Premium weken: Krijg een korting van 150 € op de bellicon® Premium – enkel zolang de voorraad strekt. 
BEKKENBODEMTRAINING MET DE TRAMPOLINE
5 REDENEN: ZO HELPT DE BELLICON JE BIJ HET TRAINEN VAN JE BEKKENBODEM

 • Effectieve bekkenbodemtraining - de bekkenbodem en diepe spieren worden reflexmatig getraind door het bouncen op de bellicon®

 • Stap erop en ga van start - zelfs als je gewoon bouncet wanneer je net begint met trainen, is er een blijvend trainingseffect

 • Bekkenbodemtraining op een andere manier - hoge funfactor in vergelijking met conventionele saaie bekkenbodemoefeningen

 • Optimale belasting - individueel instelbare elastieksterkte voor iedereen

 • Het trainingsapparaat voor het hele gezin - de bekkenbodem versterken, je evenwicht verbeteren, uithoudingsvermogen opbouwen of gewoon plezier maken: de bellicon® is er voor iedereen!

Bekkenbodemtraining met de trampoline
Lees meer over de modellen van bellicon

WAAROM KAN DE MINITRAMPOLINE HELPEN BIJ ZWAKKE BEKKENBODEMSPIEREN?

Bekkenbodem trainen door middel van reflexmatige spieraanspanning

Eentonige, moeilijke bekkenbodemoefeningen liggend op een mat, zittend op een stoel of oefenbal, of staand: van plezier tijdens de training kan hier vaak niet worden gesproken. Zou je het leuk vinden als er een bewegingsvorm bestond die leuk was en toch de bekkenbodem zacht en effectief versterkte? Wel, dan is de minitrampoline van bellicon® jouw nieuwe bekkenbodemtrainer!

Als bekkenbodemoefeningen verkeerd worden uitgevoerd, neemt de spanning toe en treden krampen op, wat de functionaliteit van de bekkenbodem negatief kan beïnvloeden. De dynamische bouncebewegingen tijdens trampolinetrainingen voorkomen deze krampen van de bekkenbodemspieren door een wisselwerking van aan- en ontspanning. Zo bereik je een toestand van evenwicht en kunnen de spieren hun ondersteunende functie optimaal uitoefenen.

bekkenbodem versterken met de trampoline

Bekkenbodemtraining thuis

Bekkenbodemtraining is niet alleen bij een verzwakte bekkenbodem belangrijk, maar ook in constant samenspel met de dieper gelegen ondersteunende spieren van de wervelkolom en de romp. De bekkenbodem is dus een centrale speler voor de gehele rug- en rompstabiliteit. Door gerichte oefeningen maak je je rug sterker, versterk je je bekkenbodem en voorkom je tegelijkertijd rugpijn en andere slechte houdingen.

Het is belangrijk dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen enerzijds professionele trampolines, zoals gebruikt door atleten, en conventionele tuintrampolines, die beide gepaard gaan met een zeer hoge belasting van de bekkenbodem, en anderzijds de zachte en gezonde bewegingen op de minitrampoline van bellicon® die de bekkenbodem stabiliseren en versterken.

ANATOMIE VAN DE BEKKENBODEM

Positieve effecten van de trampoline op de bekkenbodemspieren

De bekkenbodem moet zeer stabiel en tegelijkertijd extreem flexibel zijn. Anatomisch vormt het onze musculaire lichaamsbasis die veeleisende taken moet vervullen:

 • Door ons rechtop lopen werkt de zwaartekracht de hele dag continu op de bekkenbodemspieren. De dagelijkse drukverhogingen door hoesten, tillen of springen worden erdoor opgevangen.

 • Controle van de sluitspieren die ons 'dicht houden' en loslaten wanneer het past.

 • De bekkenbodem bij vrouwen moet enorme anatomische aanpassingen ondergaan om een geboorte mogelijk te maken.

Anatomie bekkenbodem

Als je de bekkenbodemspieren vergelijkt met een trampoline, komen er bepaalde parallellen naar voren: de bekkenbodemspier ligt net als een trampolinemat opgespannen in het bekken en hij is dynamisch stabiel. Het zacht en harmonieus bouncen van de bellicon® is de sleutel tot een sterkere bekkenbodem. Door de dynamische springmat en de op en neer beweging bij het bouncen op de trampoline, worden de spieren van de bekkenbodem reflexmatig geactiveerd zonder enige spanning te creëren. Met behulp van de trampoline is het activeren van de bekkenbodem eenvoudig, zonder nadenken.

Door zijn anatomische ligging wordt hij, net als het middenrif, direct blootgesteld aan de zwaartekracht. Dit betekent dat bij het bouncen op de trampoline deze twee spiergroepen het zwaarst worden belast. Daarom zijn zelfs lichte bouncesessies of dynamische evenwichtsoefeningen op de minitrampoline van bellicon® zeer effectief.

Anatomie bekkenbodem

Bekkenbodemtraining bij zwangerschap

Bekkenbodemtraning zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wijzigt door de enorme hormonale verandering ook de stabiliteit van het bekken. Alle structuren rond het bekken worden flexibeler om de geboorte van het kind gemakkelijker te maken. Na de bevalling kunnen stoornissen aan de bekkenbodem en in het bekkengebied optreden. Het kan zijn dat de bekkenbodem gevoeliger wordt, verkrampt of te weinig spanning of kracht heeft. Dit kan onder meer leiden tot incontinentie of obstipatie.

Zwangerschappen of verschillende soorten incontinentie, kunnen heel individueel verlopen. Het is daarom raadzaam om het gebruik van de bellicon® altijd vooraf met je gynaecoloog of verloskundige te bespreken. Voor meer duidelijkheid over hoe een bekkenbodemtraining op de bellicon® eruit kan zien, is het belangrijk dat je de trainingstips leest.

Versterking van de bekkenbodemspieren bij urine-incontinentie

Bekkenbodemtraning incontinentie

Urine-incontinentie betekent dat urine niet optimaal kan worden vastgehouden. De urine wordt mogelijk niet goed vastgehouden tijdens inspanningen, zoals hoesten, niezen, lachen, tillen, traplopen, rennen of springen. Dit noemt men stressincontinentie of stress-urine-incontinentie. Incontinentie bij mannen staat vaak in samenhang met operaties aan de onderbuik, bijvoorbeeld een prostaatoperatie.

Het is daarom erg belangrijk om de spieren rond het bekken en de bekkenbodem zo goed mogelijk te behouden of te herstellen door middel van regelmatige en gerichte training. Zorg ervoor dat je tijdens de training je bekkenbodem goed activeert en daarna weer helemaal ontspant. De resultaten leiden al snel tot een verbetering en dus tot een aanzienlijke toename van je levenskwaliteit.

DIT ZEGGEN ONZE KLANTEN EN EXPERTS

J.K.
Klant

“Na mijn tweede bevalling woog ik een paar kilo te veel en had ik enorme problemen met mijn bekkenbodem. Daarom verbood mijn verloskundige me min of meer om te sporten. Tijdens het zoeken op internet kwam ik de bellicon® tegen en heb ik hem gekocht.

Ongelofelijk, maar waar: na slechts vijf maanden was ik fit als nooit tevoren en ruim 20 kg lichter! En dat ben ik uiteraard nog steeds! De bellicon® is niet meer uit mijn leven weg te denken! Heel erg bedankt voor dit geweldige sporttoestel! [...]“ 

Gisela Schirmer
 Bekkenbodemspecialist

“Regelmatig bouncen op de zachte bellicon® verbetert de bloedcirculatie en het reactievermogen in de bekkenbodem, de cellen worden beter gevoed en krijgen de instructie niet te gaan zitten en zich te laten zakken. […]

Het feit dat we staand trainen, geeft de bekkenbodem een gezonde stimulans om te werken en de hersenen leren ook mee. Een groot deel van ons bekkenbodemweefsel, inclusief de blaas zelf, wordt onderhouden door het autonome zenuwstelsel en dit reageert op vreugde, maar ook op woede en stress. De trampolinetraining met bellicon® brengt alleen maar plezier. [...]“ 

DE BEKKENBODEMSPIEREN DOOR GERICHTE TRAINING VERSTERKEN

De trampoline van bellicon® is een uitstekend apparaat voor het trainen van de bekkenbodem. Goede bekkenbodemoefeningen zijn in de eerste plaats stabilisatie- en coördinatieoefeningen, waarbij alle aandacht wordt besteed aan het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Bij het bewegen op de bellicon® worden door de verandering in zwaartekracht automatisch alle spieren getraind en dus ook de bekkenbodemspieren. Kies in de opbouwfase wat sterkere elastiekringen zodat het bouncen van de mat niet te groot is. Test je bekkenbodemsterkte in relatie tot de elastieksterkte: als de bekkenbodemspanning afneemt, dien je over te schakelen naar sterkere elastiekringen of dien je de oefening aan te passen.

bekkenbodemtraining met de trampoline

Belangrijke tips voor uw bekkenbodemtraining

Zachte elastiekringen

 • Kies de elastiekringen die bij je lichaamsgewicht passen. Het is belangrijk dat je goed met de mat mee kunt bouncen, zodat er een harmonieuze en aangename activiteit in de bekkenbodem aankomt.

 • Met een zachtere elastiekring zak je dieper in de mat en wordt de belasting van de bekkenbodem geminimaliseerd. Als je je onzeker voelt, kun je altijd sterkere elastiekringen gebruiken.

Bouncen in plaats van springen

 • Het is belangrijk, dat je voeten contact houden met de mat. Bounce met de mat mee en kom voorlopig niet van de springmat los. Zo leer je tijdens een optimale opbouwtraining je bekkenbodem beheersen.

 • Bij het springen in de hoogte ervaar je een gewichtloos moment waarin de spieren moeilijk onder controle te houden zijn. Daarom moet je eerst een goede spierspanning opbouwen.

Voorbereiding door middel van lichaamsbewustzijn

 • Als je nog weinig ervaring hebt met bekkenbodemtraining, begin je het beste met  bewustzijnsoefeningen. Daarbij kan je liggen of zitten. Zo bouw je de verbinding met de bekkenbodem op en minimaliseer je de druk op de spieren en de blaas.

 • Stap voor stap: voel je je goed? Ga dan verder met oefeningen in zittende en uiteindelijk staande positie op de bellicon®.

Train regelmatig

 • Bouw je training voor een sterke bekkenbodem in jouw dagelijkse routine in. Als je bekkenbodemspieren verzwakt zijn, is het belangrijk dat je regelmatig voor trainingsprikkels zorgt. Zo leert je lichaam de verbinding met en controle van de bekkenbodem ook bij alledaagse activiteiten, zoals het heffen van lasten, hoesten of niezen, te beheersen.

 • Zelfs korte trainingen hebben al effect. Begin met 5 minuten en verhoog langzaam de duur van de training.

Buikoefeningen bij een verzwakte bekkenbodem

 • Wil jij ook een sterke romp opbouwen? Zorg ervoor dat je oefeningen doet waarbij je de buikwand niet verkort (bijvoorbeeld klassieke sit-ups). Dit zou contraproductief zijn omdat dergelijke oefeningen de bekkenbodemspieren kunnen verzwakken.

 • Tip: voer liever buikspieroefeningen in de statische vorm uit. De zogenaamde 'planking'-houding, waarbij je jezelf ondersteunt op je onderarmen, is hiervoor perfect.

Voor de gevorderde gebruikers van bellicon

 • Hoe breder je op de bellicon® staat, hoe moeilijker het wordt om de bekkenbodemspieren onder controle te houden.

 • Om de trainingsprikkel te vergroten, probeer je de bekkenbodem geïsoleerd te activeren, zonder je bilspieren of adductoren aan te spannen

JOUW TRAINING VOOR THUIS

Verhoging van de trainingsintensiteit na slechts een paar weken opbouwtraining

Ben je gewend geraakt aan de training met de bellicon en wil je langzaamaan de intensiteit verhogen? De volgende trainingsvideo toont je een mogelijke bekkenbodemtraining op de minitrampoline van bellicon®. Hou vol en train thuis.

Ons online trainingsplatform bellicon Home:

 • Diverse oefeningen helpen je om je bekkenbodemspieren te versterken terwijl je met plezier aan lichaamsbeweging doet.
 • Een opgeleid team van trainers motiveert je elke dag met een constant groeiend aanbod van verschillende moeilijkheidsgraden en trainingsniveaus

ONZE AANBEVELING: DE BELLICON PREMIUM

Sterke bekkenbodem met jouw perfecte bellicon®

Voor een optimale bekkenbodemtraining adviseren wij de bellicon® Premium met een diameter van 125 cm en met vouwpoten. De minitrampoline is een trouwe begeleider voor het hele gezin en kan snel worden opgeborgen door de handige vouwpoten. De comfort mat met een diameter van 125 cm is ideaal voor liggende bekkenbodemoefeningen, aangezien de rand dankzij de zachte bekleding meer comfort en plaats biedt. Dankzij het krasvaste roestvrijstalen frame is de trampoline ook bij intensief gebruik een duurzame partner. Kies de elastieksterkte die bij je lichaamsgewicht past. In onze bellicon® configurator bepaal je eenvoudig de voor jou meest geschikte elastieksterkte.