5 Tips om Vakantiekilo's snel kwijt te raken

02.09.2016
Vakantiekilo's kwijtraken

Vakantiekilo’s, veel mensen worden er wel eens door geplaagd. 
Je hebt lekker vakantie gevierd, je eet minder gezond, een glaasje alcohol terwijl je van de zonsondergang geniet en regelmatig een ijsje bij die lekkere ijswinkel. Zo sluipt het getal op de weegschaal langzaam omhoog.

Maar nu wil je de vakantiekilo’s er toch wel graag weer van af hebben. Vaak raak je wel weer wat gewicht kwijt door de dagelijkse gang van zaken en je normale eetpatroon. Als extra steun in de rug geven wij je vijf handige tips die jou kunnen helpen om je vakantiekilo’s net wat sneller weer kwijt te raken.

Want waarom zou je dat extra gewicht met je meedragen? 

Tip 1: Water

Water, zowel het zwemmen in water als het drinken van (gefilterd) water zullen je helpen in de strijd tegen de kilo’s.
Wanneer je water drinkt help je je lichaam om je vochtreserves weer aan te vullen en het helpt om afvalstoffen af te voeren. Als ons lichaam goed gehydrateerd is zal onze spijsvertering ook beter werken. Wat natuurlijk essentieel is om die kilo's weer kwijt te raken. Streef ernaar om minimaal twee liter water per dag te drinken, eventueel kan je er wat mintblaadjes en/of citroenschijfjes in doen voor de smaak. Wanneer het erg warm is, je veel beweegt of zweet is het belangrijk om dit tekort weer aan te vullen door meer dan 2 liter water te drinken.  

Tip 2: Acceptatie

Je bent wat kilo’s aangekomen, je hebt (hopelijk) genoten van de vakantieperiode en het eten en drinken. Je bent misschien meer aangekomen dan je had verwacht, maar het is zoals het is. Accepteer dat je iets zwaarder bent geworden, het is niet onmogelijk om deze vakantiekilo’s er weer af te krijgen.

Verander je mindset, zeg tegen jezelf dat het niet erg is om aan te komen en motiveer jezelf om aan de slag te gaan om de kilo's er weer af te krijgen. Sommige mensen komen na de vakantie terecht in een vakantie depressie, mede door de vakantiekilo’s die ze zijn aangekomen, de sleur van het dagelijkse leven enz. Zorg dat je hier niet in terecht komt door veel ontspanning, beweging en gezonde voeding in te plannen.

Tip 3: Gezonde voeding

Gezonde voeding

Als je van je vakantiekilo’s af wilt dan kan je er eigenlijk niet omheen, je zal op je voeding moeten letten. Het welbekende gezegde luid: elk pondje komt door het mondje.
Minder pizza en frietjes, meer groenten en fruit. Minder ijsjes en cocktails, meer water en vezels.

Vind het juiste ritme weer terug en let wat meer op wat je eet en drinkt. Door snacks (tijdelijk) te laten staan en meer groenten en fruit te eten komen er meer voedingsstoffen en minder calorieën je lichaam binnen, hierdoor zullen de bijgekomen vakantiekilo’s verdwijnen. Door het ongezonde eetpatroon op vakantie kan je metabolisme ook iets vertragen, dit heeft direct effect op je gewicht en gezondheid. 

Lees hier meer over het versnellen van je metabolisme. 

Tip 4: Bewegen

Je kan er niet onderuit, als je van de vakantiekilo’s af wilt komen dan is het belangrijk dat je meer caloriën gaat verbranden, de beste manier omdat te doen is bewegen.
Probeer elke dag iets aan beweging te doen, een stukje wandelen (in de pauze) of ga met de fiets een paar boodschappen doen. Parkeer je auto een straat verderop, neem de trap in plaats van de lift of doe thuis een paar fitness oefeningen. Als je thuis een bellicon minitrampoline hebt staan kan je deze ook vaker gaan gebruiken.

We schreven al eerder een blogartikel boordevol tips over afvallen, gezonde voeding en beweging.

Tip 5: Planning

Een gezonde levensstijl kan niet zonder een goede planning!

Een goede planning helpt om stress te verminderen en tevens een beter overzicht te houden. Door maaltijden in te plannen is het gemakkelijker om meer groenten en fruit binnen te krijgen, haal gezonde tussendoortjes in huis zodat je niet naar een zak chips grijpt als je op de bank ploft na een dag hard werken. Niet alleen is het handig om je maaltijden te plannen ook kan je extra beweging in je planning opnemen. Maak dagelijks een planning of to-do-lijstje waar je je maaltijden, beweging, huishoudelijke klusjes, werk, activiteiten buitenshuis etc. inplant. Hierdoor hou jij de touwtjes in handen en zullen die vakantiekilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon!Deel bericht