Whiplash thuis behandelen

26.09.2016
Whiplash letsel

Wat is een whiplash?
Een whiplash ontstaat wanneer het hoofd plotseling een heftige en slingerende beweging maakt van achter naar voor. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer je aangereden wordt van achter, maar bijvoorbeeld ook door een val van de trap. De spieren, pezen, banden en zenuwen in de nek worden hierdoor uitgerekt en ook enigszins ontregeld. 
Een whiplash houdt dus niet in dat er schade is aan de nekwervels maar enkel aan het zachte weefsel daarom heen.

In ons blogartikel over Blessures en Revalidatie hebben wij het er al kort over gehad dat de klachten zeer uiteenlopend zijn en dat de weg naar herstel bestaat uit de juiste balans vinden tussen beweging en rusten. In dit blog artikel zullen wij hier meer over vertellen. 

Whiplash uitgelegd

De nek is opgebouwd uit diverse zachte weefsels zoals spieren, pezen en zenuwen. Deze ondersteunen de zeven nekwervels, waarbij nekwervel C1 de schedel ondersteunt. Deze wervel ziet er uit als een ring en het gewricht wat hieraan gekoppeld is zorgt ervoor dat ons hoofd kan bewegen. In het midden van onze wervels loopt het ruggenmerg, deze zorgt dat het centrale zenuwstelsel met onze hersenen worden verbonden. Wanneer er iets in je nek beschadigd raakt, dan kan dat een uitwerking hebben ergens anders in je lichaam. Dit heeft te maken met ons ruggenmerg en ons zenuwstelsel welke door de nek lopen, wanneer daar een kink in de kabel is kan je bijvoorbeeld tintelingen in je handen krijgen. 

Laten we de handen als voorbeeld nemen:
Wanneer wij een warme kop thee aanraken, worden er via onze vingertoppen een signaal uitgezonden. Deze signalen gaan door de zenuwen, naar het ruggenmerg en belanden dan in de hersenen waar deze signalen worden vertaald. De hersenen registreren deze prikkels, hierdoor kan je voelen dat een kop thee warm is, dit proces neemt nog geen seconde in beslag! Via de zenuwen worden verschillende prikkels afgegeven, waaronder warmte, kou maar ook pijn.
Als de zenuw in je nek beklemd zit kan je dus tintelende handen krijgen omdat er verkeerde signalen worden gestuurd. Een soortgelijk proces vindt plaats voor signalen van spieren en pezen.

Symptomen en klachten

De klachten bij een whiplash zijn zeer divers, er is vaak sprake van meer dan alleen nekpijn en pijnlijke schouders. Hierbij kan je onder andere denken aan:

 • Nekpijn
 • Hoofdpijn
 • Stijve nek - beperkt in (draai)beweging
 • Spierpijn - nek, schouder, uitstralend naar de rug
 • Misselijkheid en/of afgenomen eetlust
 • Overgevoeligheid voor licht
 • Duizeligheid
 • Slaapproblemen
 • Angst
 • Moeite met concentreren
 • Geheugenverlies
 • Vermoeidheid
 • Kracht verlies in een of beide armen
 • Neerslachtigheid
 • Tintelingen in de hand
 • Gevoelig voor stress

Oftewel een flinke reeks aandoeningen die allemaal worden veroorzaakt door een whiplash. 

Whiplash thuis behandelen

Het kan zijn dat de klachten elkaar afwisselen, waarbij je een week lang veel hoofdpijn kan hebben maar geen last van je rug en een week later kan je zeer vermoeid zijn en wel pijn in je rug ervaren. In veel gevallen is er volledig herstel van een whiplash, al kan het soms enkele weken, maanden of zelfs jaren duren. Het is belangrijk om zo snel mogelijk medische begeleiding in te schakelen.

Herstel van een whiplash

Naast medische begeleiding kan je thuis ook veel doen om te werken aan je herstel. Zorg voor een goede balans tussen rust, afleiding en beweging. Het is zeer af te raden om bedrust te nemen, maar een bezoek aan een attractiepark wil je wellicht ook even uit te stellen! 

Er zijn een aantal oefeningen die je thuis ook kunt doen om je nek- en schouderspieren te ontspannen. 

Nek:

 1. Beweeg je hoofd wisselend (rustig) van links naar rechts, waarbij je je oor naar je schouder laat zakken. Rek zover als je kan, wanneer het pijn doet stop dan, dat is je grens.
 2. Kijk over je linkerschouder heen, zover als je kan. Wissel dit af door naar rechts te kijken. 

Deze oefeningen kan je zowel zittend als staand doen, waarbij je goed op je houding moet letten. Doe dit 2-3 keer per dag waarbij je beide oefeningen 3 keer doet. 

Schouder:

 1. Trek je schouders op richting je oren en laat langzaam weer los.
 2. Maak een half rondje met je schouders, waarbij je begint om ze naar voren te duwen, vervolgens omhoog richting je oren trekken en daarna achter op je rug langzaam naar beneden. Je schouderbladen duw je hierbij tegen elkaar aan. 

Ook deze oefeningen kan je zowel zittend als staand doen, eventueel ook liggend op de buik. Deze oefeningen mag je wat vaker doen dan de nekoefeningen, maar let er op dat je niet over je grenzen heen gaat.

Uiteraard kan je ook op de bellicon staan of zachtjes bouncen wanneer je deze oefeningen wilt doen.

Afleiding is een belangrijk proces tijdens het herstellen, plan dus regelmatig een leuk uitje waarbij je even niet hoeft te denken aan je whiplash. Probeer iets te doen waar je lichaam baat bij heeft zoals een wandeling of een sauna bezoek. Maar lekker uit eten gaan of een film kijken met een vriend/vriendin is natuurlijk ook prima afleiding. Bouw dit langzaam op en wees niet bang voor de pijn die je eventueel gaat ervaren tijdens of na het uitje, het gaat om de afleiding en het positieve effect van vrienden of familie om je heen.

Daarnaast is het bij een whiplash ook van belang om wat meer rust in te plannen, dit betekent niet direct dat je aan huis gekluisterd bent maar wel dat je soms iets aan je voorbij moet laten gaan. Helpen bij een verhuizing, tillen van zware boodschappen, het huis een flinke poetsbeurt geven zijn dingen die je het best tijdelijk kan vermijden. Maar als je het niet volhoudt om een hele dag te werken dan is dat ook iets om te bespreken met je leidinggevende zodat je hier wat meer rust inbouwt voor jezelf. Continu over je eigen grenzen heen gaan zal je herstel niet bespoedigen. Daarnaast kan dit ook neerslachtigheid in de hand werken omdat je niet voor jezelf opkomt en niet durft uit te komen voor de lichamelijke en geestelijke klachten die je ervaart door je whiplash. Accepteer de klachten, streef naar herstel en zeg tegen jezelf dat het tijdelijk is. 

Het verhaal van Mieke

Mieke

Uiteraard kan je de bellicon ook inzetten om je herstel thuis te bespoedigen. Hiervoor hebben wij onze medewerkster Mieke de Galan gevraagd naar haar ervaring. Lees hier haar verhaal. 

“Op 9 juni van dit jaar ben ik betrokken geraakt bij een auto ongeluk, ik zat in de auto onderweg naar huis en werd van achter aangereden. Dit gebeurde met een snelheid van ongeveer 50 km per uur, zelf stond ik stil. Door de klap werd ik tegen mijn voorganger aangeduwd, ik kan mij herinneren dat ik naar voren werd geslingerd en dat mijn hoofd vervolgens behoorlijk hard tegen de hoofdsteun aan kwam. De schrik zat er goed in en ik had meteen last van de plek waar mijn hoofd tegen de steun aan kwam. In de dagen daarna was ik ontzettend bang om alleen te zijn, de schade aan mijn auto kon hersteld worden en ik dwong mijzelf om gewoon auto te blijven rijden. Ik voelde mij erg kwetsbaar en had op wat spierpijn na eigenlijk niet erg veel last van pijn in mijn nek of schouders. 

Ik dacht dat het met een sisser zou aflopen, want een whiplash dat doet toch meteen erg veel pijn? Niet dus! Ik merkte na een week dat ik nog steeds last had van deze ‘spierpijn’ en dat het gebied rondom mijn schouders een beetje beurs aanvoelde, daarnaast had ik erg veel last van bovenrug. 

Hele werkdagen hield ik niet meer vol, een bezoekje aan de huisarts toen het een week later nog niet over was. Ze gaf mij het label nektrauma, waarbij ze mij bemoedigde met haar woorden: dit herstel kan nog wel maanden gaan duren. Met een verwijzing naar de Mensendieck therapeut op zak ging ik weer naar huis. Thuis aangekomen besloot ik een bellicon® aan te schaffen, dat was ik al van plan maar ik wilde liever nog even door sparen, omdat ik wist dat ik hem echt nodig zou hebben. Bij de Mensendieck therapeute kreeg ik ook oefeningen mee voor op de bellicon. Ze was een groot voorstander van het af en toe rustig bouncen op de bellicon, omdat het zo ontspannend werkt en toch tevens zo effectief voor het lichaam is. Daar was ik het natuurlijk helemaal mee eens, ik werk bij bellicon Nederland dus ik wist wat voor positieve effecten de bellicon op het menselijk lichaam kan hebben.

Na een tijd lang 2 keer per week naar Mensendieck te zijn geweest zonder al teveel vooruitgang, besloten we om ook een Fysiotherapeut in te schakelen. Tot op het moment van schrijven ga ik 2 keer per week naar Fysiotherapie en 1 keer per week naar Mensendieck therapie. Mijn klachten lijken per dag/week te verschillen en natuurlijk zijn er ook behoorlijke ups en downs. Het is bij een whiplash erg belangrijk dat je wel blijft bewegen zodat je spieren niet verslappen of verder verstijven. Maar qua sporten is er in mijn geval niet erg veel mogelijk, dus ik kwam al snel uit bij wandelen - zo suf - en natuurlijk de bellicon gebruiken. Dat laatste is een stuk minder suf dan wandelen en kan je doen wanneer het je uitkomt, hij staat immers toch in huis. De eerste weken merkte ik dat zelfs zachtjes bouncen erg pijnlijk kon zijn! 

Het is belangrijk dat je je goed laat adviseren als je een bellicon® aanschaft, je moet er natuurlijk zoveel mogelijk profijt van hebben. Geen enkele whiplash of andere lichamelijke klacht is exact hetzelfde want elk lichaam is anders. Kies voor elastieken die niet al te stug zijn (dit is afhankelijk van je gewicht) want hoe minder belasting er is voor je nek en rug hoe beter!
In de eerste twee maanden probeerde ik minimaal twee maal per dag op de bellicon te staan, meteen als ik wakker werd en na het avondeten. 

Ik merkte al snel dat de bellicon mij en mijn spieren vooral hielp om te ontspannen, het bouncen zelf is een ontspannen bezigheid en mijn spieren reageren daar heel goed op. Wanneer ik een erg slechte dag en veel pijn had, probeerde ik er soms elk uur een paar minuten op te staan. Ik kan mij herinneren dat ik een keer heel belabberd terug kwam na drie uur op het werk geweest te zijn, overgeven, hoofdpijn en een gespannen pijnlijke nek. Ik wist dat even op de bellicon staan mij zou helpen, dus tussen het rusten en slapen heb ik dat zoveel mogelijk geprobeerd en het hielp! De spanning in mijn schouders en nek werd beduidend minder, waardoor de hoofdpijn ook snel afnam. 

Nu probeer ik na het avondeten wat langer op de bellicon te staan om zo mijn conditie weer op te bouwen en meer spiermassa te kweken, mijn spieren en banden zijn van zichzelf niet erg sterk, ik vind het makkelijker om vol te houden als ik voor de TV sta. Dan zet ik de timer op mijn mobiele telefoon en kijk ik al bouncend naar de TV of bel met een vriendin. Echt ideaal! Hij staat immers altijd voor mij klaar en omdat ik hem zo vaak gebruik heeft hij nu een permanente plek in de huiskamer. Tevens ook een echte hit bij mijn nichtjes en neefjes! 

Ik ben nog volop in mijn herstelperiode maar ik ben zo blij met mijn bellicon, hij helpt om spanning te verminderen waar de therapeuten ook zo hard aan werken om uit mijn spieren te krijgen. Een echte aanrader voor een ieder die een whiplash heeft dus!” 

Bronvermelding:
https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/12/whiplash-gerelateerde-klachten
http://www.behandeling-whiplash.nl/whiplash-klachten/

Deel bericht