Verbeter je bloedsomloop om allerlei klachten te voorkomen

07.03.2017

Koude handen en voeten, grauwe huid, vergeetachtigheid, snel moe zijn en kortademigheid. Allerlei klachten die te maken kunnen hebben met een slechte bloedsomloop. En je bent niet de enige. Miljoenen mensen hebben hier namelijk last van. Erg vervelend, maar er is een oplossing! Hoe zorg je ervoor dat je deze klachten kunt voorkomen?

Lees het nu in deze blog!

De bloedcirculatie

Bloed stroomt door ons lichaam om zuurstof en voedingsstoffen naar weefsels en organen te vervoeren. 

Het bloed neemt zuurstof op in de longen, stroomt via het hart en de slagaders door naar de kleinere bloedvaten, de haarvaten en weefsels. Door de bloedcirculatie worden ook afvalstoffen afgevoerd. Het bloed stroomt via de aders weer terug naar het hart om daarna opnieuw zuurstof op te nemen. Het hart zorgt ervoor dat het bloed blijft rondgepompt worden.

Een slechte bloedcirculatie kan zorgen voor een groot aantal klachten:

 • Koude handen en voeten
 • Opgezwollen benen
 • Grauwe of bleke huid
 • Kortademigheid
 • Vermoeidheid
 • Slecht geheugen
 • Hoofdpijn
 • Krampen
 • Vertraagde wondgenezing

Een slechte bloedcirculatie zorgt ervoor dat de cellen en weefsels in je ledematen onvoldoende bloed krijgen en op die manier te weinig zuurstof of voedingsstoffen ontvangen. Het bloed zorgt er tevens voor dat de afval- en giftige stoffen worden afgevoerd. Als dit niet voldoende gebeurt dan kan dit ook klachten opleveren.

Er zijn meerdere oorzaken. Als voorbeeld slechte gewoontes, zoals overmatig alcoholgebruik, cafeïne, drugs, bepaalde medicijnen, tekort aan vitamines of mineralen, stress of een slechte houding. Maar ook ernstige gezondheidsproblemen als hartritmestoornissen, hernia, longinfectie, diabetes, hypertensie, bloedklonters en nierfalen kunnen de klachten sterk verergeren.

Wat te doen?

Hoe zorg je ervoor dat je bovenstaande klachten van een slechte bloedsomloop kunt voorkomen of verbeteren?

Raadpleeg altijd eerst je huisarts. De klachten kunnen namelijk ook een andere oorzaak hebben. 

Voeding: het aanpassen van je voeding is een goede manier om je bloedsomloop te verbeteren. Eet minder suiker, zout en vet. Eet meer fruit, groenten, vezels en volkoren. En drink minimaal 1,5 liter water per dag. Cayennepeper, gember, knoflook en goji bessen zijn voedingsmiddelen die je bloedsomloop stimuleren. Ook het kruid ginkgo biloba bevordert bewezen je doorbloeding. In de blog over afvallen kun je meer informatie lezen over voeding. 

Andere tips

 • Ga naar de sauna
 • Neem een warme douche
 • Slik extra vitamine B en C of Magnesium
 • Neem een massage
 • Verhuis naar een warm eiland, zoals bij de Malediven ;-)

Sporten: beweging is noodzakelijk voor gezonde hart en bloedvaten. Bij veel mensen in het westen is de doorbloeding erg slecht, omdat we te veel zitten. Ons lichaam is namelijk gebouwd om te bewegen. Het advies is minimaal 5x per week 30 minuten te bewegen. Denk aan wandelen, schoonmaken, tuinieren of fitnessen. 

Bewegen op de bellicon

Vaak is dat makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben geen tijd, zijn bang dat het te zwaar is, hikken er tegenaan of vinden het zo saai dat we er binnen de kortste keren alweer genoeg hebben van cardiotraining. De mini trampoline van bellicon® veegt al die excuses resoluut van tafel. De bellicon® maakt cardiotraining gemakkelijker dan ooit. Maar het is vooral ook veel leuker! Natuurlijk voel je dat je lichaam door het trampolinespringen efficiënter zuurstof opneemt. En ja, het is mooi meegenomen dat je spieren en botten sterker worden en je gewrichten soepeler worden. Net zoals het heel fijn is dat je evenwichtsgevoel verbetert en je lymfestelsel wordt gestimuleerd. Maar het allerbelangrijkste is dat je tijdens een work-out op de bellicon® zoveel plezier beleeft, dat je niet kunt wachten tot de volgende cardiotraining. Waardoor het een stuk gemakkelijker wordt om aan je aanbevolen dagelijkse beweging te voldoen.

Welke oefeningen kun je op de bellicon doen?

Meer oefeningen? Zie dan ons YouTube kanaal!

Deel bericht