Je metabolisme versnellen

19.08.2016
Spijsvertering

Metabolisme, wat is dat eigenlijk en wat vertraagd of versneld je metabolisme? Mensen weten vaak wel dat metabolisme te maken heeft met afvallen. Dat is in zekere zin waar, maar het metabolisme is meer dan alleen afvallen. Metabolisme is een proces aan bewegingen en veranderingen van het lichaam, die voeding en voedingstoffen om zet in energie om te overleven. Er zijn vele factoren op het gebied van gezondheid, voeding, beweging en levensstijl die de snelheid van de lichaamsprocessen verminderen of versnellen.

"Val je maar niet af? Heb je veel stress? Ben je vaak moe? Heb je vaak koude handen of voeten? Heb je allergische reacties? Heb je snel hoofdpijn of migraine? Ben je snel prikkelbaar? Heb je een droge huid?"

Is jouw antwoord op veel van deze vragen 'ja', dan is de kans groot dat je een traag metabolisme hebt. De oorzaak van de hierboven beschreven reacties.

Waarschijnlijk heb je al heel veel methoden geprobeerd om deze reacties te bestrijden. Verschillende diëten, medicijnen, detox kuurtjes, fanatiek sporten, voor mensen met een traag metabolisme werkt dit uiteindelijk niet.

Wat als je nu met de juiste informatie en simpele wijzigingen in jouw levensstijl wél kunt afvallen, je meer energie krijgt, je lekkerder in je vel zit, meer zelfvertrouwen krijgt, een stralende huid krijgt, je meer ontspannen bent, geen koude ledematen meer hebt, niet meer last hebt van allergieën, hoofdpijn, migraine of prikkelbaarheid? Dit kan door allereerst te begrijpen wat metabolisme is en hoe je je eigen metabolisme kunt beïnvloeden.

In zijn boek 'De kracht van uw metabolisme' beschrijft de Porto Ricaan Frank Suárez in begrijpelijke taal hoe het komt dat je niet afvalt of weinig energie hebt. Dit heeft niet te maken met calorieën tellen of het vermijden van vet of koolhydraten.

Suárez stelt dat al deze problemen zijn te herleiden naar een traag metabolisme.

Wat is je metabolisme eigenlijk?

Volgens Frank Suárez is dit de definitie van het metabolisme:

"Alle bewegingen, veranderingen en acties van het lichaam met als doel om voedsel en voedingstoffen om te zetten in energie om te overleven."

Het lichaam voert vele processen uit voor haar overleving: ademhalen, immuunsysteem, doorstroming, spijsvertering, etc. Deze processen bestaan allemaal uit beweging, het totaal van deze bewegingen is het metabolisme. Om te overleven moet het lichaam beweging hebben, maar wel in de correcte snelheid. Bij mensen met een traag metabolisme bijvoorbeeld, heeft deze beweging niet de optimale snelheid.

Er zijn vele factoren op het gebied van gezondheid, voeding, beweging en levensstijl die de snelheid van de lichaamsprocessen verminderen of versnellen. Hier gaat het boek van Suárez voornamelijk over, met een hoofdrol voor metabolisme.

Welke factoren zitten jouw metabolisme in de weg?

Als je al van alles hebt geprobeerd om gewicht te verliezen dan is het heel begrijpelijk dat je je begint af te vragen wat je verkeerd doet, waarom je je doelen niet bereikt. Het antwoord hierop kan liggen in het feit dat je wellicht een traag metabolisme hebt. Als dit het geval is, dan kun je nog zoveel diëten, je zult veel moeite hebben of het zal je gewoonweg niet lukken om jouw ideale postuur te bereiken zonder aandacht te besteden aan je metabolisme.

Er zijn veel factoren die je metabolisme mogelijk kunnen vertragen. Voeding is uiteraard een zeer belangrijke factor, maar er zijn er nog veel meer. Hierdoor komt het dat mensen die zich enkel op hun voeding focussen, en een traag metabolisme hebben, hun doelen steeds niet bereiken. Voeding kan logischerwijs ook niet de enige factor zijn, denk maar aan mensen die (ogenschijnlijk) alles kunnen eten en evengoed mager zijn.

Wat vertraagd het metabolisme

In zijn boek beschrijft Suárez in detail meerdere factoren die je metabolisme vertragen.

Hierbij een greep uit deze factoren:

- Overmatige consumptie van suiker en geraffineerde koolhydraten: zoals brood, pasta, rijst, zoetigheid, chocola, snoep, eigenlijk typen koolhydraten die niet van nature voorkomen, maar allerlei toevoegingen bevatten en gefabriceerd zijn. Deze bewerkte koolhydraten verliezen hierdoor een groot deel van hun vitaminen en mineralen. Natuurlijke koolhydraten komen in natuurlijke vorm voor, onbewerkt, zoals groenten en fruit. Geraffineerde koolhydraten verhogen glucose in het lichaam, wat leidt tot overmatig lichaamsvet (en een vertraging van je metabolisme). Diabetici zijn te zwaar omdat hun glucosewaarden te hoog zijn, waardoor 85% van de diabetici te zwaar zijn. Helaas eten we veel te veel van dit soort geraffineerde koolhydraten, het is overal te verkrijgen en er wordt veel reclame voor gemaakt. Dit is funest voor je metabolisme. Bovendien werkt het eten van geraffineerde koolhydraten vaak verslavend. Mensen die teveel van dit soort koolhydraten eten hebben vaak last van moeheid, lusteloosheid, onevenwichtige emoties, dit komt omdat het onze hormonen beïnvloedt.

- Schildklier: je schildklier is eigenlijk de thermostaat van je lichaam, als hij niet goed functioneert, voelt je lichaam kouder aan dan normaal. De hormonen van je schildklier sturen niet alleen je lichaamstemperatuur aan, maar ook je metabolisme. Als je een traag metabolisme hebt, dan heb je het dus eerder koud. Je schildklier is erg gevoelig voor stress.

Uitdroging en metabolisme

- Uitdroging: te weinig water drinken is één van de aspecten die het metabolisme het meest vertraagd. Ons lichaam bestaat voornamelijk uit water, bij een gezond, slank persoon voor zo'n 65%, een ideale verhouding.
Bij te zware mensen kan dit maar 45% zijn. Daarom is één van de eerste stappen die je moet nemen om je metabolisme te versnellen, meer gezuiverd water drinken. Koolzuurhoudende dranken en lightdranken vallen hier NIET onder. Deze dranken zorgen er juist voor dat je lichaam extra uitdroogt.

Als richtlijn beveelt Suárez als dagelijkse waterinname aan om je lichaamsgewicht te delen door 32. Bijvoorbeeld, je weegt 90kg, delen door 32, is ongeveer 2,8 liter water.


- Stress: is een door het lichaam waargenomen bedreiging, werkelijk of ingebeeld. Het creëert een toestand van verhoogde alertheid waardoor ons hormoon- en zenuwstelsel verstoord wordt. Het lichaam maakt cortisol aan op het moment als je stress ervaart. Cortisol bereid ons lichaam voor om te vechten of te vluchten. Dit belemmert weer de werking van de schildklier, je geheugen, concentratie, immuunsysteem, spijsvertering, etc. En je raadt het al: dit vertraagt je metabolisme. In zijn boek raadt Frank Suárez verschillende natuurlijke methoden aan om je stressniveau te verlagen, waardoor je je metabolisme versneld. Bijvoorbeeld een reiniging van schimmels en parasieten in je lichaam.

- Slechte spijsvertering: mensen die te zwaar zijn kampen vaak met spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur, oprispingen, verstopping, of winderigheid. Ons voedsel bestaat uit kleine moleculen en atomen. Als dit voedsel niet kan worden omgezet in de kleinste moleculaire deeltjes, kan het niet door de cellen worden gebruikt. En dit veroorzaakt dus spijsverteringsproblemen en een vertraagd metabolisme. Volgens Suárez is het verbeteren van de spijsvertering één van de meest effectieve manieren om je metabolisme te verbeteren. Zo kun je onder andere meer water gaan drinken, speciale spijsverteringsenzymen gebruiken, je inname van geraffineerde koolhydraten verminderen, etc.

- Vijandige stoffen: sommige stoffen die we geregeld eten zijn schadelijk voor het lichaam en remmen ons metabolisme af. Voorbeelden hiervan zijn plantaardige oliën (zoals sojaolie), margarine, soja producten, aspartaam, fluoride, etc.

- Voedsel intoleranties: producten zoals tarwe, sojabonen en maïs zijn in veel gevallen de veroorzakers van intoleranties, waardoor het metabolisme vertraagd, vet niet verbrand en allergische reacties ontstaan. En het vervelende is, het voedsel waar we het meest naar verlangen, is hetzelfde voedsel als waar ons lichaam intolerant voor is.

- Candida: candida albicans is een schimmel die het metabolisme vertraagt. Deze schimmel komt in ieder menselijk lichaam voor. Het gaat hier om een specifieke gistschimmel - de candida - welke het meest voorkomt bij mensen met overgewicht of obese mensen. Als deze schimmel overvloedig in het lichaam aanwezig is veroorzaakt deze een infectie. Enkele symptomen van candida zijn: voortdurend vermoeid, hoofdpijn of migraine, spierpijn, koude handen of voeten, overmatige maag- of darmgassen, prikkelbaarheid, droge huid, uitslag, etc. Voor meer informatie over Candida, en hoe je hier af kunt komen, verwijzen wij je door naar het boek "De kracht van uw metabolisme" en het hoofdstuk "Candida: de stille epidemie".

- Medicatie: of u nu medicijnen gebruikt voor depressie, hoge bloeddruk, ontstekingsremmers, inhaler voor astma, artritis, etc. kunnen ervoor zorgen dat de werking van uw metabolisme vertraagd.

- Een zittend leven: tegenwoordig bewegen we steeds minder, we gaan met de auto naar ons werk, zitten 8 uur of langer achter ons bureau, om vervolgens ‘s avonds op de bank te ploffen. Recent onderzoek wijst uit dat ons vele zitten leidt tot diabetes, depressies en kanker. Er is aangetoond dat lichamelijke activiteit het metabolisme stimuleert, en dat teveel zitten het metabolisme juist vertraagd.

Meer factoren en voornamelijk meer achtergrondinformatie en details die je metabolisme vertragen zijn te lezen in het boek. Ook besteedt het boek meer aandacht aan personen met diabetes.

Hoe kan je je metabolisme versnellen?

Als eerste is het belangrijk om de juiste mindset te hebben en de beslissing te maken daadwerkelijk iets te gaan veranderen in je leven en aan je metabolisme. Ook is het belangrijk om te beseffen dat als je een ander figuur wilt hebben het niet noodzakelijk is dat je afvalt, maar wel dat je vet verliest.
Daar zit een enorm verschil in. In onze samenleving heerst een verkeerd idee bij ‘afvallen’ of ‘kilo’s kwijtraken’. Het gaat erom dat je wilt afslanken. Het probleem is dat als je te dik bent, je teveel vet hebt, en dit wil je juist verliezen. Het willen afvallen werkt een obsessie met kilo’s in de hand, terwijl je lichaam bestaat uit meerdere elementen zoals water, vet en vooral ook spiermassa. Als je slanker wilt worden, dan is de enige manier: vet verliezen. 

Afvallen en metabolisme versnellen

Als je de juiste mindset hebt, dan is het van belang om je voedingspatroon aan te passen. Het advies is om meer eiwitrijk voedsel te gaan eten (vlees, vis, kaas, eieren) en minder geraffineerde koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen, zoetigheid). Hierdoor zul je al na enkele dagen merken dat je meer energie hebt! Door daarnaast meer water te drinken,  vitaminen en mineralen te slikken zul je nog meer energie gaan ervaren. Dit stelt je in staat om meer te gaan bewegen. Je kunt gaan wandelen, fietsen, of lichte cardio oefeningen gaan doen. Hierdoor zal je metabolisme automatisch een boost krijgen.

Volgens Suárez is er één vorm van bewegen die in zijn ervaring het beste werkt dan alle andere vormen van beweging om het metabolisme een boost te geven, namelijk trampolinespringen. Laten wij het daar nu roerend mee eens zijn!

Frank Suárez over trampolinespringen

“Ik heb nog nooit een oefenmethode gezien die tot sneller afvallen leidt dan op een kleine trampoline springen. Ik heb jarenlang onderzoek gedaan naar diverse vormen van bewegen die te zware of obese mensen zouden kunnen helpen [...] sommige oefeningen zijn totaal ongeschikt zoals joggen (kan schade aan de knieën veroorzaken), gewichtheffen (rugbeschadiging). Andere sporten hebben vooral als nadeel dat ze saai zijn. Op een kleine trampoline springen heeft dusdanig weinig impact op het lichaam dat een te zwaar of obese persoon het met gemak kan doen. Het vergt weinig inspanning omdat de trampoline de weerstand van het springen opvangt.

Volgens de studies die ik heb gelezen, hebben trampolines vooral het voordeel dat ze het hele lichaam in beweging brengen door eerst tegen de zwaartekracht in en dan met de zwaartekracht mee te gaan. Tegelijkertijd worden alle cellen van het lichaam geprikkeld en aangesproken. Dit activeert het metabolisme. Na drie weken springen, vijftien minuten per dag, drie dagen per week, moest ik naar de kleermaker om al mijn kleren te laten verstellen; dat maakte duidelijk dat deze sport echt het lichaamsvet behoorlijk vermindert.

Het lichaam verwijdert gifstoffen en vetten door het lymfestelsel. Het lymfestelsel heeft geen pomp om de lymfevloeistof rond te pompen, zoals met de bloedcirculatie het geval is, waar het hart als pomp optreedt. Lymfe beweegt met de zwaartekracht en met behulp van lichaamsbeweging. De spring beweging op de kleine trampoline tegen de zwaartekracht en met de zwaartekracht, beweegt de lymfe en onttrekt gifstoffen aan de cellen (en dus ook vet). Daarom is dit soort beweging zo bijzonder behulpzaam om uw metabolisme in een hogere versnelling te brengen waardoor u het lichaamsvet vermindert. 

Wat ik het leukst vond van de trampoline is dat het vermakelijk was; het verveelde me niet, wat ik bij andere sporten wel had. Zonder de impact op mijn knieën te voelen en op het ritme van de muziek te springen, deden deze vijftien minuten sport sneller voorbij vliegen dan welke andere sport dan ook die ik ervoor had gedaan.
Er zijn diverse boeken over geschreven en zelfs studie van NASA, die laten zien hoeveel effectiever het is dan andere sporten als jogging of op een loopband rennen. NASA gebruikt trampolines om astronauten te laten bewegen als ze terugkomen van ruimtemissies, precies omdat deze beweging hen helpt om hun evenwicht terug te krijgen en hun spieren te herstellen na een lange periode in de ruimte zonde zwaartekracht. ”

In het boek vertelt Suárez nog veel meer over hoe je nu het beste je metabolisme een boost kunt geven, zo gaat hij nog veel dieper in op voeding, het nemen van de juiste vetten, koolhydraten en eiwitten, maar ook over vitaminen en mineralen (supplementen) en hoe je het beste een nieuw voedingspatroon en een nieuwe levensstijl kunt aanmeten.

Hoe nu verder?

trampolinespringen versnelt metabolisme

Dus wil je de gezondheidsproblemen waar je al te lang mee kampt eindelijk oplossen? Wil je je doelen (eindelijk) bereiken en lichaamsvet verliezen? Lekkerder in je vel zitten en afrekenen met je kwaaltjes? Je metabolisme een boost geven en versnellen?

Volg dan de adviezen op in dit boek. En wat belangrijk is: het hoeft niet allemaal in één keer. Pas je levensstijl stap voor stap aan, in je eigen tempo. Zo is de overgang gemakkelijker en voorkom je overweldigd te raken en weer 'terug te vallen in je oude patroon'. 

Een aangepast voedingspatroon en een nieuwe levensstijl kost tijd en geduld. Beetje bij beetje zal je verschil gaan merken, deze positieve verschillen zullen je blijven motiveren en ervoor zorgen dat je lekkerder in je vel gaat zitten.

In zijn boek heeft Frank Suárez een compleet voedingsprogramma uiteengezet, die zeer eenvoudig te volgen is, uitgaande van bordindelingen. Dit 'dieet' noemt hij het 3X1 Dieet. In het boek staat hoe je dit het beste kunt inpassen in je dagelijks leven, compleet met aanbevolen voedingsmiddelen en recepten.

Sporten hoef je je niet te associëren met het 'no pain no gain'. Het gaat om beweging, en vooral een manier van bewegen die je leuk vindt en makkelijk vol kunt houden. En laten we eerlijk zijn, wat is er leuker dan bouncen op de bellicon® trampoline?!
De vraag is, hoe kun je dit het beste opstarten wanneer je niet vaak aan beweging doet en kampt met (flink) overgewicht?

Programma op de bellicon® voor beginners:

  • Zorg allereerst voor een goede lichaamshouding (zie First Bounce video)
  • Probeer de basishouding met ogen bijna helemaal of geheel gesloten (hierdoor wordt je je meer bewust van jezelf en je balans)
  • Ga nu door met rustig op en neer veren met 2 voeten aan de mat (maximaal 10 minuten in totaal)
  • Begin de eerste keer met 3 minuten rustig op en neer veren. Voel de uitwerking de volgende dag. Voelt dit goed dan kun je de tijd rustig opvoeren naar 5/6/7/8/9/10 minuten gedurende de eerste week
  • Wanneer de 10 minuten te veel is ga dan terug naar het aantal minuten dat goed voelt
  • Naar verloop van tijd kunt je in plaats van 1x per dag, 2x per dag (of meer) bewegen op de bellicon® doen
  • Dagboekje: Schrijf iedere dag op wanneer je de bellicon® gebruikt en hoe lang, wat je erop hebt gedaan en wat je hebt ervaren.
  • Drink gedurende de dag 2,5 – 3,5 liter zuiver water (hierdoor kun je vrijgekomen afvalstoffen makkelijker kwijtraken).
bellicon trainingsprogramma

Conclusie

Hopelijk heb je door bovenstaande informatie de motivatie gevonden om aan jouw gezondheid te werken, om vet kwijt te raken, lekkerder in je vel te zitten en af te rekenen met die vervelende kwaaltjes. Verbeter je algehele gezondheid met behulp van het boek "De kracht van uw metabolisme", hier te bestellen in onze webshop.

Pas je levensstijl aan, je voeding, je houding, je kennis, je gewoontes en beweeg!

Wil je meer weten over waarom je het beste op de bellicon kunt bewegen, lees dan hier meer over onze minitrampolines.

Heel veel succes!

Benieuwd wat bellicon gebruikers en professionals van hun bellicon vinden? Lees hier verder.

Deel bericht