Fibromyalgie, vervelende ziekte zonder duidelijke oorzaak.

19.05.2017

Fibromyalgie. Het komt voor bij 2 op de 100 volwassenen, het geeft je spierpijn, stijfheid van de spieren, vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen en depressies, de oorzaak is vaak onbekend en er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen.

Fibromyalgie betekent letterlijk "pijn in bindweefsel en spieren". Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. Het is een vorm van reuma die niet de gewrichten aantast, maar de spieren en het bindweefsel. De meest pijnlijke plekken in het lichaam zijn de nek, heupen, schouders en handen. De pijn straalt uit naar de andere spieren in het lichaam. Daarnaast kunnen patiënten last hebben van droge ogen en mond, huidklachten, slaapproblemen en spijsverteringsklachten. Bovenstaande klachten zijn ‘s morgens vaak het ergst en al deze klachten kunnen leiden tot chronisch slaapgebrek, depressie en uitputting.

De precieze oorzaak is nog onbekend. De meeste patiënten hebben namelijk een gezond uiterlijk, een normale bloedspiegel en onderzoek toont geen afwijkingen in de spieren of het bindweefsel aan. Inmiddels wordt al meer dan 40 jaar onderzoek gedaan naar de oorzaak van fibromyalgie. De ziekte is echter zo complex, dat onderzoekers niet precies weten hoe ze deze ziekte moeten onderzoeken. Gelukkig zijn er wel een aantal resultaten na 40 jaar onderzoek.

Hoofdpijn: pijnstillers kunnen helpen deze klachten te verminderen. Informeer wel altijd eerst bij je huisarts voordat je pijnstillers gaat slikken.

Goede voeding is ook een manier om alle klachten te verminderen. Een biologisch en zo vers mogelijk voedingspatroon met veel groenten, voldoende fruit, noten, zaden, volkoren en eventueel vitamine D supplementen de klachten van fibromyalgie wat kunnen verminderen. En vergeet ook zeker niet voldoende water te drinken!

Bronnen:

Deel bericht