Lachen is gezond!

13.10.2016
Lachen is gezond

Lachen is gezond, lachen is leuk en lachen brengt mensen bij elkaar.

In india is er zelfs een lachmeditatie! Misschien dat wij in de westerse wereld te weinig lachen door de sleur van het dagelijkse leven. Wij zijn altijd maar druk met werk, de kinderen, huishouden, vrienden en het rennen van de ene afspraak naar de volgende afspraak. Maar soms is een lekkere lachbui precies wat je nodig hebt, lachen stimuleert de aanmaak van de drie gelukshormonen: endorfine, serotonine en dopamine. Deze zorgen er onder andere voor dat het stresshormoon cortisol geremd wordt in zijn aanmaak. Laat cortisol nu hét hormoon zijn welke in combinatie met stress zorgt voor: een verminderde werking van het immuumsysteem, depressiviteit, overgewicht, hart- en vaatziekten. Genoeg reden dus om meer te lachen. 


Wat doet lachen met je?

Als je lacht worden er drie hormonen aangemaakt: endorfine, serotonine en dopamine die in de volksmond gelukshormonen worden genoemd. Zij zorgen ervoor dat je lekker in je vel zit en dat je je prettig en ontspannen voelt. Dit proces werkt dus rustgevend en gelijktijdig ook pijnstillend, vandaar dat er bijvoorbeeld ook CliniClowns zijn. Deze stichting zet zich in voor zieke kinderen zodat zij de kans krijgen om meer te lachen terwijl zij in het ziekenhuis liggen. Wetenschappers beweren zelfs dat mensen die veel lachen gezonder zijn dan mensen die weinig lachen of stress ervaren. Lachen zorgt ervoor dat je een sterker immuumsysteem krijgt en daardoor minder vatbaar bent voor infecties. Tevens train je je kaak- en buikspieren en neemt je zelfvertrouwen ook nog eens toe. Dit is allemaal wetenschappelijk bewezen! 

Lachen kan je trainen

Zoals eerder gezegd, lachen is in India een vorm van mediteren. Het zal op het begin wel even wennen zijn, maar lachen op commando kan je leren. Je begint gewoon met lachen omdat lachen leuk en ontspannend is, niet omdat je een reden hebt om te lachen. Wanneer je een lachsessie in de ochtend doet zal je het effect de hele dag merken, het is makkelijker om problemen het hoofd te bieden en stress van je af te laten glijden. Daarnaast zal je je meer ontspannen en vrolijker voelen. Genoeg redenen om het uit te proberen dus! 

Een lachtraining bestaat uit drie verschillende stappen:

  1. Maak je lichaam los door enkele rek- en strekoefeningen of een lichte warming up.
  2. Begin met lachen, start met een kleine glimlach die je steeds groter laat worden. Laat die schaterlach maar loskomen!
  3. Ontspan en geniet van het gevoel van rust om je heen.


Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar wanneer je bewust bezig bent met lachen zal je merken dat het steeds een beetje makkelijker wordt. Loop vaker met een glimlach rond en maak je collega’s aan het lachen. Dat zal meteen ook zorgen voor een leuke sfeer op je werk! 

Lachen en de bellicon?

Lachen terwijl je op de bellicon staat?
Een geweldige combinatie, door de bellicon te gebruiken zal je namelijk gelukshormonen aanmaken. Dit effect kan je versterken door te glimlachen wanneer je op de bellicon staat. Hierdoor gaan er seintjes naar je hersenen die hierdoor bezig blijven om endorfine, serotonine en dopamine aan te maken. Zo krijg je een dubbele portie gelukshormonen en voel je je na afloop van je workout sessie ook nog eens ontzettend vrolijk! 

Lachen en de bellicon
Deel bericht