HIIT, meer trainingsresultaat in minder tijd

12.06.2017

Geen zin meer in eindeloze trainingen met te weinig resultaat? Dan is wellicht High Intensity Interval Training wel iets voor je! Een HIIT heeft een positieve invloed op je metabolisme en vetverbranding. Onderzoek toont aan dat deze trainingsvorm zelfs effectiever is om af te vallen, dan andere reguliere trainingsvormen. Maar hoe werkt het?

Meest intensieve trainingsvorm

HIIT is de meest intensieve vorm van intervaltraining. Zware sessies worden afgewisseld met korte momenten van lage inspanning. Met de hoge intensiteit intervallen zorg je ervoor dat je metabolisme maximaal verhoogd wordt en de lage intensiteit intervallen geven je de kans om te herstellen en rustiger te kunnen ademen. Een HIIT sessie duurt gemiddeld zo’n 15 tot 20 minuten. Als voorbeeld: bij een HIIT hardlopen loop je 60 seconden op rustig tempo en sprint je 30 seconden. Dit herhaal je 6 tot 10 keer.

Waarom?

Laten we eerlijk zijn…. minuten lang dezelfde oefeningen op een cardio apparaat wordt toch niemand vrolijk van? HIIT is een goede manier om sneller en betere resultaten te behalen. Je wordt explosiever en stimuleert je groeihormonen. Deze groeihormonen stimuleren dan weer je spiergroei, vetverbranding en hebben een positief effect op je mentale gesteldheid. Ook helpt het je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Vergeet je warming-up niet!

Een goede warming-up is cruciaal. Door je spieren op te warmen voorkom je blessures en spierpijn. Een HIIT workout is intensief en vergt dus wat van je lichaam. Bereid je hierop goed voor. Ook na de workout is het belangrijk om tijdens je cooling down goed je spieren te stretchen. 

Niet voor beginners

Ben je een beginnende sporter? Dan is het niet slim om meteen met HIIT te beginnen. Deze trainingsvorm is namelijk een grote belasting op je lichaam en kost veel energie. Als ongetrainde sporter verhoog je de kans op een blessure. Heb je last van een hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten en/of gewrichtsproblemen? Neem dan eerst contact op met een arts.

Gaan je prestaties achteruit en/of heb je last van pijn, dan zou dit overbelasting kunnen zijn. Probeer dus de intensiteit geleidelijk op te voeren. 

Tips

Womens Health omschreef een paar goede tips voor HIIT:

  1. Begin langzaam met je training zodat je zeker weet dat je elke beweging veilig en effectief uitvoert. Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, kun je er wat meer tempo achter zetten;
  2. Gebruik geen te zware gewichten;
  3. Als je een cardio HIIT-workout gaat doen, kun je het beste uiterlijk twee uur voor je begint iets lichts eten. Ga je een kracht HIIT-workout doen? Dan kun je het beste kiezen voor eiwitten of vezelrijke koolhydraten tot een uur voordat je begint. Ook is het, bij wat voor workout dan ook, belangrijk dat je genoeg water drinkt. Na de training kun je het beste niet te lang wachten voordat je de macronutriënten die je eraf hebt gesport weer gaat restocken, bijvoorbeeld door een proteïneshake te drinken.

Oefeningen HIIT

In deze video krijg je een aantal oefeningen van The Body Coach TV. Deze oefeningen zijn zonder de bellicon® mini trampoline. 

HIIT workout op de bellicon®

In de onderstaande video zie je de HIIT training op de bellicon®. Vergeet niet vooraf een goede warming-up te doen. 

Bronnen

1. https://fitnessjunk.nl/cardio-fitness/high-intensity-interval-training/

2. https://bodybuildingblog.nl/high-intensity-interval-training/

3. http://www.womenshealthmag.nl/Fitness/waarom-hiit-workout

Deel bericht