Bewegen met een kunstheup

27.01.2016
Geschichte des Trampolins

Jaarlijks worden in Nederland circa 23.000 nieuwe heupgewrichten geplaatst bij patiënten.

Een kunstheup, ook wel een kunstimplantaat of endoprothese genoemd, is een vervanging voor een heupgewricht. Het kan soms nuttig of nodig zijn het natuurlijke heupgewricht te vervangen, als het lopen met het eigen heupgewricht te pijnlijk wordt door artrose of artritis.


Hoe ontstaan heupproblemen en wat is nu eigenlijk artrose?

De uiteinden van de beenderen van een gezond heupgewricht passen in elkaar zoals een bol in een kom. Ze zijn bedekt met zacht kraakbeen, zodat ze soepel en pijnloos langs elkaar kunnen bewegen. Met het ouder worden slijt het kraakbeen. Op den duur kan het zelfs helemaal verdwijnen. 

De botuiteinden worden dan ruw en schuren langs elkaar. Dat veroorzaakt pijn bij het bewegen en stijfheid. Een dergelijke vorm van slijtage noemt men artrose. 20 procent van alle 55-plussers heeft last van een vorm van artrose. Van alle 65-plussers is dat zelfs 90 procent! Behalve artrose kan ook een (aangeboren) ziekte of een botbreuk tot heupklachten leiden. 

Een heupprothese kun je zowel op jonge als oudere leeftijd krijgen. Maar hoe jonger je bent, hoe langer artsen het meestal proberen uit te stellen. Dit heeft onder andere te maken met de levensduur van het materiaal. Een kunstheup gaat zo’n tien tot vijftien jaar mee. Dus als je voor je vijftigste een nieuwe heup krijgt, is de kans groot dat die op latere leeftijd één of twee keer vervangen moeten worden.

Wat kan je er tegen doen?

Beweging is essentieel om de botten, de spieren en de gewrichten op peil te houden en sterker te maken. Andersom krijgen mensen die veel stilzitten kleinere en slappere spieren en brozere botten. Vanaf het dertigste levensjaar verliezen mensen gemiddeld 1 procent spiermassa per jaar. Hoe meer de spieren worden gebruikt, hoe beter ze in stand blijven. Dat kan met spierversterkende oefeningen in de sportschool, maar ook met huishoudelijke bezigheden als vegen, schrobben, ramen zemen, tuinieren en klussen. 

Het is bewezen dat een actieve leefstijl de botdichtheid op peil houdt en de kans op osteoporose (botontkalking) vermindert. Regelmatig bewegen heeft een bewezen positieve invloed op de gezondheid en kan bovendien ook nog leuk zijn. Het houdt uw conditie in stand (u raakt minder snel vermoeid), uw zelfvertrouwen neemt toe en u slaapt beter. U zult zien dat u zich een stuk prettiger voelt wanneer u regelmatig in beweging komt. 

Geschichte des Trampolins - Handstand

Door beweging wordt kraakbeen ‘wakker gemaakt’ en behoudt het zijn functie. Kraakbeen werk als een spons, die bijdruk wordt leeg geperst en zich daarna volzuigt met gewrichtsvloeistof. Op die manier krijgt het kraakbeen de nodige voedingsstoffen. Beweging helpt zo de voedselvoorziening van het kraakbeen. Dat gewrichten ‘slijten’ door beweging is dus een misverstand!

Spieren, pezen en banden rondom het gewricht kunnen het gewricht ondersteunen en mee helpen om schokken op te vangen. Door regelmatige lichamelijke activiteit kunt u deze weefsels versterken. Naast de lichamelijke gevolgen van bewegen, kunt u meer vertrouwen krijgen in uw eigen functioneren, want u kunt gewoon meer. Met een beetje inspanning zorgt u er zelf voor, dat u lang zelfstandig kunt blijven wonen en voor uzelf kunt blijven zorgen. Want door uw lichamelijke conditie op peil te houden bent u ook beter bestand tegen ongelukkig uitglijden en vallen. 

Bepaalde sporten kunnen zonder speciale beperkingen worden beoefend, zoals zwemmen, duiken, zeilen, fietsen, golfen, bowling en alle statische sporten als boogschieten. Wandelen wordt zelfs in het bijzonder aanbevolen. Aangeraden wordt echter om aangepast schoeisel te dragen, dat de trillingen van de grond dempt en te lopen op verende oppervlakken in plaats van op asfalt. Wanneer u kiest voor blootvoets lopen of het dragen van schoeisel zonder hak met een dunne zool zou u uw looptechniek moeten aanpassen; rechte houding, schouders, ontspannen, korte passen, landen op voorvoet/middenvoet (niet op de hiel!), knieën los, rechtvooruit kijken, armen rustig mee laten bewegen, handen ontspannen.

Geschichte des Trampolins: Känguru

Bewegen op een zachte ondergrond

Wil je op een veilige manier bewegen, zonder je protheses – maar vooral ook je gewrichten – te belasten? Dan is bewegen op de bellicon trampoline de uitkomst. Oorspronkelijk werd de bellicon® ontworpen voor revalidatie (voor deze groep worden vaak 1 of 2 steunen aan de bellicon bevestigd), maar bouncen op een trampoline is in feite ideaal voor iedereen die aan een goede gezondheid en conditie wil werken. De bellicon onderscheidt zich van andere minitrampolines door zijn soepele springmat en sterke elastiekringen. De bellicon is veel elastischer dan de minitrampolines met stugge stalen veren en veert duidelijk dieper door. Hierdoor wordt je lichaamsgewicht geleidelijk afgeremd en vindt er geen schokbelasting op de gewrichten plaats. Een ander groot voordeel is dat de elastiekringen af te stemmen zijn op het gewicht van de gebruiker. Voor een positief effect is het niet eens nodig met de voeten los van de mat te komen.

Tijdens het bouncen zorgt de voortdurend wisselende zwaartekrachtbelasting voor bijzonder positieve reacties op zowel lichaam als geest. Al bij een gematigde training activeer je op een veilige manier al je 638 spieren, je celstofwisseling, je hart, evenwicht, bekkenbodemspieren, bloedsomloop en lymfestelsel. Ook kunnen beschavingsziekten zoals overgewicht, rug- en knieklachten, stress, spataderen, incontinentie en osteoporose effectief bestreden worden. 

Ook de NASA is van mening dat trampolinespringen de beste bewegingsvorm is die je kunt doen en beveelt het daarom van harte aan! 

De NASA studie: Dr. A. Bhattacharya concludeert in zijn onderzoek dat met trampolinespringen, of eigenlijk rustig veren op een trampoline je je hele lichaam kunt trainen, terwijl er geen extra druk is op de spieren, gewrichten en pezen (dit geldt in het bijzonder bij een elastiek geveerde trampoline). De impact van G-krachten gemeten op de enkels, onderrug en het voorhoofd zowel bij trampoline springen als bij hardlopen (op loopband) geven aan, dat bij hardlopen dit dubbel zoveel is. Tevens is gemeten dat het zuurstofverbruik bij trampolinespringen 2x zo efficiënt is dan bij hardlopen.

Gschichte des Trampolins: Spaceball

Dagelijks springen op een trampoline zorgt voor het ‘smeren’ van de tussenwervelschijven en het kraakbeen van knie- en heupgewrichten. Dit is erg belangrijk om vitaal door het leven te kunnen gaan. De bewegingen die je tijdens het springen maakt zijn hiervoor ideaal! 

Gewrichten zijn van nature slecht doorbloed. Zij krijgen voeding via gewrichtsvloeistof en die voert ook de afvalstoffen af. Ook gewrichtsvloeistof stroomt niet zomaar rond. Je gewrichten werken namelijk als een soort spons. Door druk worden de gewrichten zogenaamd uitgeknepen en bij ontspanning wordt de gewrichtsvloeistof weer opgenomen. Voor een goede voeding van de gewrichten is beweging dus van groot belang! Trampoline springen houdt zo je gewrichten gezond en soepel. Je stofwisseling verbetert waardoor afvallen makkelijker wordt. Je botten worden sterker, waardoor de kans op osteoporose kleiner wordt.

En het allermooiste is, dat je hoeft echt niet topfit te zijn om gebruik te maken van de bellicon!

Conclusie

Het kan soms nuttig of nodig zijn het natuurlijke heupgewricht te vervangen, als het lopen met het eigen heupgewricht te pijnlijk wordt door artrose of artritis. Beweging is essentieel om de botten, de spieren en de gewrichten op peil te houden en sterker te maken.

De positieve effecten van trampolinespringen treden al op wanneer je heel zachtjes op-en-neer veert, waarbij je voeten de trampoline niet eens loslaten. Kan je niet goed staan, dan kan je ook gaan zitten en op en neer veren. Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn er ook  armsteunen aan de bellicon te monteren.

Deel bericht