Mindfulness en mediteren

19.01.2017
Mindful mediteren

Wij hebben het de vorige maanden gehad over mindfulness in ons eerste blogartikel hebben wij uitgelegd wat het betekent en gaven we je een korte introductie om meer in het nu te zijn. In ons tweede blogartikel vertelde wij over mindfulness in het dagelijks leven en gaven wij een oefening om eens helemaal niets te doen. Bewust zijn van alles om je heen zonder vooroordeel.
In dit derde blogartikel willen je graag meer leren over mediteren, mindful mediteren.

Wat is mediteren?

Veel mensen denken al snel aan iets zweverigs wanneer ze het woord mediteren horen. Energie aantrekken, ontspanning zoeken, de kracht in jezelf en zo kunnen we het rijtje nog wel verder aanvullen. Laten we het iets breder bekijken, mediteren wordt vanuit het Boeddhisme gezien als de manier om je geest tot rust te brengen. 

Je geest dat ben jij, je gedachten, je gevoelens, je smaakvermogen en zo nog veel meer. Dat alles maakt jou een uniek persoon, maar jouw geest maakt elke dag dus ook erg veel mee. Door te mediteren geef je jouw geest de ruimte om rust te vinden in deze drukke wereld waarin wij elke dag zoveel beleven. Mediteren is dus ‘de manier’ om deze rust te vinden, mediteren ansich is niet het doel.

Hoe kan je mediteren?

Er zijn veel verschillende vormen van meditatie, het begint al bij je houding; wil je in de lotushouding (linkerenkel op rechterknie, rechterenkel op linkerknie – kleermakerszit voor gevorderden), de gewone kleermakerszit, zittend op een stoel, zittend op een bellicon® ;), liggend op bed of op de bank? Misschien moeten we beginnen door te zeggen dat er eigenlijk geen goed of fout is. Meditatie is persoonlijk, de manier waarop je mediteert dus ook! Kies dus een vorm en houding waar jij je prettig bij voelt.

Zorg dat je je volledig kan ontspannen wanneer je gaat mediteren en kies een houding waar jij je fijn bij voelt. Uiteraard staat je telefoon even uit en zorg je dat er zo min mogelijk prikkels van buitenaf zijn. Probeer altijd zoveel mogelijk op je ademhaling te focussen, er zullen altijd gedachten of gevoelens naar bovenkomen maar probeer deze aan je voorbij te laten gaan. Probeer niet uit alle macht aan niets te denken. Gedachten zullen toch wel de revue passeren. Herken ze, wees bewust dat er een gedachte opkomt en laat het los. Zie ze als wolken voorbij gaan, waarbij je ze zo min mogelijk aandacht geeft en jezelf richt op je ademhaling. Adem in door je neus en uit door je mond.

Mediteren

Welke meditatievorm past bij mij?

De basis van het mediteren en het mindful zijn hebben wij je uitgelegd, nu kan je een vorm zoeken die goed bij jou en je wensen aansluit. Wat is jouw doel van het mediteren? Wil je meer concentratie, wat extra energie, een ontspanmomentje of juist zonder zorgen in slaap vallen? Wanneer je weet wat jouw doel of wens is dan kan je hier een manier van mediteren bij zoeken. Er zijn veel apps die je kan downloaden, op YouTube kan je diverse filmpjes vinden en natuurlijk zijn er ook sites en boeken boordevol informatie. 

Een app met gesproken meditaties (vrijwel allemaal in het Engels) is een gemakkelijke manier om kennis te maken met mediteren. Een persoonlijke aanrader is Headspace, verder heb je nog een populaire, Calm. Beiden kun je 10 dagen gratis uitproberen. Natuurlijk moet de stijl, de klank van de stem en de meditatie zelf je wel aanspreken, dat kan op het begin zeker even zoeken zijn. Je kan vaak uit diverse meditaties kiezen wat erg handig is!

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het helemaal niet fijn vindt om ‘toegesproken’ te worden, misschien heb je juist behoefte aan stilte en is een stem te veel afleiding. Volledige focus op je ademhaling en wat er door je heen gaat, kan je dan helpen om alle drukte van de dag een plekje te geven. Je laat alle gevoelens en gedachten toe, één voor één en geeft ze de ruimte om aanwezig te zijn, accepteer wat je voelt of denkt en laat het vervolgens los. Dit helpt vaak om te ontspannen en een goede nachtrust tegemoet te gaan.
Wil je een stapje verder, dan is wellicht Transcendental meditation wat voor jou, of Vipassana. Deze vormen van meditatie zijn meer gebaseerd op het herhalen van een mantra.

Wellicht wil jij juist positiviteit of energie aantrekken ook dan kan je mediteren! Waar jij je op focust dat is wat groeit, zorg dat je je dit beseft. Begin je meditatie door eerst focus te hebben op je ademhaling, leg daarna de focus op je omgeving.
Waar ben je?
Waar zit of lig je?
Voel je je lichaam contact maken met de ondergrond?
Wat wil jij aantrekken vandaag?
Beeld je in dat energie of positiviteit jouw kant op komt en geef het de ruimte om binnen te komen. Accepteer dat er mooie dingen op jouw wachten en dat jij het waard bent om deze te ontvangen.

Meditatie hoeft dus niet zweverig te zijn zoals je hebt gemerkt. Wij zijn erg benieuwd wat je van onze mindfulness blogserie vindt! Laat het ons weten via een mailtje of laat een berichtje achter op onze Facebook pagina

Deel bericht