Tips tegen cellulite - wat kan er tegen gedaan worden

13.10.2015
Hilfe, mein Knochen bricht!


In de tijd van de beroemde schilder Rubens, werd cellulite als een uiting van welvaart gezien. Die tijd is overduidelijk voorbij. Tegenwoordig is men doorgaans niet blij met een sinaasappelhuid. Men wil er liever vanaf.  Tussen de 80% en 90% van de vrouwen heeft last van cellulite, blijkt uit onderzoek. Het kan voorkomen van puberale leeftijd tot aan zeer hoge leeftijd. Naarmate je ouder wordt, neemt de mate van cellulite over het algemeen toe. Bij mannen komt cellulite bijna niet voor.

De ware vorm van cellulite

Cellulite ook wel panniculose genoemd is in de volksmond beter bekend als cellulitis. Deze laatste benaming is echter onjuist! Waar cellulitis veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie en de putjeshuid ontstoken, rood en warm wordt, ontstaat cellulite niet door een infectie en voelt de sinaasappelhuid, gekenmerkt door putjes en bobbeltjes in de huid, koud aan. Cellulite is medisch gezien volkomen onschuldig.

De Nurnberger-Muller schaal wordt gebruikt om verschillende stadia van cellulite te beschrijven. Bij de eerste fase (grade 0) zijn er geen bobbeltjes of putjes te zien tijdens het staan of liggen. Indien in de huid geknepen wordt, wordt een lichte vorming van kronkels en vormen in de huid zichtbaar. Er is nog geen sprake van cellulite.
De tweede face (grade 1) lijkt identiek aan fase één totdat er in de huid geknepen wordt. Op dat moment worden bobbeltjes en putjes zichtbaar tijdens het staan of liggen, er is sprake van matige cellulite. In fase 3 (grade 2) kan de cellulite tijdens het staan zonder knijpen al gezien worden, maar nog niet tijdens het liggen. Fase vier (grade 3) kenmerkt zich doordat te allen tijde de bobbeltjes en putjes zichtbaar zijn, dus ook tijdens het liggen.


Hierboven zijn de vier fasen van cellulite te zien.

Het ontstaan cellulite?

Om te begrijpen hoe cellulite ontstaat, dient eerst gekeken te worden naar hoe de bloedsomloop en het lymfevatenstelsel van de mens werkt. Naast bloed, welke door het hart wordt rondgepompt, dient lymfevloeistof ook rond te gaan. Ondanks dat er tweemaal zoveel lymfevocht in ons lichaam is, beweegt lymfe niet automatisch, wat wel bij de bloedsomloop het geval is. Beweging in de lymfevaten is echter wel nodig om zo afvalstoffen af te voeren en voedingsstoffen aan te voeren. Spieren door het hele lichaam dienen aangespannen te worden om het lymfe te laten rond gaan. 

Het niet bewegen van het lymfevatenstelsel zorgt ervoor dat weefsel vocht stil komt te staan. De afvalstoffen in het weefsel gaat kleven aan vetcellen met als gevolg een ophoping van cellen onder de huid. Deze ophoping is de bult in de huid die je ziet als cellulite. De ophoping drukt vervolgens het onderhuids bindweefsel plat, waardoor een vicieuze cirkel in gang wordt gezet. De doorstroming in het lichaam vermindert namelijk nog meer, waardoor nog meer afvalstoffen aan vetcellen gaan hechten. Deze ontstane hopen en dus de cellulite, worden hierdoor dus steeds maar weer groter. De verminderde doorstroming verklaart ook waarom de cellulite huid koud aanvoelt.

Met behulp van het ontstaan proces van cellulite kan worden uitgelegd welke invloeden bijdragen aan cellulite. Kijkend naar het ontstaan van cellulite, speelt de onvoldoende activatie van het lymfestelsel, waardoor lymfevloeistof stil komt te staan en überhaupt kleving van cellen mogelijk is een flinke rol. Hiernaast spelen ongezonde voedingsgewoonten cellulite ook in de kaart. Denk hierbij aan een overmatige inname van suikers, vetten en het onvoldoende drinken van zuiver water. Hierdoor kunnen minder afvalstoffen afgevoerd worden. Hormonen dragen ook bij aan cellulite, hoofdzakelijk oestrogeen. Dit vrouwelijke hormoon zorgt er o.a. voor dat het bindweefsel slapper is dan bij de meeste mannen. Hierdoor kan er makkelijker en meer vet en vocht opgeslagen worden en kan er dus (meer)cellulite ontstaan. Het slappere bindweefsel en het feit dat vrouwelijke vetcellen tot 200 keer kunnen uitzetten, verklaren deels waarom vrouwen vaak wél en mannen vaak geen cellulite krijgen. Gewoontes zoals roken stimuleren ook de cellulite. Roken zorgt bijvoorbeeld voor een minder elastische huid, wat cellulite versterkt.Wat kan er tegen gedaan worden?

Goede kans dat een vriend(in), familielid, kennis, collega of jij zelf al een of meerdere pogingen hebt gedaan om van cellulite af te komen. Er worden heel wat ‘wondermiddelen’ aangeboden. Crèmes beloven vaak een flink effect te hebben op cellulite. Hoewel cellulite-crèmes de huid vochtig en zacht maakt en de juiste ph-waarde hebben, kunnen deze crèmes en andere aangeboden middelen zoals liposuctie, tannen van de huid en bodywraps de oorzaak van cellulite niet aanpakken. Enkel de symptomen kunnen in bepaalde mate tijdelijk aangepakt worden maar het probleem blijft bestaan.
Om het probleem van cellulite aan te pakken is het belangrijk om holistisch te werk te gaan. Dit betekent dat meerdere oplossingen van het probleem tegelijkertijd dienen te worden nagestreefd:

  • Frequentere en betere activatie van het lymfevatenstelsel. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd waardoor ze niet kunnen gaan kleven aan vetcellen en cellulite veroorzaken. Hierbij is beweging nodig om zoveel mogelijk spieren in het lichaam te laten aan- en ontspannen. Het gebruik van een soepel verende minitrampoline zoals de bellicon activeert alle 638 spieren in het lichaam en is daarom een uitermate geschikt middel. Tevens kan dit door manuele lymfedrainage. Hierbij wordt actief de lymfestroom geforceerd op gang gebracht, waardoor afvalstoffen afgevoerd worden. Een droge borstel massage werkt bijvoorbeeld goed, maar ook door dagelijks koud af te spoelen in de douche.
  • Ook letten op je voedingspatroon is erg verstandig. Drink bijvoorbeeld minder of geen koffie en alcohol en genoeg zuiver water: ongeveer acht tot tien glazen over de dag verspreid. Ook is het raadzaam om minder tot geen chemisch bewerkt voedsel waaronder junkfood te eten. Deze maatregelen zullen het aantal afvalstoffen in je lichaam laten afnemen en daarmee ook de cellulite. Daarnaast is het raadzaam om zoveel mogelijk geraffineerde suikers te laten staan. Voornamelijk ‘s avonds laat is het mijden hiervan verstandig omdat het grotendeels opgeslagen zal worden als vet, wat deels zal gaan zitten bij de cellulite-hopen. Het vet zet tevens een deel van testosteron om in oestrogeen via het enzym aromatase. Zowel vet als stress stimuleren een hormonale disbalans tussen oestrogeen en testosteron, welke celullite in de kaart speelt.
  • Naast bovenstaande zaken is een algehele gezonde levensstijl met gezonde voeding in evenwichtige porties en regelmatige lichaamsbeweging ook belangrijk. Hierdoor zal je mate van fitheid en energie een boost krijgen. 

Bewegen ter vermindering, oplossing of voorkoming van cellulite

In de vorige alinea is gesproken over het belang van bewegen ter voorkoming van cellulite. Er is ingegaan op de rol die bewegen speelt bij cellulite. Maar welke soort beweging is nou effectief? Het antwoord is een effectieve vorm van bewegen. Deze slaat namelijk drie vliegen in een klap. Ten eerste worden door een goed verhoogde hartslag afvalstoffen makkelijker afgevoerd door het bloed. Ten tweede zorgt het voor een goede zweetbeurt, wat gelijk is aan het verliezen van nog meer afvalstoffen. Ten derde wordt het lymfesysteem geactiveerd, wat het grootste effect heeft op het aantal afvalstoffen welke afgevoerd kunnen worden en daardoor niet kunnen bijdragen aan cellulite.

Beweging waarbij zoveel mogelijk spieren tegelijk gebruikt worden is bijzonder effectief. Hierbij hoeven de bewegingsactiviteiten zeker niet intensief te zijn.

Conclusie

Om van cellulite af te kunnen komen is het belangrijk om niet zoals velen ‘wondermiddelen’ de symptomen te bestrijden, maar het probleem bij de basis aan te pakken. Hierbij wordt dankzij een verdieping op het ontstaan van cellulite duidelijk dat activatie van het lymfesysteem, het bewaren van de hormoonbalans tussen oestrogeen en testosteron, en een algemene gezonde leefstijl kern-oplossingen zijn welke indien samen nageleefd, een effectieve oplossing tegen cellulite kunnen zijn. De bellicon® trampoline kan hierbij uitstekend hulpmiddel bij zijn.

Deel bericht