Tips tegen knieklachten

07.09.2015
Artrose


In Nederland hebben ongeveer 600.000 mensen een versleten knie. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Elk jaar krijgen ongeveer 21.000 mannen en 33.000 vrouwen een versleten knie. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op slijtage van de knie. Jaarlijks worden meer dan 18.000 totale knieoperaties uitgevoerd bij Nederlandse patiënten.


Knieartrose

De meest voorkomende aanleiding voor een nieuwe knie (of: Totale Knie Protheseoperatie) is artrose van de knie. Bij artrose of gewrichtsslijtage verslechtert of vermindert de hoeveelheid en kwaliteit van het kraakbeen. Soms verdwijnt het zelfs helemaal. Door de slijtage van het kraakbeen en een tekort aan gewrichtsvloeistof in het gewricht kunnen botten over elkaar schuren. Dit kan veel pijn veroorzaken. Ook beweegt de knie minder soepel.

Knieartrose komt het vaakst voor (594.000 personen), gevolgd door heupartrose (359.000) en overige perifere artrose (357.000). Al deze soorten komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Artrose komt vaker voor naarmate men ouder wordt.

Hoeveel mensen hebben een versleten knie?

Artrose is vaak een blijvende aandoening. Beschadigingen als gevolg van artrose genezen niet uit zichzelf omdat kraakbeen een beperkt vermogen heeft om te herstellen. De klachten worden in de loop van de tijd erger, maar dat verschilt per patiënt.

Naast leeftijd en geslacht kunnen de hormoonhuishouding en de botdichtheid het risico op artrose vergroten. Maar het kan ook in de familie zitten. Aangeboren afwijkingen, gewrichtsletsel of ontstekingen kunnen het risico op artrose van de knie vergroten. Overgewicht, zware arbeid en hevig sporten kunnen ook een rol spelen.

 Knieklachten kun je niet altijd voorkomen of vermijden. Knieartrose is een aandoening die optreedt als een gevolg van het vorderen van de jaren en neerkomt op een slijtage van het kniegewricht. Patiënten kunnen bij kou en vochtigheid extra veel last van zere knieën hebben.

Kom in beweging op het werk met de bellicon®

Reumatoïde artritis

Onder de Nederlandse bevolking lijden circa 210.000 mensen aan reumatoïde artritis. Ongeveer 60% van deze mensen is jonger dan 65 jaar. Reumatoïde artritis is dus niet per se een aandoening die met de ouderdom gepaard gaat; er zijn ook veel jonge mensen met reuma.

Reumatoïde artritis wordt gekenmerkt door een heftige ontsteking van de synovia (gewrichts-slijmvliezen), wat gepaard gaat met een verdikking van de synovia, en met veel pijn. De verdikking van de synovia is een gevolg van een extreme toename van het aantal cellen door de ontsteking. Hierdoor worden de slijmvliezen minder doorlaatbaar voor vocht vanuit de bloedvaten, wat kan resulteren in een abnormale hoeveelheid gewrichtsvloeistof en een verstoorde hydrostatische druk in het gewricht. Deze verschijnselen, die ook weer de ontsteking en dus de pijn versterken, veroorzaken de kenmerkende symptomen bij reuma.

De oorzaak van de heftige ontsteking bij reumatoïde artritis is nog niet geheel duidelijk, hoewel algemeen aangenomen wordt dat er een auto-immuunreactie aan ten grondslag ligt. Deze ontsteking kan zich via de circulatie in meerdere gewrichten tegelijk uiten, bijvoorbeeld in beide handen, voeten, knieën en armen.

Hoe belangrijk bewegen is, wordt steeds duidelijker. Vaardigheden en bewegingsfuncties die eenmaal verloren zijn, kunnen moeilijk worden teruggekregen. Ook voor mensen bij wie de reumatoïde artritis nog weinig gewrichtsschade heeft aangericht, is intensieve conditietraining mogelijk, zonder dat de bestaande gewrichtsschade verergert of extra schade ontstaat. Het is verstandig bij de beweging niet over je grenzen te gaan en te kiezen voor een vorm waarbij de gewrichten geen heftige schokken hoeven opvangen.

 

Tips tegen knieklachten:

Er zijn manieren om je knieën op zoveel mogelijk manieren te sparen, waardoor eventuele klachten op latere leeftijd beperkt kunnen worden.

Een overzicht van enkele tips tegen kniepijn:

  • Vermijd obesitas of overgewicht (de knieën moeten in dat geval veel lichaamsgewicht dragen)
  • Vermijd sporten waarbij de knieën veel schokken moeten opvangen, zoals bijvoorbeeld hardlopen, joggen, tennis of squash
  • Beperk het lopen op hoge hakken
  • Beperk het blootstellen aan extreme koude en vochtigheid
  • Blijf je kniegewrichten oefenen om ze soepel en stabiel te houden, maar overdrijf niet.

De behandeling met betrekking tot knieklachten, begint meestal met voorlichting, medicijnen en bewegingstherapie. Ook is er aandacht voor voeding, afvallen, suppletie, ontgiften en gezond bewegen. Piek- en/of overbelasting moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Zo leren patiënten om te gaan met de klachten zodat de pijn vermindert.

Knieklachten aanpakken met de bellicon trampoline

Rustig bouncen op een bellicon minitrampoline wapent je efficiënt tegen knieklachten. Hierbij is het belangrijk om te letten op een zo elastisch mogelijke vering met elastiekringen. Hoe elastischer de vering, hoe langer de remweg en de daaraan gekoppelde, verhoogde inwerking van de zwaartekracht. Hierdoor worden de spieren, ligamenten en pezen rond het kniegewricht steviger, zodat het gewricht stabieler wordt.

In vergelijking met normale trampolines met stalen veren is de remfase op een bellicon veel langer. Een bellicon elastiekring van 25 cm rekt uit tot ongeveer 49 cm; een stalen veer van 8,5 cm slechts tot 8,9 cm (dus maar 4 millimeter!). Tegelijkertijd is door het zachte afremmen de belasting voor gewrichten en tussenwervelschijven op de bellicon beduidend kleiner. Je traint dus low impact en tegelijkertijd effectief!


Misschien ben je geneigd je gewrichten te ontlasten en beweging te vermijden omdat je artrose hebt. Bijvoorbeeld vanwege pijn of omdat je bang bent dat de artrose erger wordt. Het tegenovergestelde is waar. Verantwoord bewegen versterkt de spieren en pezen rondom de gewrichten.

Sterkere spieren en pezen zorgen voor betere ondersteuning en schokdemping van de gewrichten. De pijn neemt daardoor meestal af. Ook helpt bewegen het kraakbeen in goede conditie te houden. Dat je gewrichten slijten door beweging is dus niet juist zo.

Conclusie

Artrose verslechtert of vermindert de hoeveelheid en kwaliteit van het kraakbeen. Door de slijtage van het kraakbeen bij de knieën en een tekort aan het vloeistof in het gewricht, kunnen botten over elkaar schuren. Dit kan veel pijn veroorzaken. Ook beweegt de knie minder soepel.

Om klachten te verzachten of juist te vermijden is het van belang om matig tot licht intensief te bewegen waarbij er weinig tot geen schokbelasting op de gewrichten plaatsvindt. Mocht je overgewicht hebben, dan is het verstandig om af te vallen zodat er minder gewicht ‘leunt’ op de knieën. Bouncen op een bellicon trampoline is niet blessuregevoelig omdat de knieën hierbij geen ‘klappen’ op hoeven te vangen. In tegenstelling tot joggen of hardlopen, waarbij je op een harde ondergrond je lichaam en vooral knieën kunt beschadigen, beschermt het ‘terugveren’ (=rebound) op het elastische vel je gewrichten.

Het bouncen is dus weinig belastend voor je lichaam en daardoor ook heel geschikt voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking. Je houd je knieën soepel en verstevigd je kraakbeen, juist als je al knieklachten hebt.

Deel bericht