Vergroot nu je flexibiliteit om blessures te voorkomen

14.04.2017

Wil jij wel bij de bovenste plank komen? Over een paar jaar nog steeds je eigen veters strikken? En zonder stijfheid beginnen aan je sportles? Lees dan deze blog over het verbeteren van je flexibiliteit met en zonder de bellicon® minitrampoline.

Waarom flexibeler? 

Flexibiliteit van het lichaam heeft te maken met de beweegbaarheid en bereikbaarheid van de gewrichten. Dit wordt vooral bepaald door de stijfheid van de spieren, banden en de pezen. Onvoldoende flexibiliteit vergroot de kans op blessures en beperkt het eenvoudige bewegingen. Ben je wel flexibel? Dan heeft dit een hoop voordelen:

  • Verminderde kans op blessures
  • Meer bewegingsvrijheid
  • Betere houding
  • Minder last van spierpijn en strakke spieren
  • Vergroot de mentale en lichamelijke ontspanning


Bij veel sporten is flexibiliteit dus belangrijk en ook met bewegingen in het dagelijks leven is het fijn om flexibel te zijn. Naarmate we ouder worden neemt de flexibiliteit af en daarom is het van belang om te blijven bewegen.

Tijd om te bewegen

American College of Sports Medicine (ACSM) geeft het advies als je de flexibiliteit wilt behouden, je minimaal twee dagen per week de oefeningen moet herhalen. Is er al een bewegingsbeperking dan is advies om de oefeningen dagelijks te herhalen.

Stretchen is een manier om de flexibiliteit te verbeteren waardoor bewegingen beter en effectiever kunnen worden uitgevoerd. We beschrijven drie soorten van stretching:

Statisch stretchen: bij deze vorm rek je een spier voor 10 tot 60 seconden op. Bij deze statische stretch wordt de spier gerekt tot het punt dat de spier onder spanning staat.

Actief stretchen: bij deze vorm worden de tegenovergestelde spieren gebruikt om de andere spieren te rekken. Bijvoorbeeld het stretchen van de hamstrings door quadriceps aan te spannen.

Dynamisch stretchen: bij dynamische stretching gaat het om oefeningen die de spieren losmaken. Denk aan zwaaien van de armen en het draaien van de heupen.

Welke oefeningen kun je zonder bellicon uitvoeren?

Oefening 1: ga staan, spreid je benen in een wijde V en strek je armen uit richting je voeten. Met één arm houd je je achilleshiel vast terwijl je met de andere je tenen probeert aan te raken. 

Oefening 2: zit met rechte rug en plaats je de hand van je ene arm op je rug tussen je schouderbladen. Met de andere hand pak je je elleboog en trek je deze langzaam strakker. Doe dit twee keer en wissel van arm.

Oefening 3: deze oefening kun je doen als je last hebt van stijve nekspieren. Ga je met rechterhand richting de linkerkant van je hoofd en trek deze rustig naar rechts zodat er een lichte rek op komt. Herhaal dit minimaal 10 seconden. Wissel dan van kant. 

Flexibiliteit en de bellicon® 

Een rustige warming-up op de bellicon® maakt niet alleen de spieren, gewrichten en het kraakbeen los, maar versoepelt ook je tussenwervelschijven en wervels. Bij de meeste oefeningen op een bellicon® beweeg je je armen en benen in tegengestelde richting of maak je een draaiende beweging met uw romp. Daardoor versterk je de rompspieren, van de buik tot aan de borst.

Ook voor een training met rekoefeningen, zoals Yoga of pilates?, is de bellicon® geschikt. Bounce eerst eens 20 minuutjes op een bellicon® en je zult versteld staan van het verschil. De rustige sprongcyclus ontspant de spieren, gewrichten en weefsels, waardoor ze soepeler en dus minder blessuregevoelig worden. Deze efficiënte cardiotraining is nauwelijks belastend en daardoor perfect te combineren met rekoefeningen. Het is ook nog eens een effectieve manier om stijve en pijnlijke spieren weer beweeglijk en flexibel te maken.

In deze video krijg je drie oefeningen voor meer flexibiliteit op de bellicon® mini trampoline.

Deel bericht