Goede of verkeerde spierpijn?

21.10.2016
Goede of verkeerde spierpijn

Heb je alleen spierpijn of is er misschien meer aan de hand?

Trainen is een gezonde gewoonte, maar voor hen die nieuw zijn op het gebied van trainen of die een nieuwe trainingsroutine willen beginnen, kan het lastig zijn om te bepalen of de spierpijn die ze ervaren na een training valt in de categorie normaal of dat er sprake is van een blessure. Terwijl het verschil tussen goede en verkeerde pijn toch zeer groot is. 

Een training moet gedaan worden met de juiste lichaamshouding, waarbij er bewust gevoeld wordt hoe de oefening wordt uitgevoerd en als het nodig is aangepast vanwege een blessure. Wanneer je het verschil weet tussen goede en foute pijn helpt dat om oefeningen aan te passen en medische hulp te zoeken wanneer dat nodig is.

No pain, no gain!

Dit oude mantra is prima wanneer het wordt gebruikt om de verwachting te scheppen dat er spierpijn kan zijn na een training. De goede (spier)pijn staat bekend als “vertraagd begin pijnlijkheid in spieren”. De pijnlijkheid kan verwacht worden vanuit het midden van de spier.

De spier kan strak aanvoelen waarbij er een gevoeligheid kan zijn in de omliggende spieren of spiergroep. Meestal blijft dit oncomfortabele gevoel één a twee dagen. Dit gevoel zal meer aanwezig zijn wanneer je begint met een nieuwe trainingsroutine of als je een activiteit doet waar je lichaam niet aan gewend is. Beginnen met een training na een lange tijd van een zittend bestaan zal ervoor zorgen dat de spieren beduidend pijnlijker zijn dan wanneer de training al langere tijd wordt gedaan. Voeg hier oefeningen met extra gewichten aan toe en de spierpijn kan zeer aanwezig zijn. 

Spierpijn is een goed iets! Elke keer als je traint, onstaan er micro scheurtjes binnenin de spiervezels omdat de spieren zelf meer spiercellen genereren en zichzelf opbouwen. De spieren passen zich aan aan de bewegingen waaraan ze worden blootgesteld en bij herhaling van deze beweging zal de pijnlijkheid naderhand steeds verder afnemen. Oftewel, spierpijn helpt je om spiermassa op te bouwen en hoe vaker je een bepaalde training doet hoe minder spierpijn je naderhand krijgt. 

Wanneer het niet goed voelt

Er zijn verschillende type blessures (lees hier meer over de 5 meestvoorkomende blessures) die kunnen onstaan door elke vorm van beweging maar ze worden getriggerd wanneer een training verkeerd wordt uitgevoerd of niet aangepast is naar jouw fysieke conditie.
Daniel Baumstark, fysiotherapeut en eigenaar van PhysioDC, een medische sportkliniek. Hij merkt op dat de meest voorkomende vormen van verkeerde pijn die hij bij zijn patiënten ziet: 

“De meest voorkomende vorm van verkeerde pijn die ik zie in de kliniek is gewrichtspijn. Wanneer pijn optreedt in een gewricht - zoals de knie - en niet in de spieren, dan probeert het lichaam ons te vertellen dat er iets niet goed is. Probeer niet door de pijn heen te pushen terwijl je aan trainen bent. 
Als het elke keer gebeurd wanneer je aan het trainen bent, dan zou je dat gewricht moeten laten onderzoeken door een arts. Als de pijn plotseling en zeer scherp is, stop dan direct wat je aan doen bent en bezoek je dokter.”

Andere pijn die plotseling in een ander lichaamsdeel schiet is ook geen normale pijn. Druk of een trauma aan zenuwen, vaak met een oorsprong in de ruggengraat, kan resulteren in deze pijnscheuten. Als de pijn niet afneemt, het gebied begint te kloppen of als je bewegingen beperkt zijn zoek dan medische hulp. Verzwikkingen en kneuzingen komen regelmatig voor bij het beoefenen van nieuwe high-impact oefeningen.

Sporten voelt niet goed

Goede pijn checklist en de voordelen van trainen

Dit is een algemene checklist voor goede spierpijn. Luister altijd naar je lichaam en als iets niet goed voelt doe het dan ook niet.

  • De pijn loopt terug in een paar dagen
  • De pijn wordt steeds iets minder nadat een training is gedaan
  • Dagelijkse activiteiten kunnen gewoon nog gedaan worden
  • De pijnlijkheid is voornamelijk aanwezig in het getrainde gebied
  • De pijn is niet kloppend of bonzend, maar kan omschreven worden als een doffe pijn 


De voordelen van trainen


Trainen helpt om je metabolisme te versnellen, je spiermassa op een goed niveau te houden en een goede fysieke mobiliteit. Spiercellen verbranden calorieën met een andere snelheid dan vetcellen en vragen meer energie van het lichaam om een activiteit te voltooien. Als ons skelet een marionet zou zijn dan zouden onze spieren aan de touwtjes trekken voor alle bewegingen. Zonder adequate spierfunctie zal het lichaam falen om naar behoren en worden dagelijkse activiteiten steeds lastiger. Regelmatig trainen en bewegen roept een aantal ziekten een halt toe, tevens zal het ertoe bijdragen dat je een voller en energieker leven leidt. 

Bewegen draagt bij aan:

  • Gewichtsbeheersing
  • Herstel na een blessure
  • Verbeteren van je mood
  • Toename energie
  • Opbouw spiermassa

De milde spierpijn bij het starten van trainingsprogramma zou jou in geen enkel geval moeten tegenhouden. Zorg dat je goed voorbereid te werken gaat, waarbij je voldoende awareness hebt waardoor je de kans op een blessure minimaliseert.

Deel bericht