Fit op het werk – kom in beweging met de bellicon®

06.08.2015
bellicon op het werk

Miljoenen Nederlanders werken dagelijks voornamelijk zittend. Gemiddeld brengen ze een derde van hun leven zittend door voor een beeldscherm. Ons lichaam is er echter niet voor gemaakt om lange periodes achtereen te zitten.


Te veel zitten werkt als een tijdbom

Dagelijks te lang zitten maakt ons ziek. In de afgelopen 50 jaar is het leven ons steeds ‘makkelijker’ gemaakt. We hebben een sedentaire leefstijl ontwikkeld van zitten. We zitten gemiddeld meer dan 10 uur per dag. In de auto, achter een bureau, aan de eettafel, voor de televisie. We kunnen zelfs shoppen, eten bestellen en boodschappen doen vanuit onze luie stoel. Onderzoek wijst uit dat zolang per dag zitten de kans op sneller overlijden met 40-60 procent verhoogt!!
 
Een langere tijd zonder een (lichte) vorm van inspanning veroorzaakt niet alleen symptomen zoals rugpijn, maar bevordert ook de wijdverspreide ziekten zoals diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Onderzoekers beweren zelfs dat zitten het nieuwe roken is.
 
Bekijk ook het item over teveel zitten bij de NOS, klik hier voor de video en het artikel.
 

Wat gebeurt er in het lichaam wanneer we gaan zitten?

Na de eerste minuut: Op het moment dat we gaan zitten, verbranden de bovenbenen bijna geen calorieën. Hierdoor ontstaat er een grotere kans op afname van spierweefsel en mede daardoor een toename van lichaamsvetten.

Regelmatige lichaamsbeweging activeert de stofwisseling en zorgt dat de spieren sterk worden en blijven. 

Na 60 minuten: De bloedvaten hebben dan 50% van hun volume verloren, waardoor hun functie afneemt en de bloedstroom wordt beperkt. De circulatie in de benen vermindert waardoor het risico op trombose wordt verhoogt. Tevens verminderd de bloedtoevoer naar de organen zoals het hart en de hersenen, op deze manier wordt er onvoldoende zuurstof toegevoerd. Dit kan cardiovasculaire ziekten bevorderen en onze hersenfunctie verminderen. Bovendien maakt dit ons duf en moe. 

Het lichaamseigen gezonde cholesterol (HDL) zorgt ervoor dat de aderen schoon gehouden worden en plak verwijdert wordt. Onderzoek toont aan dat teveel zitten de functie van HDL belemmert, waardoor HDL de aderen niet schoon kan houden. Dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. 

Na 5 uur: De bloedsuikerspiegel stijgt met de minuut. Onderzoekers hebben ontdekt dat de bloedsuikerspiegel in deze fase gelijkenis vertoont met diabetes (bij een gezonde groep proefpersonen). Dagelijkse fysieke inactiviteit verhoogt het risico op type 2 diabetes en hart- en vaatziekten met 18%.

Kom in beweging op het werk met de bellicon®

Wat kunnen we eraan doen?

Een half uur tot een uur per dag intensief trainen is helaas niet de oplossing. Dit is geen compensatie voor de hoeveelheid uren die we per dag zittend doorbrengen! Wat kunnen we dan wel doen?
 

  • Ten eerste: Sta op! Het helpt al enorm om eens per uur slechts 5 minuten iets aan beweging te doen. Onderzoekers bevestigen dat meerdere korte pauzes tussen het werk door zelfs beter zijn dan langere pauzes. Loop naar de printer, zoek een collega op in plaats van dat je een mailtje stuurt, maak een korte wandeling na de lunch, wees creatief. Ook kun je de bellicon® gebruiken. Hiervoor is simpel op-en-neer veren zelfs al voldoende. Bovendien kun je je werkkleding aanhouden en ga je er niet van zweten. De elastische bellicon® beschermt en stabiliseert gewrichten en botten effectief tegen de gevolgen van het lange zitten. 

  • YouTube biedt verschillende korte oefenvideo’s voor een bureau break (zowel voor de bellicon® als andere oefenvormen). 5-minuten durende filmpjes met specifieke oefeningen kunnen het lichaam tegelijkertijd activeren en ontspannen. Zie hieronder een voorbeeld van een simpele en effectieve oefenvideo die je hoofd leeg maakt en je lichaam weer een boost geeft, zonder dat je hoeft te zweten.
Balanstraining op de bellicon

Balanstraining op de bellicon

  • Pak elke gelegenheid aan. De beller aan de andere kant van de telefoon zal niet doorhebben dat je staat, bouncet of zit.

  • Praktisch: bureaus met elektrische hoogteverstelling. Door het indrukken van een knop wordt de tafel verplaatst naar de gewenste hoogte, zodat je staand kunt werken. Ook hier kun je de bellicon® gebruiken. Stel het bureaublad naar de gewenste hoogte en ga op de bellicon staan. Ondanks dat je staat ben je toch in beweging door de instabiele ondergrond.

Wist je dat kunstenaars en schrijvers zoals William Shakespeare, Friedrich Schiller of Leonardo Da Vinci ook het liefst staand bij hun lessenaars werkten omdat de beweging hun creativiteit bevorderde? 

Bij bellicon gebruiken we tijdens het werken de bellicon® op verschillende manieren. Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van het regelmatig bewegen tijdens de werkdag.

Het online marketing bureau Exito uit Duitsland weet het maximale uit hun bellicons te halen. Het bedrijf uit Neurenberg laat haar medewerkers zowel korte pauzes en langere trainingen op de bellicon® doen.


De bellicon® past overal op het kantoor:

- Staand of rustig op-en-neer verend achter je bureau werken
- Actief veren tijdens een telefoongesprek
- Om het uur even 5 minuten boucen om je lichaam te activeren en je geest even leeg te maken
- Brainstormen met een groep waarbij de bellicons bijvoorbeeld opgesteld staan in een cirkel. Laat de creativiteit en spontaniteit maar (los)komen!
- Als fitness apparaat voor individuele of groepstraining :). 

De bellicon® kan snel worden opgezet en eenvoudig worden opgeborgen. Bovendien wordt je door de aanmaak van endorfine ontzettend vrolijk van het bewegen op de bellicon®!


Conclusie

Beweging bevordert de creativiteit en de gedachtestroom. Een paar minuten per uur bewegen activeert de hersenen en maakt ons beter in staat om informatie te verwerken. En het belangrijkste: het werkt preventief bij lichamelijke klachten en kwalen, het verlengt je levenskwaliteit en duur. 

Gebruik de bellicon® om op een leuke en eenvoudige manier in beweging te komen en te blijven. Het apparaat is makkelijk in gebruik en multifunctioneel inzetbaar. Doe groepstrainingen, werk staand op de bellicon® en bounce elk uur eventjes. Daarbij is de bellicon® uitermate geschikt om thuis te gebruiken. 

Op het moment dat je gezond en fit bent, zit je lekkerder in je vel, wat zich in veel dingen uit: je hebt meer energie, je bent gefocust en scherp.

Trakteer jezelf regelmatig op een actieve break. Hierdoor krijg je meer energie, bent je productiever en komt dit ten goede aan je creativiteit!

Ik wil meer weten over het bellicon Workspace concept
Deel bericht