Leeruitdagingen bij kinderen aanpakken met de bellicon

25.06.2015
Petra Keijzer-Rus

Blij worden, energie krijgen, je lichaam in balans krijgen, je primaire reflexen trainen, je ogen trainen, je faalangst aanpakken én makkelijker leren… En dat allemaal door heerlijk te springen op de bellicon®! 

Een paar maanden geleden kwam ik in aanraking met de bellicon® trampoline. Ik heb een praktijk voor kinderen met leer-en gedragsuitdagingen en was op zoek naar een goede trampoline. Ik had er een staan maar daar werd nooit spontaan gebruik van gemaakt. Hij veerde niet lekker, maakte veel geluid en was gewoon niet aantrekkelijk voor mijn cliëntjes. Dat moest beter kunnen.

En toen wees iemand mij op de bellicon®.

Nadat ik het filmpje op de site had gezien, was ik meteen verkocht. Dít was de trampoline waar de kinderen echt blij van zouden worden.De volgende dag had ik hem in huis staan. Hij moest natuurlijk eerst getest worden door mijn drie pubers.

Vanaf het moment dat ze hem zagen was het al duidelijk; dit was een hit!

Nu staan ze er iedere dag minstens 10 minuten achter elkaar op. Onze oudste deed dit jaar eindexamen en voor hij naar school ging werd er eerst gesprongen. “Dan kan ik me veel beter concentreren”.

En dat klopt.

De bellicon® en alertheid

De bellicon® heeft zo’n perfecte ‘bounce’, dat het het lichaam alert maakt zonder het te vermoeien.

Alertheid (Prof. Dr. Erik Scherder noemt het zo mooi ‘aan staan’) is heel erg belangrijk om nieuwe leerstof op te kunnen nemen. Door het rustige springen worden alle spieren, gewrichten en zenuwen wakker waardoor de cortex (het gedeelte van de hersenen waarin naast het korte termijngeheugen ook planning, organisatie en remmingen gevestigd zijn) dus ‘aan’ gaat. Net zoals je een stekker in het stopcontact doet als je een apparaat wilt laten werken, moeten je hersenen aangezet worden. De bellicon® krijgt dit op een zeer fijne, geluidloze – ik heb veel kinderen in mijn praktijk met overprikkeling, dus dat hij geen geluid maakt is een enorme pre – en heerlijke manier voor elkaar.

Daarnaast is ritme, timing en controle over het lichaam cruciaal voor leren.
Ritmisch leren organiseert het brein en coördineert de zintuigen.

Ritmisch leren

Ervaringen in mijn praktijk

Als je ogen bijvoorbeeld minder snel reageren dan je brein nadenkt, kun je uitdagingen op leesgebied krijgen. Veel kinderen in mijn praktijk hebben een dyslexieverklaring of lees-en spellinguitdagingen. Sinds ik de bellicon® heb staan, worden de oogsamenwerkings-oogricht en oogvolgoefeningen bijna volledig springend gedaan. Zo mooi dat ze spelenderwijs, al springend of bouncend, hun ogen, ritme en timing kunnen trainen! Denk bijvoorbeeld ook aan het automatiseren van het alfabet of de tafels! 

Wat ik ook een groot voordeel vind, is dat de bellicon® klein is. De grote trampolines voor buiten nodigen enorm uit om allerlei kunsten op te vertonen. Dat is prachtig en leuk. De relatief kleine bellicon® zorgt ervoor dat je steeds op dezelfde plaats neerkomt als waar je begonnen bent; dit is een zeer voorspelbare beweging en zorgt ervoor dat het autonome zenuwstelsel zich kan ontspannen. Voorspelbaarheid is veiligheid is ontspanning. Stress is een grote veroorzaker van blokkades bij het leren. Een ontspannen lichaam en hersenen betekent beter en makkelijker leren!

Daarnaast is het ook meteen een zeer goede manier om faalangst aan te pakken. Juist door de zekerheid van het weten waar je neerkomt en de afwisseling tussen bewust afzetten (je kiest er zelf voor) en je moeten overgeven aan de zwaartekracht als je weer naar beneden gaat (los moeten laten van de controle) in combinatie met de timing, heb je een directe link met faalangst. In mijn praktijk heb ik hier al mooie dingen mee mogen ervaren. Ik heb o.a. gemerkt dat mede door de bellicon® kinderen weerbaarder werden (beter hun grenzen kunnen aangeven), bij toetsen minder stress hebben zodat ze beter na kunnen denken (stress kan een enorme invloed hebben op de prefrontale cortex waardoor nadenken en kennis oproepen moeilijk wordt) en door de ‘gedwongen’ timing van de oefeningen op de bellicon leren de zintuigen, lichaam en hersenen samen te werken waardoor er controle over het lichaam ontstaat bij bijvoorbeeld toetsen of spreekbeurten; controle hebben is zekerheid.

Kind op trampoline

Naast de ogen, het ‘aan staan’ van de hersenen en faalangst, kan er op de bellicon® ook heel mooi geoefend worden om de primaire reflexen aan te pakken die nog actief zijn.

Na de integratie die ik bij de kinderen doe, kunnen ze zelf de oefeningen op een leuke en zeer effectieve manier doen door bepaalde bewegingen te maken op de instabiele ondergrond van de bellicon®. Dat activeert extra het lichaam waardoor de hersenen nog sneller oppikken wat de bedoeling is. (En uiteraard is het op een goede manier kunnen springen daar ook een onderdeel van. Dat is namelijk een heel belangrijke reflex voor o.a. het leren)


Inmiddels heb ik in mijn praktijk een bellicon® staan én heb ik er een thuis. Mijn kinderen willen niet meer zonder en zelf ben ik ook een enorme fan. Iedere ochtend 10 minuten springen voordat ik naar de praktijk ga en als ik tussendoor even tijd heb, sta ik er ook op.

Ook míjn hoofd moet ‘aan’ blijven staan.

Ik vind het een enorme uitdaging om steeds weer nieuwe oefeningen voor mijn cliëntjes te bedenken. De sessies zien er door de komst van de bellicon heel anders uit. En de kinderen ook als ze na drie kwartier weer weg gaan…alleen maar blije koppies!

 Ik ben heel blij met de bellicon®, dat mag duidelijk zijn…
Het was even een investering, maar het is het dubbel en dwars waard!

Ik gun ieder kind (en ieder volwassen kind) het leren d.m.v. deze minitrampoline.

Als ik de 18 jaar dat ik voor de klas stond een bellicon® tot mijn beschikking had gehad, hadden ook mijn lessen er heel anders uitgezien. Dus scholen van Nederland: schaf i.p.v. een nieuwe computer of iPad eens een bellicon® aan voor iedere klas, je zult versteld staan wat dat doet met de kinderen (en leerkrachten)! 

Hartelijke groet,

Petra Keijzer-Rus

 

Praktijk JouwLeerKracht, onderwijsondersteuning.

Leeruitdagingen bij de basis aanpakken!

T: 06 14219348 | JouwLeerKracht@gmail.com | http://www.JouwLeerKracht.nl |


Deel bericht