Fibromyalgie, vervelende ziekte zonder duidelijke oorzaak.

19.05.2017

Fibromyalgie. Het komt voor bij 2 op de 100 volwassenen, het geeft je spierpijn, stijfheid van de spieren, vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen en depressies, de oorzaak is vaak onbekend en er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen.

Fibromyalgie betekent letterlijk "pijn in bindweefsel en spieren". Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. Het is een vorm van reuma die niet de gewrichten aantast, maar de spieren en het bindweefsel. De meest pijnlijke plekken in het lichaam zijn de nek, heupen, schouders en handen. De pijn straalt uit naar de andere spieren in het lichaam. Daarnaast kunnen patiënten last hebben van droge ogen en mond, huidklachten, slaapproblemen en spijsverteringsklachten. Bovenstaande klachten zijn ‘s morgens vaak het ergst en al deze klachten kunnen leiden tot chronisch slaapgebrek, depressie en uitputting.

De oorzaak

De precieze oorzaak is nog onbekend. De meeste patiënten hebben namelijk een gezond uiterlijk, een normale bloedspiegel en onderzoek toont geen afwijkingen in de spieren of het bindweefsel aan. Inmiddels wordt al meer dan 40 jaar onderzoek gedaan naar de oorzaak van fibromyalgie. De ziekte is echter zo complex, dat onderzoekers niet precies weten hoe ze deze ziekte moeten onderzoeken. Gelukkig zijn er wel een aantal resultaten na 40 jaar onderzoek.

Resultaten onderzoek

Het groot verschil met gezondere volwassenen is, dat patiënten met fibromyalgie niet in staat zijn om in een diepe slaap te raken. Door chronisch slaapgebrek worden er onvoldoende hormonen aangemaakt voor het herstel van het bindweefsel en spierweefsel. Dit zou een oorzaak van de pijn en stijfheid kunnen zijn.

Het slaapgebrek ontstaat volgens diverse onderzoeken door afwijkingen in neurotransmitters zoals endorfine, serotonine en dopamine. Dit zijn stoffen die in de hersenen worden aangemaakt en die het lichaam aansturen. Bij patiënten met fibromyalgie is er sprake van een abnormale productie van deze neurotransmitters. Dit leidt niet alleen tot een ander slaappatroon, maar verandert ook de manier waarop het lichaam de pijn beheerst. Ook het zenuwstelsel werkt onvoldoende bij fibromyalgie. Er zijn nog geen afwijkingen in het immuunsysteem gevonden bij deze ziekte.

Fibromyalgie klachten verminderen

Doordat er geen oorzaak van fibromyalgie bekend is, is er ook nog precieze behandelmethode beschikbaar. Daarom ligt de aandacht op het verminderen van de klachten, zoals pijn en vermoeidheid.

Spieren: een zeer belangrijke oplossing om de klachten te verminderen is bewegen. Bij voorkeur aerobe sporten, zoals hardlopen, zwemmen en fietsen. Ook yoga is een goede manier om meer getrainde en lenige spieren te krijgen. Doe dit dan wel in combinatie met aerobe trainingen. Je flexibiliteit verbeteren is dus al heel werkzaam tegen fibromyalgie. Meer weten over het verbeteren van je flexibiliteit? Lees dan deze blog incl. oefeningen.

Slaap: neem overdag een powernap van ongeveer 20 minuten. Deze powernap geeft u net wat meer energie. Lees ook deze 10 tips voor een betere nachtrust. 

Hoofdpijn: pijnstillers kunnen helpen deze klachten te verminderen. Informeer wel altijd eerst bij je huisarts voordat je pijnstillers gaat slikken.

Goede voeding is ook een manier om alle klachten te verminderen. Een biologisch en zo vers mogelijk voedingspatroon met veel groenten, voldoende fruit, noten, zaden, volkoren en eventueel vitamine D supplementen de klachten van fibromyalgie wat kunnen verminderen. En vergeet ook zeker niet voldoende water te drinken!

De bellicon® mini trampoline is uitermate geschikt om te gebruiken tijdens fibromyalgie. Het activeert je lichaam op alle fronten, door het regelmatige op en neer bewegen. Hierdoor traint het alle 656 spieren, versterkt het hart, bloedsomloop en immuunsysteem, ontspant, verbetert de concentratie en vergroot het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Door het zachte op en neer bewegen op de bellicon® worden je cellen en spieren optimaal getraind. Door de beweging worden endorfines aangemaakt, waar je blij van wordt. Een verhoogde spieractiviteit zorgt voor een zachte celmassage en een metabolisme boost. Alle spieren zijn tegelijkertijd aan het werk, tijdens het zachte inveren spannen de spieren zich aan, zonder dat er een schokbelasting plaatsvindt en zonder dat de spieren pijn gaan doen. Tijdens de opwaartse fase van het veren, ontspannen alle spieren zich en ervaar je kort gewichtsloosheid. Op deze manier kun je heel eenvoudig je spieren ontspannen.

De beweging ontgift het lichaam effectief en verhoogt de lymfestroom. Botten, rugspieren en tussenwervelschijven worden versterkt door middel van een zachte massage. Bovendien worden de dieper gelegen spieren geactiveerd door het bouncen, ideaal voor het opbouwen van kracht, conditie en balans. 

In de onderstaande video zie je oefeningen die je op je bellicon® mini trampoline kunt doen:

Bronnen:

Deel bericht