Lymfoedeem: symptomen en behandeling

26.06.2015
Reuma klachten verminderen

Lymfoedeem is een vervelende aandoening waar mensen mee geboren kunnen worden of wat optreedt na bijvoorbeeld chemokuur behandelingen bij (borst)kanker. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht1. Dit komt voor bij menopauzale gesteldheid, diabetes, zwaarlijvigheid, volledige lymfeklier nodedissectie, bestraling (borst)kanker (naast het getroffen lichaamsdeel), bestraling in de oksel (bij borstkanker), groot bestralingsgebied, historie van terugkerende infecties bij behandeld lichaamsdeel, gebrek aan beweging, hematomen, seroma, cellulitis, wonden, strakke of beklemmende kleding, reizen per vliegtuig en lange afstandsreizen2.

Klachten die kunnen optreden bij lymfoedeem zijn zwellingen, pijn, een zwaar en vermoeid gevoel, tintelingen en beperkingen in beweging.

Behandeling van lymfoedeem

Om lymfoedeem te behandelen wordt o.a. het volgende toegepast:

  • Zwachtelen – Therapeutisch Elastische Kousen (TEK)/steunkousen
  • Manuele lymfedrainage m.b.v. massagetechnieken ter bevordering van lymfeafvoer
  • Pressotherapie (massagevorm)

Lymfoedeem en de bellicon®

Het lymfesysteem zorgt er mede voor dat het lichaam zich kan ontdoen van giftige stoffen. Op het moment dat dit proces wordt onderbroken kunnen de armen en benen opzwellen, zoals ook bij lymfoedeem het geval is. Bewegen op de bellicon® kan dit helpen herstellen, door het lymfedrainage proces op gang brengen. Door het aan- en ontspannen van alle spieren tijdens het bouncen, dus ook de spiertjes rond de lymfevaten worden deze vaten zachtjes gemasseerd, waardoor het lymfesysteem meer op gang komt.
Lees hier meer over de voordelen die de bellicon® biedt bij het verbeteren van het lymfestelsel.

Ervaring van Annette Mulder - Oedeem- & fysiotherapeut

Annette Mulder is ervaringsdeskundige op het gebied van lymfoedeem. Zelf heeft zij sinds haar 9e last van zwaar vermoeide benen. Over primair lymfoedeem en lymf/lipoedeem was toen nog niet zo veel bekend en huisartsen stuurden je niet door naar een dermatoloog of vaatspecialist.

Door de jaren heen verergerden haar klachten, met name vanwege hormoonschommelingen. Hierdoor werd lang staan een ramp. Annette heeft een Therapeutisch Elastische Kousen (TEK) laten aanmeten en is veel blijven sporten (fietsen, wandelen). Het vermoeide gevoel en de beenkrampen bleven echter aan, ondanks de TEK.

Annette is fysiotherapie en later ook oedeemtherapie gaan studeren. Hierdoor heeft zij veel meer inzicht gekregen in haar aandoening.

 Annette: “Helaas moest ik door omstandigheden (oude blessures en zweepslag) mijn training onderbreken. Hierdoor kon ik tijdelijk niet aan beweging doen. Uiteindelijk ging bewegen op de bellicon® wel! Begin 2012 maakte ik kennis met de bellicon® op een gezondheidsevenement. Na aanschaf en het gebruik van de bellicon® ervaarde ik een aanmerkelijk verschil en voelden mijn benen veel lichter. Toen werd ik pas echt enthousiast.

Inmiddels train ik 20 – 30 minuten per dag op de bellicon®: “De bellicon® ruimt heel veel rommel op in de ruimste zin van het woord. Ik heb geen beenkrampen meer en de hele dag lichte benen. Af en toe draag ik geen TEK. Wat een vrijheid!

In haar praktijk wordt de bellicon® ook gebruikt en begeleid zij patiënten door middel van oefeningen op de bellicon®, volgens Annette werken deze oefeningen perfect om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren en de algemene conditie te bevorderen. Daarnaast is zij ervan overtuigd dat de effecten van manuele lymfedrainage langer blijven, vanwege de boost die de bellicon® training geeft aan de lymfestroom. Bovendien zegt zij dat het detoxeffect van de bellicon® ontgifting helpt na een chemokuur.

Bronnen
1. www.lymfoedeem.nl
2. Op basis van studies uit Brown, 2004; Cope,2006; Marrs 2007; Lymphoedema Framework 2006.        http://www.cancernurse.eu/documents/EONSPEPLymphoedemaDutch.pdf


Deel bericht