Goede voornemens volhouden

06.01.2017
Voornemens

Goede voornemens, een ware traditie! Meer sporten, meer tijd voor jezelf, meer tijd voor je gezin, meer groenten, meer fruit en zo gaat het rijtje nog wel even door. We zijn al een aantal dagen in het nieuwe jaar, veel mensen zijn al vol goede moed aan de slag met hun goede voornemens. Elk jaar vraag je je opnieuw af: “Hoe ga ik er dit jaar voor zorgen dat ik mijn goede voornemens wel volhoud?”. Een pasklaar antwoord kunnen we jou helaas niet geven, wel kunnen wij je op weg helpen met voornemens die goed zijn vol te houden en je te motiveren om ze daadwerkelijk vol te houden! Maar het echte werk dat moet jij verrichten, zonder discipline zal het moeilijk worden. 
Voornemen 1: Meer bewegen

Leg de lat niet meteen te hoog door jezelf op te leggen dat je drie keer in de week naar de sportschool zal gaan als je al moeite hebt om van de bank af te komen. Het is prima om tegen jezelf te zeggen dat je meer wilt gaan sporten, maar als jij de sportschool drie keer niets vindt dan gaat het je ook niet lukken om dit ook nog eens 52 wekenlang vol te gaan houden. Kies iets wat je leuk vindt om te doen en waarbij de drempel om in actie te komen zo laag mogelijk ligt. Hoe hoger de drempel, hoe moeilijker het is om jezelf te motiveren. Misschien kan je samen met iemand elke week een paar baantjes in het zwembad trekken, vaker de trap pakken of na het avondeten een wandeling gaan maken. Als je thuis een bellicon hebt dan kan jezelf ook motiveren om elke ochtend en/of avond een paar minuten te bouncen. Zet hem ergens neer waar je er langs moet. Zodat je op elk willekeurig moment er even kort op kan bouncen. Bouw de discipline op zodat het een gewoonte gaat worden om meer te bewegen. 

Voornemen 2: Meer balans

Afvallen is een mooi voornemen, maar een gezond gewicht bereiken en balans houden is natuurlijk een nog mooier voornemen. Neem eens een balansdag, een dag waarbij je goed let op wat je eet. Geen zoetigheid en juist veel groenten en fruit. Een balansdag inlassen is perfect na een avondje zwaar tafelen of wanneer je tijdens de borrel een paar biertjes of wijntjes teveel hebt gehad. Door tegen jezelf te zeggen dat je niet aan het diëten bent, valt er vaak al een last van je schouders. Door balans te houden zorg je ervoor dat er voldoende momenten zijn waarop je kan genieten en dat er momenten zijn waarop je lichaam kan herstellen en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Voornemen 3: Meer genieten

Het lijkt zo makkelijk, meer genieten maar hoe doe je dat? Wat houdt genieten eigenlijk in? Wil je meer tijd voor jezelf of je gezin hebben, vaker op vakantie of weer terug naar de basis en genieten van de kleine dingen in het leven? Probeer voor jezelf uit te vinden waar je écht van kan genieten en plan dit soort momenten vaker in. Geniet je ervan om uit eten te gaan met vrienden of je partner? Plan dat dan maandelijks in! Geniet je ervan om in je eentje een lange wandeling te maken in de natuur? Doe dat dan! Plan een moment in je agenda, waar jij jezelf vrij boekt om lekker te genieten. Op jouw manier.

Voornemen 4: Minder negativiteit

Het is zo makkelijk om te zeggen, dat je meer positiviteit wilt en minder negativiteit. Helaas komt negativiteit soms uit verschillende hoeken, bijvoorbeeld op je werk waar een reorganisatie is of familieleden die ruzie hebben met elkaar. Als jij dicht bij jezelf blijft dan kan je jezelf leren om je te wapenen tegen het effect van deze negativiteit. Bescherm jezelf hiertegen door zoveel mogelijk bezig te zijn met het positieve. Vaak heeft de negativiteit die andere mensen uiten, zeer weinig tot niets met jou te maken maar juist heel veel met hen. Wanneer je dicht bij jezelf blijft dan kan je dit onderscheid maken, dit kan je vervolgens proberen om te buigen naar iets positiefs.

Voornemen 5: Minder moeten

Soms heb je zo ontzettend veel taken, je moet dit en je moet dat. Maak voor jezelf een lijstje met zaken waarvan jij vindt dat jij ze moet doen. Laat dit lijstje vervolgens aan iemand anders lezen, wat zegt hij of zij? Is het echt noodzakelijk dat jij al deze dingen doet? Kan je bepaalde taken niet schrappen of delen met iemand anders zodat al dat ‘moeten’ niet volledig op jouw schouders terecht komt? Waarom zou je eigenlijk alles moeten doen? 
Hoe meer je moet, hoe meer stress dit kan geven, wanneer je er vervolgens niet in slaagt om al je taken af te ronden dan voelt dat vaak ook weer als falen. Kortom, waarom zou jij je dat allemaal op de hals halen? Laat jouw nieuwe jaar dus vol zijn met minder moeten, minder druk en meer rust!

Voornemen 6: Maak er een gewoonte van

Wil je iets in je gedrag veranderen, dan is het niet verstandig jezelf zoveel mogelijk op te leggen of te ontzeggen. Vaak gaat dat tegenstaan en staat dat het behalen van je doelen in de weg. Stel je wilt afvallen en je wilt om dat te bereiken minder suikers eten, minder calorieën binnen krijgen, en meer krachttraining doen, en nog een keer in de week hardlopen, meer eiwitten eten, matigen met koolhydraten en… en… en… Als je dit allemaal tegelijk doet verg je veel te veel van jezelf. Begin stap voor stap. Zorg dat je met maximaal 2 van deze doelen begint, breng het in je routine, en als je het bijna ‘gedachteloos’ doet, dan pak je een volgend doel. Maak deze onderdelen eigen, zodat het een gewoonte wordt in plaats van allerlei dingen die anders zijn dan je gewend bent en je routine compleet veranderen. Dat is moeilijk vol te houden.

Dit waren onze voornemens die wij graag met jou wilden delen. Op naar een mooi nieuw jaar, vol positiviteit, meer beweging en meer rust!

Deel bericht