bekkenbodemspieren verstevigen

Voel u beter en zeker met sterke bekkenbodemspieren

Bij bekkenbodem instabiliteit en andere bekkenbodem problemen, kan de juiste manier van bewegen er niet alleen voor zorgen dat de bekkenbodemspieren verstevigen, maar kan het ook helpen om een gezond gewicht te behouden en de stofwisseling op gang te brengen, beide factoren kunnen bijdragen aan het verhelpen van bekkenbodem problemen. Leer meer over hoe de bellicon u hierbij kan helpen.

  • Het bouncen op de bellicon® (zonder van de mat af te gaan) versterkt de tonus van de bekkenbodem en de diepe rug- en buikspieren
  • Het gebruik van de bellicon is heel toegankelijk en kunt u gemakkelijk combineren met de tijdschema van een jonge moeder
  • Het versterken van de bekkenbodem gebeurt impliciet door rustig te bouncen. U hoeft hiervoor dus geen specifieke oefeningen voor te doen

Regelmatig bewegen is essentieel om uw conditie en algehele gezondheid op peil te houden, juist voor mensen die last hebben van gezondheidsproblemen. Op het moment dat u uw bekkenbodemspieren wilt verstevigen, is het raadzaam om dit op een globale wijze te doen. Dit betekent dat u zowel mentaal als fysiek aan de slag moet!


Dit vinden experts


Dr. Maura Seleme, fysiotherapeute specialisatie urogynaecologie en bekkenbodemspieren

Dr. Maura Seleme vertelt in de bovenstaande video over haar meetresultaten met de bellicon®. Met deze metingen toont zij aan dat het bewegen op de zachte bellicon® bij uitstek geschikt is om op een fijne manier de bekkenbodemspieren te trainen.

Meer informatie

Dit vinden experts


Gisela Schirmer, fysioterapeute en bekkenbodem specialiste

"Door het regelmatige bouncen op de zachte minitrampoline van bellicon verbetert de doorbloeding en het reactievermogen in de bekkenbodem.  Tal van vrouwen hebben hun problemen door deze training compleet opgelost. Want ook hier geldt: gebruik je spieren, stimuleer je cellen of je kunt het vergeten!

Verder lezen

Dit vinden klanten

Erika N.

Mijn vooruitgang is mijn motivatie om door te springen

"De reden waarom ik een minitrampoline heb gekocht is vocht vasthouden. Urineverlies: voor mij was dit een kortdurend tijdelijk verschijnsel. Ik ging druppeltjes urine verliezen tijdens het springen, maar ook bij hoestbuien en als ik moest niezen, confronterend dit is dus niet de bedoeling. Een paar dagen heeft het me heel flink gestoord, ik vond het een nare bijwerking van het springen. Je leest het goed, VOND want door te blijven springen verdween de tijdelijke klacht van urineverlies en gaf het juist een sterkere blaasspier. Ik ga minder vaak naar de wc en houd het weer gewoon droog. 

Meer reviews lezen

Bekkenbodem spieren in beeld

Bekkenbodemspieren

De anatomie van de bekkenbodem

De bekkenbodem bestaat uit drie spierlagen, die gezamenlijk zo dik zijn als uw handpalm. De bekkenbodemspieren ondersteunen de darmen en de blaas en zorgen tevens voor het kunnen ophouden van de urine en ontlasting. De sluitspieren regelen het openen en sluiten van de plasbuis, die de urine vanuit de blaas het lichaam uit voert.
  
De bekkenbodemspieren hebben de vorm van een hangmat. De uitgangen van het rectum en de blaas lopen door de bekkenbodem. De spieren zitten vast aan het staartbeen en lopen door tot aan het schaambeen Bij mannen ondersteunt de bekkenbodem de blaas en de dikke darm, en loopt vlak onder de prostaat langs. De bekkenbodem bij vrouwen ondersteunt de baarmoeder, de blaas en de dikke darm.
 
In oorspronkelijke toestand zijn de bekkenbodemspieren aangespannen, zodat de uitgangen zijn gesloten (continentie). Als we naar de wc gaan, ontspannen we deze spieren, waardoor de plasbuis opengaat.
 
De urethrale sfincters zijn ook van belang voor het ophouden van de urine. De man heeft er twee. De eerste, de interne sfincter of binnenste sluitspier, bevindt zich in de blaashals (alleen bij de man). Dit is een gladde spier, wat inhoudt dat de aansturing onbewust en automatisch gebeurt. U kunt de interne sfincter dus niet bewust dichtknijpen.

ZWANGERSCHAP EN PROBLEMEN MET DE BEKKENBODEM

Tijdens de zwangerschap worden door hormonale veranderingen de bekken in meer of mindere mate instabiel. Alle structuren rondom het bekken worden soepeler, wat de geboorte van een kind gemakkelijker maakt. 


Het is van belang om de spieren rondom het bekken en de bekkenbodem in zo'n optimaal mogelijk conditie te houden. Zorg ervoor dat u de bekkenbodem kan aanspannen, maar zeker daarna ook weer kunt ontspannen/loslaten!

Volgens Helga D. Hentzepeter-van Ravensberg, auteur van het boek “Zwanger Fit”, zorgt zwaartekracht voor druk op de voorwand van de bekkenbodem, wat zich uit bij de urogenitale uitgangen. De bekkenbodem kan disfuncties vertonen wanneer u zwanger bent geweest, wat de bekkenbodem gevoelig en kwetsbaar maakt. Hierdoor kan de bekkenbodem zowel verzwakt als verkrampt raken, waardoor onder andere urineverlies of obstipatie kan ontstaan.

De zwangerschap en de weken na de geboorte zijn voor iedereen anders, hiervoor raden we altijd aan om eerst met een gespecialiseerde fysiotherapeut raad te vragen voor een gepersonaliseerde aanpak. U kunt altijd contact met ons opnemen zodat we u naar een specialist kunnen doorsturen.

Jonge moeder die op haar bellicon zit voor een rehabilitatie van haar bekkenbodem op te starten

incontinentie

Incontinentie voor urine wil zeggen dat plas niet goed ophouden kan worden. Het kan zijn dat u de urine niet goed kunt ophouden bij inspanning, zoals hoesten, niezen, lachen, tillen, traplopen, rennen of springen. Dit heet stressincontinentie of inspanningsincontinentie. Door een gerichte training van de bekkenbodemspieren kan er in veel gevallen een verbetering van dit probleem voorkomen dat tot een aanzienlijke toename van uw levenskwaliteit brengt.


Oefeningen voor het verstevigen van de bekkenbodemspieren

Aanspannen van al de spieren in je lichaam wanneer iemand in de mat van de bellicon veert

638 spieren spannen zich aan (incl. de bekkenbodemspieren)

De spieren van uw lichaam ontspannen zodra je naar boven gaat op de bellicon®

En ontspannen zich in de tweede fase!

 Wanneer u oefeningen wilt doen om uw bekkenbodem te verstevigen is het verstandig om de nadruk te leggen op stabilisatie- en coördinatieoefeningen. Hierbij is het belangrijk om te bewegen vanuit ontspanning, waarbij u de aandacht richt op de bekkenbodem en de aan- en ontspanning van de spieren. 


De bellicon® trampoline is een uitstekend apparaat om vanuit ontspanning uw bekkenbodemspieren te trainen. Bij het bewegen op de bellicon® worden alle spieren getraind, automatisch ook de bekkenbodemspieren. 


Wanneer u last heeft van incontinentie (of wanneer uw bekkenbodemspieren zeer instabiel zijn) is het voldoende om rustig op-en-neer te veren zonder met uw voeten los van de mat te hoeven komen. De inhoud van de blaas drukt dan niet te sterk op de sluitspier van de blaas, zodat er geen urine verlies is. De sluitspier wordt aangespannen bij het inveren en ontspant zich bij het opveren. Hierdoor wordt deze steeds sterker.

Bij regelmatige training op de bellicon® kunt u het in– en opveren steeds meer intensiveren, mogelijk zelfs met de voeten los van de springmat. 


Spring naar een nieuw fitness niveau. Bestel uw bellicon vandaag!