Tips tegen osteoporose

08.11.2013
Hilfe, mein Knochen bricht!

Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Dit houdt in dat de botdichtheid afneemt omdat het lichaam minder calcium aanmaakt. Hierdoor worden botten minder sterk, broos en bestaat er een hoog risico op botbreuken.
 
Het aantal patiënten in Nederland dat aan osteoporose lijdt, is sinds begin jaren negentig toegenomen (bron: nationaalkompas.nl). Op dit moment telt Nederland ruim 200.000 mensen met osteoporose (bron: osteoporoseplein.nl). Hierbij gaat het alleen om de mensen die zich er bewust van zijn aan osteoporose te lijden. Het daadwerkelijke aantal mensen met osteoporose zal vele malen hoger liggen. De verwachting is dat deze trend zich in de toekomst alleen maar zal voortzetten.
 

Van de geboorte tot ongeveer het 30e levensjaar bouwt men botmassa op. Het voedings- en bewegingspatroon speelt een grote rol in de sterkte en dichtheid van de botten. Het is dan ook van groot belang om hierin te investeren, dit betekent ten slotte dat u beter beschermd bent tegen bijvoorbeeld botbreuken.


Osteoporose en het belang van de juiste voeding

Hier volgen enkele tips uit “De Voedselzandloper” van Kris Verburgh:

  • Proteïnen van dierlijke oorsprong – rood vlees – verzuren het bloed wat leidt tot een hogere kans op osteoporose. In het boek wordt dan ook aangeraden minder rood vlees te eten.
  • Een verhoogde koffieconsumptie zorgt voor een hogere kans op botontkalking.
  • In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het consumeren van (veel) melkproducten (met uitzondering van kaas) juist niet goed voor de botopbouw, maar ontstaat het tegenovergestelde effect.
  • Calcium haal je vooral uit groenten (broccoli en bladgroenten zoals spinazie) en fruit. Het eten van groenten en fruit zorgt voor sterkere botten. Andere calcium alternatieven zijn tofoe, sojaproducten (verrijkt met calcium) en kaas. Hierbij raden wij aan om te kiezen voor biologische producten.


Trampolinespringen tegen osteoporose

Door het spel met de zwaartekracht tijdens het bewegen op een hoog-elastische trampoline, verhoogt de calciumafzetting van het lichaam waardoor botten worden verstevigd. Met het bewegen op een minitrampoline treedt er stofwisselingsactiviteit op, dit maakt uw botten stevig en houdt ze elastisch. Trampolinespringen kan ingezet worden om het proces van osteoporose te stoppen en terug te dringen, maar ook ter preventie van botontkalking.

Dr. Joachim Schultz, osteoporosedeskundige uit Bad Malente in Duitsland, beaamt in onderstaande video dat het op-en-neer bewegen op een zeer elastische minitrampoline goed is voor mensen met osteoporose. Deze vorm van bewegen zorgt er tevens voor dat de botten van mensen met osteoporose minder belast worden.

In de video hiernaast wordt in een Duits TV-programma uitgelegd waarom trampolinespringen goed is voor oudere mensen, en met name voor osteoporose.

Deel bericht