewichtheffen. Je zou er ook alles op kunnen doen... van yoga tot Pilates... je hebt niets anders nodig dan een (mini-) trampoline.
Remy Draaijer: We hebben 656 spieren in ons lijf die allemaal getraind dienen te worden om gezond te blijven. Dat kan op vele manieren. Omdat je op de bellicon door zijn bungee elastieken geleidende bewegingen maakt en steeds weer anders neerkomt dan de beweging daarvoor train je alle spieren in een basis workout, zonder dat je je lichaam belast.


Iris: Laten we bij het begin beginnen: hoe en waarom werd je een professionele Sport coach?
Remy: Je ben niet je naam, of wat je doet. Je bent niet je lichaam, want daar zit veel meer achter. Ik ben nog steeds op zoek naar wie ik ben. Woorden zijn daar te beperkt in om te zeggen wat de waarheid is. Je zou kunnen zeggen dat ik praktiseer als een bewegingscoach of Personal lifestyle coach.
Ik vind het van groot belang dat mensen bewegen. Het belangrijkste is niet dat mensen aan sport doen of aan fitness, maar veel belangrijker is dat ze bewegen. De meeste mensen geloven vaak in het ‘no pain no gain’ principe: je lichaam flink belasten om iets te bereiken. Natuurlijk is het goed om jezelf te belasten, zodat je lichaam steeds nieuwe prikkels ontvangt om op af te stemmen. Maar het is niet goed om jezelf met de zweep te slaan. Met name ‘bewegen vanuit bewustzijn en ontspanning’ gaat ons lichaam veel meer helpen naar gezondheid. We zitten vaak gemiddeld tussen de 8 en 11 uur per dag en dat is niet goed voor ons. Dan kun je nog steeds bijvoorbeeld iedere dag 1 uur gaan fitnessen of sporten, maar dat weegt nog steeds niet op tegen al die uren dat je zit op die dag. Dat is net als roken zo slecht voor ons en het wordt ook wel ‘het nieuwe roken’ genoemd. Als je bedenkt wat er gebeurt met een sporter die zijn been breekt: aanvankelijk had hij een behoorlijke spieromvang, maar na 2 weken in het gips, is zijn been zo enorm in omvang geslonken dat het heel lang duurt voordat het weer op goede sterkte en omvang is. Daarmee wil ik aangeven dat ‘rust roest’.

-----

Iris: Goed, Remy, noem het beestje dan maar bij de naam. Deze ‘bellicon’ zou naast ‘sportieve fitness-voordelen’ ook vele gezondheidsvoordelen bieden die niet elke sport automatisch genereert. Welke voordelen zijn dat en kun je aangeven waarom?
Remy: De bellicon is geschikt voor jong en oud om te sporten of om te bewegen. Voor kinderen met bijvoorbeeld leerproblemen, autisme, ADHD en concentratie- problematiek. Mensen met lichamelijke klachten kunnen ook gebruik maken van de bellicon. Met steun aan voor- of zijkant kunnen ook mensen met weinig stabiliteit oefenen in evenwicht en spierversterking. Het helpt bij ziekten als osteoporose, depressie, burn-out, hart- en bloedvaten, ziekten van het immuunsysteem, concentratieproblemen, evenwichtsstoornissen, nek-, heup-, knie- en rugproblemen. Ook goed om af te slanken of te ontslakken dankzij de verhoogde stofwisseling. Natuurlijk ook voor hen die naast sporten willen ontspannen en bezig zijn met bewustwording, want het is goed voor lichaam en geest.


Iris: kun je uitleggen hoe dat komt?
Remy: Het geheim van het succes zit hem in de verschillende krachten die er op je inwerken door de speciaal voor bellicon ontwikkeld bungee elastieken. Neerwaartse beweging, levitatie gewichtloosheid (het moment dat je even stil hangt in de lucht) en het bij iedere landing opnieuw en anders beware van je balans. Met G-kracht wordt in tegen-stelling tot wat de naam suggereert niet een kracht aangeduid. Het is een versnelling die wordt uitgedrukt in de gravitatieversnelling. De G staat hier dan ook voor het gebruikelijke symbool voor de zwaartekrachtversnelling. Deze bedraagt in Nederland ongeveer 9,81 m-s 2. Een G-kracht van 1G is dus een versnelling. Iemand met een gewicht van 80 kg is gelijk aan 1G. Wanneer deze persoon op de bellicon gaat trainen kan deze kracht - afhankelijk hoe hoog deze persoon met de voeten los van de mat komt - oplopen tot 1,3-3G (120 kg-240 kg 0 G-krachten). Ik zal vertellen wat er gebeurt op de bellicon. Alleen al het op en neer bewegen op een bellicon, hoe minimaal ook, bevordert binnen 100 seconden al een reeks van positieve effecten in je lichaam. Zo bereik je optimale spanning en ontspanning. Doordat je steeds weer opnieuw en anders neer komt gebruik je alle 656 spieren steeds op een andere manier. Hierdoor versterk je ook je botten, tussenwervelschijven, stabiliteit in de enkels, knieën en heupen. Het is als een zachte mas- sage voor alle cellen en spieren alsook de activatie van dieperliggende spieren.

Fysiotherapeute Maura Seleme (specialiste op gebied van bekkenbodem en urologische disfuncties) heeft de bellicon getest door middel van biofeedback. Door inbrengen van de sonde met sensoren in het geslachtsorgaan van een vrouw en sensoren geplakt op de buik- spieren kan de spierspanning van de bekkenbodem gemeten worden en buikspieren voelbaar en zichtbaar gemaakt worden. Op een beeldscherm zie je middels een grafiek wanneer nu de bekkenbodem aan- of ont- spannen. Doordat dit zichtbaar is wordt het gemakkelijker om de controle over je bekkenbodemspieren uit te oefenen. Bij het oefenen op de bellicon kun je zie
dat de bekkenbodemspieren zich eerst aanspannen en daarna de buikspieren. Bij deze zelfde oefeningen op de vloer of trampoline met metalen veren is het precies andersom. Bij bekkenbodemdisfuncties zoals incontinentie is gebleken dat ze op de bellicon verbeteren. Doordat alle spieren zich bij het inveren samen- trekken en bij het opveren ontspannen wordt het lymfesysteem meer dan 2 keer zo snel geactiveerd dan bij een andere vorm van bewegen.


Dr. Nele Devoogdt (KU  Leuven), heeft dit middels een pilotstudy door middel van fluorscopie (contrastvloei- stof en infraroodcamera) zichtbaar gemaakt. Zoals het hart verantwoordelijk is voor het rondpompen van het bloed is het lymfesysteem verantwoordelijk voor de circulatie van de lymfevloeistof. Hierdoor kunnen afval- stoffen makkelijker het lichaam verlaten en versterkt het immuunsysteem. Doordat alle cellen afwisselend even ingedrukt worden en vervolgens weer opveren, verbetert de stofwisseling, waardoor zuurstof en voedingsstoffen gemakkelijker kunnen worden opgenomen. Wat ook gebeurt is dat je tijdens het trainen op de bellicon ook endorfines aanmaakt. Dat is het hor- moon dat zorgt dat je je goed gaat voelen. Ik zie veel mensen glimlachen tijdens deze gemakkelijke manier van bewegen. Mensen vertellen mij dat ze blij worden bij het bouncen of bewegen op de bellicon.

Benieuwd naar de rest van het interview?

Download hier het volledige artikel

Deel bericht