Ziekteverzuim en werkstress in Nederland

17.11.2016
Werkstress

Ziekteverzuim en werkstress, twee onderwerpen die niet los van elkaar gezien kunnen worden. Mensen met (werk)stress lopen een grotere kans om eerder ziek te worden, uitvallen met burn-out gerelateerde klachten hoort helaas bij de mogelijkheden. Er zijn namelijk in Nederland alleen al 1 miljoen mensen die last hebben van burn-out klachten. Dat is natuurlijk in de breedste zin van woord, waarbij je kan denken aan vaak hoofdpijn hebben, vaak vermoeid zijn, slecht kunnen concentreren en snel het gevoel te hebben dat alles je teveel is. Van 14 t/m 17 november is het de week van de werkstress waarbij er wordt stilgestaan bij oorzaken, oplossingen en preventie hiervan.

Ziekteverzuim in Nederland
Het ziekteverzuim in Nederland ligt voor het eerste halfjaar van 2016 rond de 4%. Dat houdt in dat er per 100 werkende personen er 4 ziek zijn. Het is opvallend dat er in de zorg een ziekteverzuim is van 5,8% (eerste kwartaal van 2016) is. Reden voor verzuim is natuurlijk divers, je kan een griepje onder de leden hebben, een ongelukje hebben gehad of overspannen zijn enz. Hoe hoger de werkdruk hoe groter de kans dat je ziek komt thuis te zitten.

Werkstress in Nederland
Zoals al eerder werd gezegd heeft 1 miljoen van de Nederlanders last van burn-out klachten. Daarnaast werken 2.7 miljoen Nederlanders onder hoge werkdruk zoals deadlines of targets en komt 35% van het ziekteverzuim door werkstress. Dit zijn behoorlijk grote aantallen! 
Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor dit groeiende probleem, waarbij er ook naar persoonlijke omstandigheden worden gekeken. 

Een van de vragen die spelen is; heeft langdurig zitten en te weinig beweging hier wellicht iets mee te maken? Een aantal onderzoekers uit Amerika hebben onderzocht of ons zitgedrag een invloed heeft op ons ziekteverzuim. Dit is in het kort wat ze hebben gedaan.

Achtergrond
Langdurig zitten is een gezondheidsrisico. Onderzoekers stelden een proef samen waarbij ze het zitgedrag wilden reduceren en hierdoor een aantal gezondheidsvoordelen wilden behalen. 


Zo gingen zij te werk
Wetenschappers voerden de studie uit van Maart-Mei 2011 in Minneapolis, Minnesota, onder werknemers met een zittend beroep.


Methode
Projectimplementatie vond plaats gedurende 7 weken, een startfase van 1 week (periode 1), de interventie periode van 4 weken (periode 2) en een postinterventie periode van 2 weken (periode 3). De interventatiegroep ontving een zit-sta bureau waar ze gedurende periode 2 aan konden werken, de vergelijkingsgroep ontving deze niet. 
Onderzoekers hebben diverse succesvolle meetmethodes gebruikt om het zitgedrag te monitoren gedurende deze 7 weken van het project. Ze hebben de percentages en scores uitgerekend op basis van: zitgedrag, gezondheidsrisico's, humeur en ander typisch kantoorgedrag welke zij via diverse enquete's hebben getoest. 

Uitslag
Het "Ga eens staan'" project reduceerde de zit tijd met 224% (66 minuten per dag), tevens verminderde het pijn in de bovenrug en nek met 54% daarnaast was er ook een verbetering van het humeur.  Daarentegen, het weghalen van het zit-sta bureau zorgde ervoor dat alle positieve effect binnen twee weken waren verdwenen. 

Interpretatie
Onze bevindingen zijn dat het gebruik van ene zit-sta bureau de zit tijd verminderd en tevens positief bijdraagt aan gezondheidsvoordelen voor werknemers.
Op deze site kan je het uitgebreide onderzoek lezen. 

Hieruit kunnen wij dus concluderen dat te lang en te vaak zitten niet meewerkt aan de preventie van ziekteverzuim, daarnaast heeft te weinig bewegen dus ook effect op je humeur. Dat leidt indirect weer tot hogere werkstress percentages! Om dit beter te begrijpen gaan we eerst uitzoeken wat werkgerelateerde klahten zijn en hoe zij inverband staan met werkstress. 


Wat zijn werkgerelateerde klachten?

Werkgerelateerde klachten is natuurlijk een ontzettend breed begrip. Dat kan niet alleen een bedrijfsongeval zijn maar ook overspannen zijn doordat je wordt gepest op je werk. Ook als je vaak te maken krijgt met aggresie, bijvoorbeeld als je werkt als agent, in de horeca of de zorg kan dit ervoor zorgen dat je sneller opbrandt. Soms zijn wij erg hard voor onszelf en proberen wij altijd maar door en door te gaan, dit heeft als gevolg dat wij een burn-out kunnen krijgen. Dit is geen nieuw modeverschijnsel maar een serieus probleem waar veel mensen mee kampen. Geen support en steun krijgen van je collega's of leidinggevenden maakt het nog ingewikkelder en werkt niet mee aan spoedig herstel. 

Burn-out klachten: 

 • Vermoeidheid
 • Angst- en paniekaanvallen
 • Nergens energie voor hebben
 • Veel piekeren
 • Slecht slapen 
 • Lusteloos en onverschillig 
 • Opvliegend gedrag

Dit is een opsomming van een aantal symptonen die vaak aanwezig en ook kenmerkend zijn voor een burn-out. Natuurlijk is het van groot belang dat je snel aan de bel trekt als jij hier last van hebt.

Een burn-out komt niet zomaar aanwaaien, vaak ben je langere tijd over je persoonlijke grenzen heen gegaan. Wanneer je je misschien niet helemaal thuis voelt op je werk kan het zijn dat het ineens genoeg is. Teveel druk, teveel agressie, weinig mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen zijn allemaal factoren die mee spelen. 

Werkstress in de hand houden

Op de facebook pagina van Check je werkstress staat een mooie lijst met 56 tips die je kunt toepassen om werkstress te verminderen of onder controle te houden. Wees altijd zo eerlijk mogelijk over jouw situatie en waar je tegen aanloopt op het werk (maar ook thuis). Misschien is het wel een mogelijkheid om een opleiding te gaan volgen om jezelf te ontwikkelen of een dag thuis te werken om weer wat inspiratie op te doen.

Er is natuurlijk niet één bepaalde oplossing tegen werkstress, het zijn meerdere oplossingen die je mij moet combineren om voor jouzelf een goede combinatie te maken. Hieronder geven wij 5 tips om werkstress te verminderen. 

Top 5 Tips tegen werkstress:

 • Maak alles bespreekbaar, zit je ergens mee lucht dan je hart bij een collega of leidinggevende
 • Neem een lekkere en gezonde lunch mee, een fijne energie en vitamineboost 
 • Zorg voor een haalbare planning, je dag/week volstampen met teveel taken werkt niet productief
 • Blijf jezelf ontwikkelen, lees boeken of volg een leuke workshop
 • Beweeg! Een wandeling tijdens de lunch of de trap in plaats van de lift nemen. Natuurlijk kan je hier ook heel effect de bellicon voor inzetten

In het filmpje hierboven kan je zien hoe de bellicon ook een geweldige oplossing kan zijn om werkstress te verminderen en nieuwe energie op te doen. Wat verontrustend is: de negatieve effecten van te lang zitten zijn niet op te heffen door vijf keer per week een half uur per dag te bewegen, zoals de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voorschrijft. Ook niet door drie keer per week te sporten, noch door ontspannen op een yogamatje te liggen. U kunt op uw hoofd staan of in uw vrije tijd de marathon lopen: de schade van excessief zitten is onomkeerbaar. Oftewel, maak van bewegen een prioriteit! 

Beweging is altijd goed, dus waarom niet tijdens kantooruren? Met ons bellicon Workspace springen wij hier op in.  Hier lees je er meer over! 
 

Deel bericht