Spataderen behandelen door beweging

13.07.2016
Spataderen

Wat zijn spataderen?

Spataderen ook wel Varices genoemd zijn aderen met een abnormale verwijding. Vaak kenmerkt dit zich in blauwe, kronkelige, voelbare of verdikte aderen welke in de meeste gevallen zich in de benen bevinden.

Ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking heeft één of meerdere spataderen.  
Vrouwen hebben er vaker en sneller mee te maken dan mannen. Spataderen geven meestal geen directe klachten. Het komt echter voor dat je jeuk, pijn of vermoeidheid ervaart in de benen of kuiten. Ze vormen niet direct een gevaar voor je gezondheid, al laten veel mensen zich behandelen vanwege het cosmetische aspect. 
Om toch van pijn of jeuk af te komen kan simpelweg bewegen al voldoende zijn. Ook is het mogelijk om steunkousen te gaan dragen of de benen elke dag even omhoog te leggen.  


Hoe ontstaan spataderen?

Een kort stukje fysiologie: 
Aderen laten bloed terug stromen naar het hart, in deze aderen zitten klepjes die ervoor zorgen dat het bloed niet terugvloeit. 
Kuitspieren zorgen voor een lichte druk op de aderen waardoor deze extra gestimuleerd worden het bloed naar boven te laten stromen.

Wanneer het bloed niet goed kan terugstromen - onder andere doordat de kuitspieren niet aangespannen worden, zoals het geval bij veel staan of stilzitten - ontstaat er druk op de aderen waardoor ze gaan verwijden. Als een ader verwijd, sluiten de klepjes niet goed meer, waardoor het bloed door de zwaartekracht niet goed naar het hart kan stromen.Hierdoor ontstaat een hoge druk op de aderen en zetten ze steeds verder uit.

Dit is een geleidelijk proces! Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, zeker als je er aanleg voor hebt. Gelukkig is bewegen en de kuitspieren aan het werk zetten zeer effectief om dit geleidelijke proces te stoppen.

Spataderen


Spataderen en bewegen op de bellicon®

Door het inveren op de elastische bellicon® trampoline, spannen de spieren zich langzaam aan tot het laagste punt en bij het opveren ontspannen ze zich. Bij spataderen zijn de vaten uitgerekt. Door het in- en opveren worden de spieren sterker en is de kans groot dat de elastische componenten van de vaten meer stevigheid krijgen, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de kleppen in de vaten dichter op elkaar komen te staan of zelfs weer op elkaar aansluiten.

Oefeningen op de bellicon®

U kunt op de mat van de bellicon® gaan staan en vervolgens beginnen met heel rustig op en neer te veren zonder met uw voeten los van de mat te komen.

Bij oefeningen op de bellicon® is het belangrijk om het rustig op te bouwen (zonder pijn en binnen uw eigen grenzen) in tijdsduur en intensiteit.

U kunt stap voor stap eerst beginnen met de tijdsduur te vergroten, bijvoorbeeld van 5 minuten naar 10 minuten en uiteindelijk steeds iets meer. Wanneer u zonder moeite 20 minuten achtereen rustig op en neer kunt veren, dan kunt u de intensiteit van de oefening vergroten door met de voeten iets los van de mat te komen bij het opveren. Bouw ook dit weer rustig op. Begin bijvoorbeeld bij uw 20 minuten programma dat u inmiddels heeft opgebouwd een klein deel (bijvoorbeeld 5 minuten) van de oefening te intensiveren. Dit kunt u ook steeds verder uitbouwen.


Wat helpt nog meer om spataderen te voorkomen?

Zorg dat je lopen, staan en zitten zoveel mogelijk met elkaar afwisselt. Werk je op kantoor? Ga dan af en toe een stukje wandelen of kijk eens naar de mogelijkheden om een bellicon® minitrampoline op de werkvloer te zetten. Met het workplace programma laadt u zichzelf op, u krijgt er nieuwe energie van, een betere concentratie en meer focus. Door met regelmaat te bewegen houdt u uw aderen gezond en gaat u (nieuwe) spataderen tegen. 

Sta je voor de klas? Zorg er dan voor dat je af en toe kan zitten. Ook kan het fijn zijn om af en toe je benen hoog te leggen, door bijvoorbeeld een kussen onder je benen te plaatsen.
Uiteraard is het ook erg belangrijk om gezond te eten, overgewicht zorgt namelijk voor extra druk en spanning op de aderen! Gezond eten helpt ook om overgewicht tegen te gaan, wat je algehele gezondheid ten goede komt.  

 

 

 

 

 

Deel bericht