De geschiedenis van de trampoline

30.03.2016
Geschichte des Trampolins

Het is nog niet helemaal duidelijk waar de trampoline nou precies vandaan komt en hoe het zijn naam kreeg. Er doen verschillende verhalen de ronde, dit vinden wij de leukste.

Wanneer is de trampoline ontwikkeld en waarvoor? Wanneer is de eerste trampoline gemaakt? Wij gingen op onderzoek uit.


Ontwikkeld voor het Circus

Spanje, in het jaar 1800: er heersen sociale problemen, rellen, het is oorlog. Het Circus geniet een hoog aanzien onder de bevolking en dient als een perfecte afleiding. Een Franse circusartiest genaamd "du Trampoline" maakt furore op zijn reis door het land met een speciaal apparaat. Van de originele vangnetten in het circus bouwt hij de eerste trampoline die hij gebruikt voor gedurfde sprongen en stunts. De Spanjaarden zijn onder de indruk en geven het apparaat de naam "el trampolín". De eerste versie van ons geliefde sport en revalidatie-apparaat is gemaakt, maar gelijk weer vergeten.


De opkomst van universele sportartikelen

Ongeveer 100 jaar later, op 3 februari 1914 wordt George Peter Nissen geboren als zoon van Deense immigranten in het Amerikaanse Blairstown. Blairstown is een klein en rustig plaatsje van 500 inwoners in de staat Iowa. Via de sportvereniging van zijn School werd George al snel lid van de Gymnastiek en Turnvereniging. 

De evenwichtsbalk en stretching behoort voortaan tot zijn dagelijkse kost. Op een dag in 1930 bezoekt George samen met zijn ouders een rondreizend circus in de naburige stad van Cedar Rapids. Gefascineerd observeerde de 16-jarige George, trapeze artiesten vliegend door de lucht, trucs uitvoerend en telkens worden terug gekatapulteerd door het vangnet. George heeft minder aandacht voor de acrobatische toeren, hij is vooral geïnteresseerd in de veerkrachtige vangnet.

Hij komt hierdoor op het idee voor een nieuw turn apparaat waarop atleten gedurfde sprongen en trucs op kunnen doen. 

Thuis in de garage start Nissen  de ontwikkeling en bouw van een sprong "tafel". Vier jaar zou het duren tot de voltooiing van het eerste prototype. In 1934 bestaat het eerste apparaat van George uit een stalen frame, oude rubberslangen en een doek, met een lage suspensie. Helaas wordt dit prototype niet verder gebruikt.

Geschichte des Trampolins - Handstand

Drie Leonardo's op wereldtournee

1937: George is nu driemaal winnaar van de National Gymnastics Championship en heeft met succes zijn studie bedrijfskunde afgerond aan de Universiteit van Iowa. Samen met zijn voormalige coach Laurens "Larry" Griswold verbeterd Nissen de loop der jaren zijn apparaat met een flexibele nylon stof. Na het afstuderen, de maakt de nu 23-jarige George samen met twee vrienden, omschreven als "de drie Leonardo's", op een acrobatische reis door het Midwesten van de Verenigde Staten en Mexico. Met het nieuwe turnapparaat vermaken de drie jonge mannen het publiek met gewaagde sprongen en trucs. Op hun reis door Mexico horen ze de toeschouwers het Spaanse woord "el trampolín" roepen. Teruggekeerd in Iowa laat George in 1939 de term "trampoline" vastleggen als merk, met een bijgevoegde "e". Deze merknaam merk zal later wereldwijd voor productnamen gebruikt worden.


Geschichte des Trampolins: Känguru

Kangoeroe, Handstand en Pyramiden

Voordat dat gebeurt, richt Nissen 1941 samen met zijn voormalige coach Griswold, het bedrijf Griswold-Nissen Trampoline en Tumbling Company op.  In Cedar Rapids, de stad waar het allemaal begon. Toch waren er al dergelijke trampoline apparaten op de markt, als speelgoed voor kinderen en sportuitrusting voor de hobby Turner. it verandert wanneer de Amerikanen deelnemen aan de Tweede Wereldoorlog op 8 december 1941. Het jumping apparaat wordt nu gebruikt om piloten, parachutisten en duikers voor te bereiden. Met behulp van de zwaartekracht-verandering, trainen soldaten hun coördinatie, uithoudingsvermogen, balans en richtingsgevoel. George Nissen diende zelf in de marine in de Tweede Wereldoorlog en legde zich daarna toe op de ontwikkeling van zijn bedrijf. Enkele jaren na de oprichting van het bedrijf verkoopt zijn zakenpartner Laurens Griswold zijn aandelen, omdat hij niet meer gelooft in het concept en een toekomst voor het bedrijf. En zo wijdt Nissen de komende 30 jaar aan zijn idee, en gaat verder onder de naam "Nissen Corporation". In meer dan 40 landen bracht hij zijn passie voor de trampoline over en werkte hij hard om de trampoline tot erkend sport-apparaat bekendheid te geven. Op zijn reis door de wereld sprong hij trampoline met een kangoeroe en deed hij de handstand voor de piramides in Egypte. Na de oorlog brak in Amerika een echte trampoline boom uit en werd Gymnastiek een competitieve sport. Pas later in de jaren '40 sprong dit enthousiasme over naar Europa. 


De sprong naar Europa

Aan de andere kant van de oceaan, aan de Sport Universiteit in Leipzig ontwikkelde sportleraar Dr. Heinz Braecklein in 195, samen met zijn medewerkers ook een trampoline. De kwaliteit van de deze springapparaten komt echter niet in de buurt van de Amerikaanse versies van Nissen. Een groot evenement voor de 10e verjaardag van de Keulse Sport Universiteit in 1957 brengt George Nissen en zijn trampolines naar Duitsland. George Nissen zijn trampoline inspireert zijn Duitse collega's. Door de verdere ontwikkeling en promotie van sportartikelen in de jaren '60 wint ook de trampoline aan terrein en wordt steeds populairder. Zo populair zelfs, dat in 1973 de eerste Duitse Bundesliga Trampoline wordt gevestigd. In datzelfde jaar, verkoopt de geestelijk vader van de trampoline, George Nissen, na 30 jaar van gepassioneerd werk zijn bedrijf om met pensioen te gaan. Als laatste wens koestert de 60-jarige om de trampoline terug te zien als Olympische sport. Zijn zou in 2000 in Sydney in vervulling gaan. Op dat moment is George 86 jaar oud, en doet hij nog steeds de handstand en springt zo vaak op de trampoline als mogelijk is. 10 Jaar later stierf hij op 96-jarige leeftijd.


Gschichte des Trampolins: Spaceball

De geschiedenis van de bellicon®

De geschiedenis van bellicon® begon vele jaren geleden in Zweden. Hoe de bellicon® uiteindelijk in uw woonkamer is belandt, zal in een volgende blog aan de orde komen.De trampoline tijdlijn:

 • 1800: "du Trampoline" reist met zijn springapparaat door Spanje en de Spanjaarden noem het  „el trampolín“
 • 3 februari 1914: George Peter Nissen, Pionier en geestelijk vader van de trampoline, wordt geboren
 • 1930: George Nissen bezoekt voor de eerste keer het circus en komt op het idee om een turnapparaat te ontwikkelen
 • 1934: Een eerste prototype ziet het licht
 • 1937: Na het afronden van zijn studie start Nissen samen met twee vrienden om het apparaat te verbeteren, en reizen zij als "de drie Leonardo's" door de Verenigde Staten en Mexico
 • 1939: Nissen vraagt patent aan op de naam "trampoline"
 • 1941: Samen met zijn toenmalige trainer Griswold richt Nissen het bedrijf Griswold-Nissen Trampoline & Tumbling Company op
 • 8 december 1941: De VS neemt deel aan de Tweede Wereldoorlog. De trampoline wordt gebruikt om piloten, parachutisten en duikers voor te bereiden.
 • 1953: Sportleraar Dr. Heinz Braecklein ontwikkelt zijn eigen springapparaat
 • 1957: 10e verjaardag van de Keulse Sport Universiteit in 1957 brengt George Nissen en zijn trampolines naar Duitsland
 • 1973: De eerste Duitse Bundesliga Trampoline wordt gevestigd. In datzelfde jaar verkoopt Nissen zijn bedrijf en gaat hij met pensioen
 • 2000: De trampoline wordt voor het eerst tijdens de Olympische Spelen in Sydney beoefend als Olympische sport 


Beelden:
George Nissen in Ägypten
Glenn, Ron und George
Spaceball
George und das Känguru Victoria

Tags: Trampolines
Deel bericht