Hoe kun je je immuunsysteem versterken tijdens corona?

14.04.2020
Thuis trainen tijdens corona

Health coach Remy Draaijer onderzoekt al van jongs af aan hoe hij het beste in zijn vel kan zitten. Zo is hij in het verleden ook met de bellicon® in aanraking gekomen. En nog steeds gebruikt hij de bellicon® dagelijks met plezier en resultaat.

Als geen ander weet hij hoe belangrijk het is om je immuunsysteem te versterken en je vitaal en sterk te voelen. Graag delen we een aantal tips om je immuunsysteem optimaal te versterken in deze onzekere tijd van de corona crisis. 

Een aantal mogelijkheden die je immuniteit kunnen helpen te vergroten:

Beweeg voldoende

Uiteraard is bouncen op de bellicon® trampoline een perfecte manier om het lymfesysteem en je immuniteit te versterken

Wanneer je in huis beweegt zorg dan voor voldoende ventilatie (doe de ramen open) of indien mogelijk; doe je oefeningen op je balkon of in de tuin. Maak een onderscheid tussen een sport-/fitness programma en een beweegprogramma.

Voor je gezondheid is het van belang meerdere beweegmomenten op de dag in te bouwen.

3-5 minuten per keer is al voldoende. Wanneer je dit op de bellicon® doet krijg je iedere keer een boost aan bloedtoevoer, zuurstofvoorziening en afgifte van afvalstoffen uit de cellen.

Daarbij maak je neuropeptiden aan (geluk hormonen) waardoor je je blij en lekker voelt. Naast het beweegprogramma kun je een fitnessprogramma opbouwen met daarbij aandacht voor balans, coördinatie, uithoudingsvermogen en spierkracht. Voor inspiratie, kijk eens op ons online video platform: bellicon Home.

15 minuten bellicon workout voor thuis

15 minuten bellicon ochtend workout

Stel je bloot aan voldoende zonlicht 

In dit seizoen is de UV-index laag genoeg dat je zonder schade kan zonnebaden. Stel ook je buik (en daarmee je longen) bloot aan zonlicht. Zonlicht stimuleert de vitamine D-productie, onze melatonine-productie en herstelt tevens de elektromagnetische balans in onze cellen. Zie: http://sunlightinstitute.org/tag/zane-kime/

Drink voldoende gezuiverd water

Regelmatig tekort aan water kan zorgen voor chronisch vocht tekort in onze cellen. Als onze cellen niet voldoende van water zijn voorzien verzwakt dit ons afweersysteem en zijn we daardoor bevattelijker voor ziekten. Tekorten kunnen de chemische-, voedings- en pH balans verstoren met als gevolg dat we gastheer kunnen worden voor ziekten. 

Zorg voor een gezonde darmflora

Het eerstelijns immuunsysteem bestaat uit alles wat in verbinding staat met de buitenlucht. Hieronder vallen de huid, longen en darmen, longen en alle lichaamsopeningen waaronder de mond. Naar schatting vindt 80% van ons eerstelijns verdedigingssysteem plaats in de slijmvliezen. Voor het hele immuunsysteem is een gezonde slijmvliesbarrière dus bijzonder belangrijk.

De darmen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem is een goede darmflora absoluut noodzakelijk. 

Kies voor een gevarieerd dieet met veel groenten en vezels. Probeer zoveel mogelijk vers te eten, denk aan seizoensgebonden fruit en groenten of biologisch geteeld. Beperk zo veel mogelijk bewerkte producten of producten met geraffineerde suikers. Kies voor voedingswaarde en je darmen zullen je dankbaar zijn. En je immuunsysteem ook! Deze suikers verminderen je weerstand

Vul je micronutriënten aan 

Vul je micronutriënten aan zodanig dat je lichaam al zijn stofwisselingsprocessen optimaal kan uitvoeren. 

Dit kun je doen door verschillende voedingssupplementen (vitamines, spirulina, tarwegras, enzymen, etc) te nemen of verse groentesappen en smoothies te maken. De laatste twee zijn ook makkelijk verteerbaar.

Neem een koude douche 

Dit versterkt het immuunsysteem. Bouw het rustig op door eerst je benen en borst nat te maken met koud water. Of door bijvoorbeeld alleen koud af te douchen. Bouw dit dan uit tot je helemaal koud kunt douchen. Een frisse opkikker! 

Zorg voor voldoende slaap

Wellicht een open deur, maar in onze slaap herstelt het lichaam het best. Bouw die weerstand op door jezelf te trakteren op een goede nachtrust.

Zoek de natuur op waar mogelijk

Maak wandelingen in de natuur. Zoek de duinen, het park of het bos op. Let natuurlijk wel op de regels gesteld door de overheid.

Schenk aandacht aan je positieve emoties

Dankbaarheid en vreugde versterken het immuunsysteem. Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent. Behoud de humor in je leven en focus op positieve dingen.

Ontspan

Meditatie, visualisatie- en ontspanningsoefeningen geven een positief effect op je immuunsysteem. Download een van de vele meditatie apps op je smartphone. Lees een spiritueel boek. Doe je ogen dicht en focus je 5-10 minuten op je ademhaling.

Deel bericht