ARTROSE: OEFENINGEN OP DE TRAMPOLINE TEGEN GEWRICHTSPIJN5 REDENEN OM BIJ ARTROSE TE KIEZEN VOOR DE TRAMPOLINE VAN BELLICON

 • Vaarwel opstartpijn: met gerichte training een swingend en vlot begin van de dag

 • Meer controle: stabiliseer de gewrichten met coördinatietraining

 • Verlichting: efficiënte training zonder belasting van- of pijn aan de gewrichten

 • Sterke gewrichten: versterk je kraakbeen door het trampoline-effect

 • Altijd in beweging: slechts 10 minuten per dag is voldoende om met plezier en afwisseling de spieropbouw te bevorderen en mobiliteit te behouden

bellicon: training met arthrose
Lees meer over de modellen van bellicon

WAAROM KAN DE MINITRAMPOLINE VAN BELLICON HELPEN BIJ ARTHROSE?

Train zonder pijn en ervaar de vreugde van dagelijkse lichaamsbeweging

De bij artrose voortschrijdende kraakbeenafbraak in de knieën of de heupen kan de mobiliteit beperken en ernstige pijn veroorzaken. Het probleem: lichamelijke klachten verminderen vaak het plezier en de frequentie van lichaamsbeweging, belemmeren je dagelijkse activiteiten en belasten vaak de psyche. Maar eigenlijk zou het precies andersom moeten zijn, want lichte lichaamsbeweging voorziet het kraakbeenweefsel van belangrijke voedingsstoffen uit het gewrichtsvocht en houdt het soepel en elastisch. Door regelmatige lichaamsbeweging worden de spieren versterkt en de gewrichten gestabiliseerd. De bellicon® staat aan je zijde als motiverende trainingspartner en ondersteunt je bij het doorbreken van de pijnspiraal met gewrichtsvriendelijke trainingsopties.

Artrose: Knietraining met de trampoline

Knietraining om de gewrichten te stabiliseren

De zeer elastische elastiektechnologie van de minitrampoline van bellicon® maakt een zachte training mogelijk om het kraakbeen te versterken, spieren op te bouwen en de gewrichten te stabiliseren. Zelfs een simpele en korte sessie bouncen op de trampoline kan opstartpijn in de ochtend (bijvoorbeeld in het geval van gonartrose) verzachten en het begin van de dag swingend verlichten. De druk- en trekbelasting die ontstaan tijdens een training op de bellicon® voeden het kraakbeen en bevorderen de opbouw ervan. Door het onstabiele springoppervlak wordt je coördinatie getraind, je dieptegevoeligheid verhoogd en worden de spieren rond de gewrichten gericht versterkt. Zo worden de gewrichten optimaal ondersteund en kan overmatige slijtage geminimaliseerd of preventief vermeden worden.

Waarom is de bellicon® in vergelijking met andere bewegingsvormen (zoals zwemmen of hometrainers) bijzonder geschikt bij artrose? Ze maakt een training mogelijk die relevant is, dicht bij het dagelijks leven staat en combineert tegelijkertijd vele positieve trainingseffecten:

Zeven positieve trainingseffecten:

 • Zachte opbouwtraining voor kraakbeen en spieren

 • Gerichte oefeningen voor het enkelgewricht, knieën, heupen en wervelkolom

 • Trainen van bewegingen die lijken op alledaagse bewegingen (lopen, been opheffen, evenwicht, etc.)

 • Coördinatiebevordering door elastische ondergrond

 • Stabilisatie van gewrichten

 • Mobiliteit behouden en verbeteren

 • Plezier aan beweging zonder pijn

Artrose: joggen met de trampoline

Vermijd gewrichtsslijtage door dagelijkse belasting

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Deze aandoening omvat de progressieve slijtage van de gewrichten, veroorzaakt door toenemende slijtage van het gewrichtskraakbeen. Als de bufferfunctie van het kraakbeen niet meer voldoende gegarandeerd is, worden de onderliggende botten zwaarder belast. Bij vergevorderde artrose wrijven de gewrichtsbeenderen tegen elkaar, wat leidt tot hinderlijke pijn en verlies van mobiliteit. Zelfs de eerste pijn bij het opstaan in de ochtend maakt het begin van de dag vaak tot een marteling.

Maar wat veroorzaakt slijtage van het gewrichtskraakbeen?

Dragende gewrichten, zoals knieën en heupen of de wervelkolom, worden het vaakst aangetast. En bovendien zijn het de dagelijkse belastingen die de slijtage van de gewrichten veroorzaken. Deze "normale" tekenen van slijtage met toenemende leeftijd blijven gewoonlijk onopgemerkt en onproblematisch. Alleen vergevorderde degeneratieve veranderingen in de gewrichten kunnen leiden tot klachten en artrose. Het risico van voortschrijdende slijtage wordt vaak beïnvloed door de levensstijl: overgewicht, slechte voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging kunnen de ontwikkeling van artrose bevorderen. Regelmatig intensief sporten (bijvoorbeeld in topsport) kan echter ook bijdragen tot slijtage van de gewrichten. Vaak verwaarloosd: in de spieren rond de gewrichten is het mogelijk dat spieronevenwichtigheden, verkortingen en stijve peesbladen leiden tot onjuiste posities, waardoor artrose bevorderd wordt.

Artrosepreventie met de trampoline

Verbeter je mobiliteit met de trampoline

Artrose: beweeglijkheid met de trampoline

Onze gewrichten dragen ons elke dag en we belasten onze spieren de klok rond. Verkortingen, spanningen, verklevingen en overbelasting kunnen het vermogen van de gewrichten om te rollen en te glijden verminderen en overmatige gewrichtsslijtage bevorderen. Door gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen de genoemde factoren worden beïnvloed en kan artrose voorkomen worden.

De gewrichtsvriendelijke training op de bellicon® minitrampoline en gerichte stretchoefeningen, houden de spieren en het kraakbeen fit en de gewrichten soepel.

DIT ZEGGEN ONZE KLANTEN EN EXPERTS

S.W.
klant

“Wat 6 maanden geleden onmogelijk leek in mijn leven, is uitgekomen dankzij de bellicon®. Het was niet zo eenvoudig om een sport te vinden die niet te zwaar is voor de gewrichten, die je kunt aanpassen aan je huidige gezondheidstoestand en die ook nog eens leuk is.”

Andreas Sperber
 Leidinggevende fysiotherapeut

“Trainen op de trampoline van bellicon® is zo voordelig omdat door de zachte vering de drukbelasting op de gewrichten minimaal blijft, terwijl de spanning in de spieren voor een goede stabiliteit van het gewricht zorgt.”

ARTROSE-OEFENINGEN OP DE BELLICON

Pijnverlichting, nieuwe energie en vitaliteit. Na slechts een paar weken training kan er persoonlijke vooruitgang door middel van gerichte oefeningen, bijvoorbeeld voor knieën en heupen, vastgesteld worden en voel je het plezier van lichaamsbeweging. De bellicon® is de ideale partner voor de (her)intrede in de sport en ondersteunt een gezondheidsbevorderende opbouwtraining ter verbetering van je fysieke conditie. Het elastisch bouncen bereikt alle spieren en verbetert evenwicht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

Knie stabiliseren: Training met de trampoline

Trainingstips voor een efficiënte training

Stretchen voor meer flexibiliteit

 • We raden aan om de gebruikte spieren te stretchen na een trampolinetraining.

 • Belangrijke spiergroepen: voorste bovenbeenspieren, kuitspieren en heupbuigers.

Jouw trainingsmaatje voor meer zekerheid

 • Voel je je onveilig op de elastische ondergrond? De handgrepen of de bellicon Plus zorgen ervoor dat je je tijdens de ofeningen kunt vasthouden en veilig kunt voelen.

Correct afstappen van de bellicon®

 • Stap voorzichtig van de bellicon® af om na de training je knieën en gewrichten niet te overbelasten. Je kunt het afstappen direct als knieoefening gebruiken door zo langzaam mogelijk te proberen af te stappen. Herhaal het afstappen met het andere been.

Spieropbouw met trampoline en prothese

 • Belangrijk: bespreek bij twijfel je persoonlijke gezondheidssituatie met je behandelende arts of therapeut.

 • In de meeste gevallen is er niets mis met een gerichte opbouwtraining met de minitrampoline van bellicon®. Het is belangrijk dat je de training langzaam opbouwt en met zacht bouncen en eenvoudige stabilisatie- en evenwichtsoefeningen begint.

 

Klachten aan het begin van de training

 • Als je na een lange rustperiode een training op de bellicon® begint, is het belangrijk dat je deze stap voor stap opbouwt. Een korte training in het begin, met matcontact en bouncen, zonder te springen.

 • Bij artrose is het heel goed mogelijk dat er tijdens de training lichte pijn optreedt. Dit kan normaal zijn, maar als de symptomen twee uur na de training aanhouden, is het raadzaam om de intensiteit of duur van de training te verminderen.

 • Belangrijk: bij twijfel of als de pijn, artrose of andere klachten te ver gevorderd zijn, loont het de moeite om onder deskundige begeleiding te trainen of vooraf je arts te raadplegen.

Stabiliteitstraining die zacht is voor de gewrichten

 • Dankzij de speciale elastische vering, is trainen op de minitrampoline van bellicon® zacht voor de gewrichten.

 • Begin met bounce oefeningen, zonder met je voeten van de springmat te komen.

 • Als je je zekerder voelt, plaats dan je benen achter elkaar in een stappositie. Zo train je jouw evenwicht en de stabiliteit van de gewrichten. Vergeet niet aan beide kanten te trainen (wissel het voorste been af).

 • Oefeningen kunnen langer worden uitgevoerd om specifiek de spieren rond de gewrichten te versterken.

MEER BEWEGING THUIS ONDANKS ARTROSE

De effectieve training voor sterke gewrichten

Houd je gewrichten fit en voorkom bewegingsbeperkingen. Train comfortabel van thuis uit met ons online trainingsplatform bellicon Home.

Trainingstips voor gezonde gewrichten:

 • Voor een optimale training is het belangrijk dat je in de juiste houding op de bellicon® traint. De as van de benen is daarbij erg belangrijk: het heup-, knie- en enkelgewricht moeten op één lijn liggen. Vermijd X- of O-benen.

 • Hoe zachter de springmat of de elastiekringen, hoe meer inspannend de oefeningen zijn. Hoe meer je lichaam zichzelf in evenwicht moet houden, hoe intenser werken de stabiliserende spieren rond je gewrichten.

ONZE AANBEVELING: een BELLICON MET SCHROEFPOTEN

Breng je bloedsomloop op gang met jouw ideale bellicon®

Om artrose te voorkomen en je kraakbeen en spieren fit te houden is het belangrijk, dat je regelmatig traint. De inspanningen voor de voorbereiding van de training moeten daarom zo klein mogelijk zijn. Geef je bellicon® een vaste plek in huis zodat je direct aan de slag kunt. Zo staat er niets in de weg van een swingend begin van de dag en dagelijkse korte trainingssessies. Wij raden je aan om hiervoor een bellicon® met een diameter van 112 cm en schroefpoten te gebruiken. Kies de elastieksterkte die bij jouw lichaamsgewicht past. Voor meer zekerheid kan je een handgreep bijbestellen.