Mindfulness in het dagelijks leven

13.12.2016

In ons vorige blogartikel hebben we uitgelegd wat mindfulness is. Mindfulness heeft weinig te maken met zweverigheid, het gaat om het luisteren naar jouw ware ik. Tevens gaven wij een korte oefening waarbij je mindfulness kan trainen, lees hier het artikel terug. 

Deze keer gaan wij een stapje verder en willen wij het hebben over hoe je mindfulness kan toepassen in het dagelijks leven. Even uitstappen en tot rust komen terwijl de sneltrein maar door blijft gaan. Werk, thuis, vrienden, familie en ga zo maar door. Er zijn altijd wel momenten waarbij we meerdere ballen tegelijk in de lucht moeten houden. Maar daardoor kunnen wij soms de feeling met ons zelf kwijtraken. Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling.

Sta eens stil

Sta eens stil! Kijk, ervaar, proef en voel wat er om je heen gebeurt.

Hoe is je ademhaling op dit moment?
Waar ben je?
Wie zijn er bij je?
Welke geluiden hoor je?
Wat ben je aan het doen? 
Welke kleding heb je aan en hoe voelen die aan, van welke stof zijn ze gemaakt?

Mindfulness staat ook voor bewustzijn, wees je bewust van wat er om je heen gebeurd. De huishoudelijke klussen kunnen op deze manier een stuk ontspannender zijn. Wees je bewust van wat er gebeurd, bijvoorbeeld tijdens het afwassen. Hoor hoe het water loopt, voel hoe warm het is, kijk naar het schuim wat er ontstaat door het afwasmiddel. Door je aandacht volledig te focussen op waar je mee bezig bent, zal je een stuk ontspanning ervaren. Het bewustzijn geeft je gedachten ook even rust, even niet nadenken over de alledaagse rompslomp maar volledige focus op je handelingen. 

Wees in het moment, met jezelf, in de ruimte waar je bent op deze wereld. Alles in harmonie, zonder je druk te maken over het volgende wat te gebeuren staat. 

Een ding tegelijk

Multitasken is tegenwoordig behoorlijk hip, het past wel een beetje bij de sneltreinvaart waarmee we door het leven racen.

Meerdere dingen tegelijkertijd doen maakt ons niet meteen productiever, door je aandacht te verdelen en niet te focussen loop je juist de kans om meer fouten te maken. Niet productiever, wel drukker zowel fysiek als mentaal. Laten we dus proberen om onze aandacht niet uit te smeren over meerdere dingen maar juist te concentreren op een taak per keer. We moeten al zo vaak veel teveel van onszelf, laten we daar verandering inbrengen door tegen onszelf te zeggen dat we maar één ding tegelijk mogen doen in plaats van meerdere dingen. 


Oefening: doe eens niets

Met bovenstaande tips leer je meer over bewust bezig zijn, maar een andere vorm van mindfulness is niets doen.

Zit in je favoriete stoel of jouw plekje op de bank. Als het kan zonder mobiele telefoon of andere afleidingen in je buurt. Wordt stil.
Breng je volledige aandacht naar het huidige moment en je zintuiglijke waarnemingen. Het enige wat er nog bestaat is het hier en nu. Voel je de zwaartekracht van je lichaam op de vloer, op de stoel. Zorg voor een gelijkmatige en diepe ademhaling. Focus je op je ademhaling. Komt deze uit je buik, uit je middenrif, je borst? Gebruik een alarmklok of timer om deze oefening te doen. 

Het zal je verbazen hoeveel je ervoor terugkrijgt! Vijf minuten van je dag kunnen een groot verschil maken in je dagelijks leven. 
Wij hopen dat deze mindfulness blogs je meer ontspanning brengen. Wij horen graag jouw reactie en aanvullingen, stuur gerust een mailtje! Volgende maand komen wij met deel 3. 

Deel bericht