Rugpijn effectief bestrijdem: Fasciale training helpt!

Rugpijm effectie bestrijdem

Het belang van fasciën

De fascia wordt steeds vaker "het nieuwe orgaan" genoemd, maar eigenlijk sprak Leonardo Da Vinci 500 jaar geleden al over dit "orgaan". De meeste mensen weten niet zo veel over fascia en de functies ervan. Volgens de definitie bestaan fasciën uit bindweefsel dat alle structuren van het lichaam omgeeft en ondersteunt. Maar de fascia fungeert niet alleen als steunweefsel, ze speelt ook een sleutelrol in onze beweging. Geïrriteerde of vastzittende fascia kan pijn veroorzaken in de onderrug, nek en gewrichten.

Welke types van fascia worden in ons lichaam gevonden?

Fascia wordt onderverdeeld in verschillende soorten, afhankelijk van het soort orgaan dat het bedekt:

 1. Onderhuidse fascia: Deze is het meest oppervlakkig en wordt ook wel de hypodermis genoemd. Het is de fascia die het diepste deel van de huid verbindt met de spieren. Zenuwen, bloed en lymfevaten vertakken zich in deze fascia.

 2. Diepe fascia:  Deze laag wordt ook wel de spierfascia genoemd en is de laag die de spieren, bloedvaten, botten en zenuwen omgeeft. De dorsale fascia en de lumbale fascia zijn bijzonder belangrijk in verband met rugpijn. De dorsale fascia zorgt voor de nodige stabiliteit, vooral bij buigbewegingen, terwijl de lumbale fascia de onderrug ondersteunt.

 3. Viscerale fascia: bedekt de organen en is de dichtste laag. Het heeft ook een specifieke naam, afhankelijk van welk orgaan het omgeeft. Het borstvlies is bijvoorbeeld de fascia die de longen bedekt.

Welke functies hebben fasciën?

De functies van fasciën zijn veelzijdig:

 • Behoud van de lichaamstemperatuur: Dit is voornamelijk de taak van de oppervlakkige fascia, die vetcellen in haar structuur bevat.

 • Scheiding tussen de spieren: De scheiding van spier tot spier en van spiergroep tot spiergroep. Dit helpt wrijving tussen de spieren te voorkomen.

 • Bescherming: Het hele lichaam is omhuld met fascia, die helpt de vorm te behouden en verschillende organen beschermt. Het is een soort beschermende muur die de schokken helpt opvangen.

 • Fixatie: draagt bij tot de fixatie van elk orgaan en maakt de nodige beweeglijkheid mogelijk zodat het orgaan goed kan functioneren.

 • Wondgenezing: De fascia bestaat onder andere uit collageen. Dankzij de productie van dit eiwit helpt fascia bij het genezen van wonden.

 • Communicatie: De zenuwuiteinden in het fasciaweefsel maken communicatie mogelijk over de toestand van een bepaald deel van het lichaam.

Samenvattend kunnen de vele functies van de fascia worden gebundeld in de gebieden communicatie, toevoer, beweging en bescherming, die onderling afhankelijk zijn en elkaar beïnvloeden.

Het verband tussen fascia en rugpijn

Ons organisme en zijn uitscheidingsorganen worden tegenwoordig overbelast door milieugifstoffen en een steeds zuurder wordende voeding en levensstijl. Hierdoor zetten zich zuren af in het lichaam en vormen zich slakken. Er kunnen zich ook slakken afzetten in het bindweefsel, waardoor het fasciaweefsel aan elkaar gaat kleven. De cellen kunnen de afvalstoffen dan niet meer volledig afvoeren en worden niet meer van voldoende voedingsstoffen voorzien.
Als gevolg daarvan wordt de functie van het bindweefsel steeds meer beperkt, worden de gewrichten minder beweeglijk en zijn de pezen en ligamenten niet meer zo veerkrachtig. Gebrek aan beweging, stress, verkeerde belasting en gebrek aan vocht zijn andere mogelijke oorzaken van geagglutineerde fasciën.

De fasciën sturen dan bepaalde signalen naar de spieren, wat leidt tot het vrijkomen van ontstekingsstoffen. Dit veroorzaakt symptomen zoals pijn en beperkte mobiliteit in het getroffen gebied, aangezien de functie van de spieren ook wordt beperkt door de verkleving. De daaruit voortvloeiende lichaamshouding is bijzonder belastend voor de lumbale fascia, die zich over een groot deel van de rug uitstrekt en, samen met de spieren, vaak mede verantwoordelijk is voor rugpijn in de onderrug.

Als de fasciën door beweging weer losgemaakt worden, kan chronische rugpijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door te lang zitten en/of te weinig beweging in het dagelijks leven, verminderen.

Hoe train je de fascia?

Fasciale training kan je bereiken door:

Het doel van fasciale training is de fasciën te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het getroffen gebied uit te rollen met behulp van een Blackroll. Deze vorm van fasciale massage is bedoeld om de vastzittende delen tussen fascia en spieren los te maken, zodat ze weer beter met elkaar kunnen communiceren. Stretching - vooral kleine, op-en-neer gaande bewegingen - bevordert de elasticiteit en soepelheid van de fasciën. Springoefeningen, zoals op een trampoline, activeren de onderlinge verbondenheid van de fasciën. Bovendien hebben de stuiterende bewegingen een positief effect op de betrokken spieren. Lees in het volgende hoofdstuk hoe een bellicon® minitrampoline kan helpen om de rug en de fascia effectief te trainen.

Hoe een bellicon® helpt de fascia gezond te houden

Het bouncen op een bellicon® traint het zogenaamde katapulteffect en versterkt zo het weefsel. Bij het katapulteffect worden de fascia tijdens de beweging uitgerekt en slaan energie op die bij de volgende sprong weer wordt vrijgegeven. De vrijgekomen energie, die voor de volgende sprong wordt gebruikt, is vergelijkbaar met het loslaten van een katapult, aangezien er een explosieve krachtsoverdracht plaatsvindt.
Tijdens elastische, verende bewegingen verlengen en verkorten de pezen en fasciën aanzienlijk, waardoor zij het grootste deel van de beweging uitvoeren. Als dit wordt getraind, kan een versterkt bindweefsel vervolgens leiden tot energie- en krachtbesparing bij overeenkomstige bewegingen.

De bellicon® is het perfecte toestel om gezond en fit te blijven op lange termijn omdat het:

 • De tussenwervelschijven soepel houdt en de rug sterker maakt

 • Het lymfesysteem activeert en effectief helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en gifstoffen.

 • Het lichaam van nieuwe voedingsstoffen voorziet

 • Het metabolisme stimuleert

Als je rugklachten hebt, raden we je aan te kiezen voor zachte elastieken die zijn aangepast aan je lichaamsgewicht. Onze gepatenteerde technologie maakt trampolinetraining mogelijk die ideaal is voor de rug en gewrichten.

Kwaliteitszegel AGR 

(Actie voor een Gezonde Rug) e.V.

Het AGR-keurmerk biedt betrouwbare hulp bij het nemen van beslissingen voor je gezondheid. Het staat voor strenge testcriteria die gezamenlijk zijn ontwikkeld door onafhankelijke medische/therapeutische deskundigen uit verschillende disciplines. Twee zeer competente medische verenigingen, de Federale Vereniging van Duitse Rugscholen (BdR) e.V. en het Forum Gesunder Rücken - besser leben e.V. leveren dit panel van deskundigen. Alleen producten die een veeleisende testprocedure doorstaan, krijgen het AGR-keurmerk. Het AGR-keurmerk kreeg van Ökotest de beoordeling zeer goed. Nog een bewijs van de kwaliteit van dit keurmerk, dat uitsluitend wordt toegekend aan ergonomisch bewezen kwaliteit!

Omwille van de zeer effectieve en tegelijkertijd zachte training en de bewezen positieve effecten op met name de rugspieren, de wervelkolom en de tussenwervelschijven, heeft het initiatief Aktion gesunder Rücken (campagne voor een gezonde rug) de bellicon® toestellen - als enige minitrampoline überhaupt - met het AGR-keurmerk onderscheiden.

Deel bericht