8 tips om je fitness goals te behalen

01.12.2016
woodway

Je bent vastbesloten om te veranderen en je fitness goals te behalen! 

Maar, zoveel mensen maken deze belofte, enkel om hun motivatie te verliezen en niet vol te houden. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om je kans op succes te vergroten. Het bijhouden van je fitness vooruitgang kan je helpen om gemotiveerd te blijven en op de juiste weg naar succes te blijven. Er is geen “one size fits all” methode voor het bijhouden van vooruitgang, er zijn een aantal markers en meethulpen die kunnen helpen.

Wij hebben 8 tips die jou kunnen helpen om je resultaten bij te houden.


1. Gebruik de weegschaal

Het getal op de weegschaal is een behoorlijk duidelijke manier om te zien of je gewicht verliest. Dat gezegd hebbende, het laat geen specifieke informatie zien wat betreft percentage lichaamsvet, spiermassa en het totaalplaatje. Gebruik de weegschaal elke dag op hetzelfde moment van de dag. Dagelijks wegen is prima, maar wekelijks wegen geeft je ook een duidelijk beeld van je vooruitgang.

2. Houdt een eetdagboek bij

Een goed dieet is een groot onderdeel van jouw fitheid en gewichtsverlies. Sommige diëtisten zeggen dat gewichtsverlies voor 75% wordt bepaald door wat je eet en de andere 25% door beweging. Het is veel makkelijker om minder calorieën binnen te krijgen dan om extra calorieën eraf te zweten in de sportschool. Een eetdagboek helpt je om je voortgang bij te houden en ook om in te zien of je de boel niet saboteert. Het aantal calorieën in voedsel kan je online opzoeken, zo weet je precies wat je eet en hoe je binnen je ideale calorieën aantal kan blijven. Meestal ben je geholpen door groenten, volkoren producten en magere eiwitten te kiezen!

3. Houdt een bewegingsdagboek bij

In een dagboek je workouts opschrijven is ook goede manier om je vooruitgang bij te houden van week tot week. Schrijf op welke lichaamsdelen je hebt getraind, het aantal sets, het aantal herhalingen en hoe je je die dag voelde. Je kan ook gegevens uit je eetdagboek erbij zetten en je lichaamsgewicht als je je dag die hebt gewogen.
Zoek naar patronen; welke workouts geven je het meeste energie, wanneer heb je minder motivatie en welke workouts geven de beste resultaten. Neem je voldoende tijd om te herstellen na een training?
Zorg ervoor dat je niet teveel traint want dit kan je vooruitgang ook belemmeren.

4. Houdt je spiermassa en vetpercentage bij

Het ideale lichaamsvet gehalte voor een fitte man is 7 tot 15%, bij vrouwen is dit tussen de 15 en 20 procent.
Professionele bodybuilders trainen vaak voor een lager vetpercentage, daarnaast is iedereen ook anders gebouwd. Er zijn diverse apparaten op de markt die je kunnen helpen om deze informatie bij te houden. Vaak kan je ook een meting doen bij je sportschool.

5. Meten is weten

Als gewicht en centimeters verliezen jouw goal is, neem dan regelmatig de maten van bepaalde lichaamsdelen. Zo kan je bijhouden of je naast gewicht ook daadwerkelijk centimeters verliest. Zo kan je ook bijhouden of bepaalde spiergroepen aan het groeien zijn. Met een meetlint kan je makkelijk bijhouden wat de maten van je taille, heupen, borst, biceps, dijen en kuiten zijn. Je kan ervoor kiezen om wekelijks te wegen en meten, de resultaten kan je bijhouden in je dagboek.

6. Neem foto's

Af en toe in de spiegel kijken geeft je een globaal beeld van je vooruitgang, maar het maken van foto’s (op regelmatige basis) creëert een visueel dagboek van jouw voortgang. Neem wekelijks een spiegel selfie van je lichaam en hou ze naast elkaar om te kunnen wat je vooruitgang is.

7. Vraag feedback

Nog een manier om je vooruitgang bij te houden is om feedback te vragen bij een trainer, coach, workout buddy of een goede vriend. Vraag hen om recht door zee en eerlijk te zijn, zorg ervoor dat jij klaar bent om te horen wat ze te zeggen hebben.

8. Check hoe je kleding zit

Iedereen heeft wel zo’n outfit of kledingstuk waarvan je weet dat het je goed staat. Of het nu een spijkerbroek, maatpak of jurk is, wanneer je het aan hebt zie je er goed uit! Laat deze outfit jouw motivatie zijn, hang het af en toe buiten de kast zodat je eraan herinnerd wordt. Dit werkt vooral goed wanneer het item je niet meer past. Probeer het af en toe eens aan, wanneer het weer past, dan vier je dat natuurlijk!


Gezond en fit zijn is een doel dat bijna iedereen wel heeft. Echter, blind trainen en hopen op resultaten is het recept om je motivatie kwijt te raken. Je fitness goals en vooruitgang bijhouden, helpt je om je training steeds bij te stellen en alles te monitoren.
Probeer deze 8 tips uit en leer welke methode(s) het beste bij jou passen.

Bronvermelding:
https://www.bellicon.com/us_en/news/news-and-events 

Tags: tips, fitheid
Deel bericht