Leven met lipoedeem - hoe de trampoline je leven kan veranderen

trainen op de minitrampoline met lipoedeem

LIPOEDEEM - WAT IS HET EIGENLIJK?

Lipoedeem is een chronische ziekte die vooral vrouwen treft. Een vetverdelingsstoornis leidt tot een plaatselijke toename van het onderhuidse vetweefsel, meestal in de benen of, minder vaak, in de armen. De ernst van de symptomen is zeer individueel. Typische tekenen van lipoedeem, vooral in de benen, zijn de volgende:

  • Ongelijke verhoudingen tussen bovenlichaam en benen

  • Sinaasappelhuid of kuiltjes in de huid met knobbeltjes onder de huid

  • Sterke gevoelens van spanning

  • Symmetrische en vaak spontane volumetoename aan beide benen

  • Snel en gemakkelijk opduikende hematomen, kleine verwijde bloedvaten en bloeduitstortingen

  • Pijn bij aanraking en druk

Lymfoedeem daarentegen ontstaat wanneer er een verstoring is in de natuurlijke lymfestroom en kan zich ook slechts aan één kant voordoen.

WAT KAN IK DOEN AAN LIPOEDEEM?

Sport tegen lipoedeem

Omdat het een chronische ziekte is, kan lipoedeem niet genezen worden. Er zijn echter veel dingen die kunnen worden gedaan om het vasthouden van water en pijn te verminderen. Een eerste stap is zeker het dragen van steunkousen of manuele lymfedrainage. Aangezien de getroffenen op grond van hun ziekte compressieverzorging op maat nodig hebben, moet altijd de behandelende arts worden geraadpleegd.

Zelfs als het moeilijk is: bewegen! Regelmatig sporten en bewegen kan de verdere progressie van lipoedeem vertragen en de pijn verlichten. Vaak hebben de getroffenen ook veel overgewicht, wat natuurlijk ook kan worden tegengegaan door regelmatig te bewegen. Vooral sporten die zacht zijn voor de gewrichten, zoals zwemmen of fietsen, zijn gunstig.  Maar velen voelen zich in badpak of zwembroek niet goed. Waarom dan niet gewoon thuis trainen?

De bellicon® minitrampoline biedt een brede waaier aan trainings- en toepassingsmogelijkheden. Door de harmonieuze bewegingen en de soepele springmat is het niet alleen goed voor de gewrichten en een full-body workout, het stimuleert ook de lymfestroom en kan de ongemakken van lipoedeem aantoonbaar verminderen.

Studies tonen aan dat trainen op de minitrampoline de vetverbranding veel meer stimuleert dan joggen. Trainen met de bellicon® geeft u niet alleen het gevoel van lichtheid en vrijheid terug, het zorgt ook voor een heleboel plezier en is een echte bron van geluk! Regelmatig trainen verbetert niet alleen uw humeur, maar ook uw psyche en zelfvertrouwen!

Meer informatie over de studie vindt u hier!

Interview met een vrouw die aan lipoedeem lijdt - Tina, vertel ons...

Tina Schwarz - lipoedeem

We spraken met Tina Schwarz. Zij heeft zelf jarenlang lipoedeem en lymfoedeem gehad en worstelde vroeger met overgewicht. Op haar homepage en op sociale media (@lipoedem_talk) is ze erg open over deze "speciale effecten", zoals ze ze noemt, geeft coachingsessies en heeft haar eigen podcast en YouTube-kanaal, waarmee ze anderen wil bemoedigen die er ook mee te maken hebben. Als gediplomeerd voedingsdeskundige en afslankcoach voor lipoedeempatiënten wil zij niet alleen de ziekte onder de aandacht brengen en haar ervaringen delen, maar ook laten zien hoe je er gelukkig mee kunt leven. Haar doel: zoveel mogelijk patiënten helpen om gewicht te verliezen, hen tonen hoe ze een "gemakkelijker" leven kunnen leiden met of zelfs ondanks lipoedeem. Tina heeft onlangs de opleiding tot bellicontrainer afgerond om vrouwen met lipoedeem beter te kunnen instrueren. In het interview vertelt ze ons over haar ervaringen.

Tina, in uw blog en uw podcast Lipedema Talk praat u over lipoedeem in al zijn vormen en geeft u veel tips over voeding, mode en sport. Onlangs bent u meer geïnteresseerd geraakt in de bellicon® mini trampoline. Hoe heeft u Bellicon leren kennen?

Op een evenement waar verschillende fitnesstoestellen werden voorgesteld, werd mij gevraagd of ik de bellicon® wilde uitproberen. Ik stond er op, nogal ongeïnteresseerd en zonder verwachtingen. Ernaast stond een andere trampoline met metalen veren ter vergelijking. Dan ben ik van de trampoline afgestapt en dacht: "Hé, het is een verschil als dag en nacht! Ik heb de video er nog van vandaag! Eigenlijk schommelde ik gewoon een beetje en dacht daarbij al: "Wow, dat voelt echt lekker! Ik heb dan ter plaatse een paar modellen uitgeprobeerd en er een voor mezelf in elkaar gezet. Een paar dagen later had ik het model bij mij thuis. En ik gebruikte mijn trampoline echt veel in het begin, maar op een gegeven moment had ik geen ideeën meer en stond ze gewoon daar. En toen, op initiatief van een van mijn coaching deelnemers, begon ik weer samen met haar te oefenen. En nu zijn we elke donderdag met bijna 20 personen die regelmatig samen springen. 

Hebt u bij uzelf positieve gezondheidsaspecten opgemerkt sinds u de bellicon® gebruikt? 

Ik ben altijd een zeer sportief persoon geweest en heb graag sport gedaan. Maar toen ik een gewicht van 110 kg bereikt had, maakte het lipoedeem het op een gegeven moment onaangenaam. Ik heb alleen nog gefietst en gezwommen, maar zwemmen is onaangenaam als je zo zwaar bent, en op de lange duur voel je je helemaal niet goed. Daarom ben ik altijd op zoek gegaan naar andere sportmogelijkheden. Ik heb de bellicon® niet in de eerste plaats gekocht vanwege het lipoedeem, maar omdat het ongelooflijk leuk was. Maar ik kan bevestigen dat velen in mijn les merken dat het water, dus ook de omtrek van de benen, minder kan worden. Soms zijn het tot 2 cm minder in de benen. Er gebeuren echt wel dingen in het lichaam.

Sport ondanks lipoedeem

U hebt een online bellicon jumping opleiding voor trainer bij ons gedaan. Wat zijn uw ervaringen?

De trainerslicentie bij de bellicon Academy was niet vanaf het begin mijn doel. Maar voor mij was het interessant om te weten wat er werkelijk in het lichaam gebeurt, hoe je de stappen correct uitvoert, wat de juiste houding is en waar ik precies op moet letten. En natuurlijk wilde ik dat doen voor mezelf, maar ook voor mijn coachende deelnemers, zodat zij merken dat ik echt weet waar ik het over heb. 

Vanwege de huidige pandemische situatie, heb ik mijn trainerslicentie volledig online gehaald. Wat ik erg prettig vond, was dat ik de tijd zelf kon vastleggen en indelen. Ik heb op mijn tanden gebeten en kon de opleiding in korte tijd beëindigen.

Ik heb het trainersbrevet in ongeveer 4 weken gehaald, door bijna elke dag te oefenen en een uur te trainen. Ik heb gemerkt hoeveel fitter ik in die tijd ben geworden en hoe mijn kracht en conditie weer terug kwamen. Het evenwicht is een probleem voor veel mensen met overgewicht, en het is moeilijker om vanop de knieën op te staan. Dat wordt veel beter met training, zoals mensen me blijven vertellen. 

Ik heb je al verteld dat we altijd donderdags met de meiden oefenen en ondertussen leid ik onze les. Want op een bepaald moment heb je als leek geen ideeën meer en met mijn trainerslicentie kan ik altijd nieuwe ideeën en oefeningen in mijn lessen verwerken. En binnenkort is er ook de Health training, waarin ik ook leer welke oefeningen ik kan aanbieden en laten zien, waarmee je de lymfedrainage op een eenvoudige manier nog meer kunt activeren en ondersteunen. Dat wil ik zeker nog aan mijn les toevoegen!

Hoe gaat u te werk bij het geven van bellicon lessen voor mensen met lipoedeem? Waarop moet men letten?

In mijn cursussen hebben ze allemaal lipoedeem, lymfoedeem, of een gemengde vorm. Bijna allemaal hebben ze ook overgewicht. Dus samen kunnen we ook calorieën verbranden. (lacht) We hebben allemaal zo’n sporthorloge en vergelijken dan aan het eind: "En hoeveel heb jij zo verbrand?"

Met sommige oefeningen verbrand ik makkelijk 620 calorieën in 50 minuten. Dat is echt gek en natuurlijk merken de meiden dat en denken: "Cool, nu kan ik weer afvallen. Weer een kilo minder!" En dat is fantastisch natuurlijk, als er zo'n neveneffect is naast de pret die we hebben! Ik doe de oefeningen anders dan een klassieke jumping workout. Omdat velen van de deelnemers ook lipoedeem en veel gewicht hebben en daardoor niet de snelheid op de trampoline kunnen krijgen zoals bij een klassieke training. Dus doen we de rustigere training en ik laat altijd één makkelijke en één moeilijke variatie zien. Iedereen mag het in zijn eigen tempo doen, maar iedereen moet er altijd voor zorgen dat de oefeningen netjes worden uitgevoerd. Op die manier kunnen de oefeningen natuurlijk intensiever gedaan worden, en dat merken de meiden.

Ik probeer altijd een mix van veel dingen te doen.  Dus doen we krachttraining oefeningen, buikspieroefeningen of balansoefeningen - ik probeer altijd een beetje van alles erin te verwerken. Maar ik heb wel steeds een focus: ofwel cardio of kracht, en dan komt nog wat van het andere erbij. Zo komt iedereen altijd aan z'n trekken, want er is altijd voor elk wat wils.

Stimuleer de lymfestroom met de trampoline

Welke bellicon oefeningen beveelt u de deelnemers aan uw lessen aan? 

Er bestaat niet zoiets als de perfecte sport voor mensen met lipoedeem. Ik denk dat iedereen zijn eigen sport moet vinden die hij leuk vindt. Bij oefeningen die direct op de vloer worden gedaan of bij het springen, krijgen veel mensen snel pijn. Maar dankzij de elastische mat van de bellicon® kunnen we alle oefeningen pijnloos en zonder problemen doen - zelfs springoefeningen!

Hebt u al feedback ontvangen van deelnemers die aan de bellicon opleiding hebben deelgenomen?

Mijn deelnemers zijn allemaal heel gelukkig. Na een paar weken training zijn velen van hen overgestapt van een goedkoper model naar een bellicon®. En ze zeggen allemaal dat het een verschil is als dag en nacht en gewoon een heel ander trainingsgevoel. Ik kan iedereen dus alleen maar aanraden om echt het geld te investeren en niet te trainen met de goedkope modellen met stalen veren.

Leven met lipoedeem

Wat zijn uw volgende plannen, hebt u al nieuwe projecten met bellicon gepland? 

Natuurlijk was het de bedoeling dat de Curvy Women's Day als event zou worden georganiseerd, maar door de situatie met Corona moest het dan online gebeuren. Ik zal een paar oefenvideo's voorbereiden en een paar interviews houden over veel gestelde vragen. En voor de rest kijk ik welke andere vragen binnenkomen nu ik de trainerslicentie heb - we zullen zien wat er komt. Maar ik kijk er echt naar uit!

Interview met Tina Schwarz en Lisa Escartin

WORD DE BESTE VERSIE VAN UZELF - KOM VOORUIT MET BELLICON

bellicon® minitrampolines

Hebt u zin om van start te gaan? Stel dan vandaag nog uw bellicon® minitrampoline samen! Als u twijfelt of nog vragen hebt, vindt u hier zeker wat u zoekt of kunt u steeds contact met ons opnemen! 

Training met lipoedeem thuis

U heeft al een bellicon® in huis, maar weet niet goed welke oefeningen bij u passen? Dan is ons bellicon Home trainingsplatform misschien iets voor u. Hier vindt u een voortdurend groeiend aanbod van trainingsvideo's in verschillende intensiteiten en met verschillende zwaartepunten. U kunt gemakkelijk uw eigen trainingsplan samenstellen met uw favoriete trainer of video's - probeer het uit! 

Word trainer met de bellicon Academy

Of bent u al een bellicon professional en wilt u uw kennis, plezier en power doorgeven aan anderen? Meld u dan aan voor onze bellicon Academy en volg een trainersopleiding zoals Tina. U kunt kiezen uit drie verschillende opleidingsvormen – zo dat het perfect bij u past!

Deel bericht