Core Stability, het geheim van een fit lichaam?

02.02.2017

Planking, crunches, scharen of de superman. Allerlei oefeningen om je core stability te verbeteren. Maar waarom is die rompstabiliteit zo belangrijk?

Tegenwoordig besteden we erg veel tijd aan zitten, terwijl het lichaam is gemaakt om te bewegen. Niet voor niets wordt wel eens gezegd zitten het nieuwe roken is. We ontwikkelen een verkeerde en slechte lichaamshouding zonder dat we dit meteen in de gaten hebben. Om dit te voorkomen is het versterken van je rompstabiliteit cruciaal. Je rompspieren moeten sterk en krachtig zijn om de bewegingen gecontroleerd uit te kunnen voeren. Ook voorkomt een sterke rompstabiliteit blessures, zoals rugklachten en zorgt het voor een goede houding.

Core stability werd in eerste instantie gebruikt bij revalidatie. Pas rond 2000 kwam het via fysiotherapie binnen bij reguliere sporten. De spieren die je traint zijn de diepe dwarse buikspier, kleine diepe rugspieren, het middenrif en de bekkenbodemspieren. Deze spieren zorgen voor een goede stabiliteit van de romp en de gewrichten.

Niet alleen goed voor je spieren

Uit onderzoek is gebleken dat een goede core stability van groot belang is voor goede sportprestaties. Je zakt niet door je rug, je hebt een goede lichaamshouding waardoor je de oefeningen op de juiste manier kan uitvoeren en je belast niet onnodig andere lichaamsgebieden. Schouderblessures en hamstringblessures zijn bijvoorbeeld het gevolg van onvoldoende rompstabiliteit. Naast stabilisatie heeft je kern nog een aantal taken. Dit zijn onder andere het beschermen van het centraal zenuwstelsel en interne organen, maar ook het ondersteunen van de bloedcirculatie. Bij een onvoldoende functionerende core kunnen incontinentie, darmklachten en een verkeerde ademhaling de gevolgen zijn.

In de kinematica, ofwel de bewegingsleer, wordt er vanuit gegaan dat alle spieren en gewrichten van het lichaam elkaar beïnvloeden. De spieren in je romp hebben daarin een belangrijke functie. Vaak wordt gedacht dat je armen en benen alle taken verrichten, maar je kern maakt dit mogelijk door stabilisatie. De krachten die op je onderlichaam komen, vang je op met het bovenlichaam en andersom. Hierdoor behoud je stabiliteit.

De romp zorgt voor de verbinding tussen het bovenlichaam en het onderlichaam. Tijdens het lopen zorgt de romp voor het verwerken van energie tussen de ondervloer, via je been naar je lichaam om verder te kunnen lopen. Bij het opstaan zorgt de romp dat het bovenlichaam niet in elkaar zakt. En ook bij het gooien van een bal zorgt de romp ervoor dat de bovenkant en onderkant goed samenwerken en je stabiliteit geeft.

 Voor Samantha Stosur, tennisster uit Australië en oud nummer één op de WTA vrouwendubbelspelranglijst is core stability misschien wel het geheim naar succes:

“Core strength and stability is very important to me. Tennis is all about rotation of the body and my ability to create power. I incorporate a lot of abdominal, back and glute exercises into my gym session.”Aan de slag!

Wat zijn oefeningen om je core te versterken?

Oefening 1: plank

Houd je lichaam in een rechte lijn, en ondersteun jezelf met je ellebogen en tenen. Span je buikspieren aan en behoud je lichaam in de rechte lijn met je voeten, heupen en hoofd.

Oefening 2: superman

Kniel op de vloer en plaats je handen onder je schouders en knieën onder je heupen. Strek je linkerbeen terug en je rechterarm naar voren. Zorg ervoor dat je lichaam zich in een rechte lijn bevindt, van het gestrekte been, door het lichaam en de uitgestoken arm. Herhaal deze bewegingen met je andere arm en been. 

Foto's via Popsugar

Ook op de bellicon® minitrampoline kun je je core trainen. 3 oefeningen in de video hieronder:

Deel bericht