Blessures en revalidatie

11.08.2016
Blessure en revalidatie

Revalideren na een blessure, ongeluk of operatie veel mensen hebben het wel eens meegemaakt. Een blessure komt erg vaak voor, je kunt er eentje of meerdere oplopen door bijvoorbeeld een ongeluk of een verkeerde beweging tijdens het sporten. De bellicon minitrampoline kan je inzetten om jouw revalidatieproces thuis te bespoedigen.

In alle gevallen geldt dat bouncen (hiermee bedoelen wij rustig op en neer veren met beide voeten die aan de mat blijven) al zeer effectief is! Het lichaam heeft energie nodig om te herstellen, maar effectief bewegen is zeer belangrijk tijdens de revalidatie, wat dat betreft is een minitrampoline voor thuis een uitkomst. Onderstaande vijf onderwerpen hebben wij uitgelicht:

Whiplash
Revalidatie na operatie
Knie blessure
Hamstring blessure
Enkel blessure

Whiplash

Whiplash behandelen

Een whiplash ontstaat door verrekking van de nekspier, dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je van achteren wordt aangereden. De bijhorende klachten zijn zeer uitlopend, denk hierbij aan; hoofdpijn, een stijve nek, geheugenverlies, concentratieproblemen, pijnlijke schouders en tintelingen in de armen en handen. Een whiplash is thuis te behandelen door een goede balans te vinden tussen bewegen en rust nemen. Daarbij is het belangrijk om zo min mogelijk te doen waarbij de nekspieren verder beschadigd kunnen worden. Dat je beter niet in de achtbaan kan stappen ligt voor de hand, maar (zware) boodschappentassen tillen of stofzuigen kan er ook voor zorgen dat er teveel spanning op de nekspieren komt te staan. Probeer elke dag een stukje te wandelen om te kunnen ontspannen en wat frisse lucht te krijgen. Fietsen kan je beter even niet doen vanwege het vele draaien van het hoofd. 

De bellicon kan je ook inzetten om voldoende beweging te krijgen, wat het lichaam helpt om te herstellen. Door het rustig op en neer veren op de mat worden alle spieren geholpen om aan te spannen en te ontspannen. Dit stimuleert de doorbloeding van de beschadigde spieren, je zal merken dat de spieren daardoor wat minder gespannen zullen aanvoelen.  Hierdoor wordt het zelf herstellend vermogen van ons lichaam verbeterd, wat natuurlijk weer bijdraagt aan een spoediger herstel. Wanneer je een whiplash hebt is het verstandig om meerdere keren kort op de bellicon te bouncen, hierdoor wordt verspreid over de dag de bloedsomloop gestimuleerd en dit helpt je ook om te ontspannen. Een minuut of vijf per keer is meer dan voldoende en als jouw lichaam het aan kan mag je dit zeker tussen de 3-6 keer doen.

Revalidatie na operatie

revalidatie na operatie

Dagelijks worden er veel operaties uitgevoerd, van kleine ingrepen zoals het verwijderen van de keelamandelen tot zeer complexe operaties zoals een harttransplantatie. Natuurlijk wil je het liefst zo snel mogelijk herstellen om al je dagelijkse bezigheden weer op te kunnen pakken.

Wanneer je voldoende bij krachten bent om rechtop te kunnen staan en eventueel een stukje kunt lopen, dan kan je dit stapje voor stapje uitbreiden. Wel raden wij aan om eerst met je behandelend arts of (fysio)therapeut te overleggen hoe je het beste aan je conditie en herstel kan werken en vragen of zij bekend zijn met de werking van de bellicon.

De bellicon kan je helpen om de doorbloeding goed op gang te krijgen, wanneer alle delen in het lichaam goed doorbloedt zijn dan zal dit het herstel bespoedigen. Via ons bloed wordt onder andere zuurstof, witte bloedcellen en hormonen getransporteerd door ons lichaam. Daarnaast vervoert ons bloed ook voedingsstoffen om de gebieden in ons lichaam die herstellende zijn te helpen genezen. Dit effect wil je natuurlijk versterken en het liefst meerdere keren per dag extra stimuleren.
Doordat de bellicon minitrampoline geen schokbelasting geeft op de gewrichten, is dit een milde manier van bewegen die heel diep inwerkt op de celstofwisseling.

Begin met zachtjes bouncen op de mat, doe dit een minuut of 3 en geef je lichaam daarna de rest van de dag rust. Dit kan je vervolgens rustig opbouwen naar 5 minuten per dag en vervolgens twee keer per dag 5 minuten.
Luister goed naar je lichaam terwijl je aan je conditie en herstel werkt, je kan je programma eventueel met een fysiotherapeut samenstellen waarbij je elke week iets langer of vaker gaat bouncen.


Knie blessure

bellicon groen

Een blessure aan de knie, dit is in Nederland de meest voorkomende sportblessure. Gescheurde kruisbanden, problemen met de meniscus of een verdraaiing in het gewricht om er maar een paar te noemen. Wanneer je een knie blessure hebt dan is het essentieel om een balans te vinden tussen rust en beweging. Het hebben van overgewicht kan de klachten verergeren, het niet bewegen van het kniegewricht kan dat ook verergeren. 

Het gebruik van de bellicon zorgt ervoor dat het kniegewricht stabieler wordt. Eigenlijk geldt dat voor alle gewrichten (enkel-, knie-, en heupgewricht). Mocht het zo zijn dat een brace noodzakelijk is dan kan je deze tijdens het bouncen omhouden.

Na verloop van tijd kan je deze bijvoorbeeld de laatste minuut afdoen en als dit goed voelt steeds iets eerder totdat hij niet meer nodig is. Tijdens het inveren spannen, zoals we al eerder hebben verteld, alle spieren zich aan en bij het opveren ontspannen ze zich. Elke invering is steeds een beetje anders, daardoor spannen en ontspannen je spieren zich steeds op een andere manier. Rond de knie worden daarom alle spiercellen, maar ook de pezen en ligamenten beter bruikbaar zodat deze stabiliteit aan het kniegewricht kunnen geven.
In ons blog over knieklachten kan je hier meer over lezen. 

Hamstring blessure

Hamstring blessure

De hamstring bestaat uit een groep van drie spieren, gezamenlijk vormen zij de spiergroep die loopt van het zitbeen tot en met het onderbeen (achterkant van de knie). Een blessure aan de hamstring komt vooral vaak voor bij sporters zoals voetballers of athleten. Meestal voel je een felle stekende pijn aan de achterkant van je dijbeen die eventueel door kan lopen tot aan je bil. Afhankelijk van de ernst van je kwetsuur is de gemiddelde herstelperiode ongeveer 6 a 8 weken.
Bij een spierblessure is het belangrijk dat de spier de eerste week niet gemasseerd wordt, onze spieren bestaan uit vezels en bij een blessure maakt ons lichaam extra vezels automatisch aan. Dit proces helpt bij het 'opvullen' van de scheur/scheurtjes in de spier, een massage zou dit proces kunnen verstoren. De eerste paar dagen neem je zoveel mogelijk rust, daarna zou je wel korte wandelingen kunnen doen of lichte oefeningen zoals je hak zachtjes tegen je bil aantikken en weer langzaam terug terwijl je op je buik ligt. Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen om af en toe een stukje te gaan fietsen.

Een (sport)fysiotherapeut kan je helpen om zo snel en goed mogelijk weer te herstellen, hij of zij is bekend met spierletsel en kan je helpen om een beweegprogramma op te stellen. De bellicon minitrampoline kan je helpen om de geblesseerde spier te versterken en het herstelproces te bespoedigen. Tijdens de revalidatie is het verstandig om het gebruik van de bellicon te bespreken met je fysiotherapeut, het springen op de minitrampoline is tijdens het begin van de herstelperiode af te raden omdat de hamstring eerst verder dient te herstellen. Het bouncen op de mat zorgt voor voldoende stimulering van het spierweefsel en de bloedsomloop.

Wil je meer weten over wat de bellicon voor je gezondheid kan betekenen, lees dan verder op onze gezondheidspagina.

 

Enkel blessure

Verzwikte enkel

Bij een verzwikking (of verstuiking) van de enkel raken de enkelbanden in meer of mindere mate beschadigd. Wanneer de enkel naar buiten zwikt en de voet naar binnen draait (inversie) raken de buitenste banden beschadigd, bij een eversie blessure zwikt de enkel naar binnen en de voet naar buiten hierdoor raken de binnenste enkelbanden beschadigd.
Dit kan gepaard gaan met een flinke zwelling, waarbij rust en het koelen van de enkel goed helpen.

In het geval van een enkel blessure is het mogelijk om de bellicon in te zetten, wel is het belangrijk om dan goed advies in te winnen. De enkel heeft namelijk een zo stabiel mogelijk oppervlak nodig, dit helpt de enkelbanden bij het herstellen.

Wij hebben een uitgebreid advies geschreven met allerlei handige tips die je kunnen helpen om de voor jou juiste bellicon samen te stellen. 

Advies: handige tips om de juiste bellicon samen te stellen
Deel bericht