Iedereen heeft weleens te maken met een stressvolle fase. Of het nu gaat om stress op het werk, een aankomend examen of een ruzie met een vriend of vriendin. Stress komt en gaat, het hoort nou eenmaal bij het leven. Als stress echter van permanente duur is, kan dit ernstige gevolgen hebben voor lichaam en geest, omdat er constante spanning opgebouwd wordt in je lichaam.
Zo kun je pijn in je spieren en gewrichten krijgen door stress. De gevolgen van stress uiten zich vaak eerst in hoofdpijn, doordat je spieren verkrampen. Dat is een natuurlijke reflex ter voorbereiding op een (intern) 'gevecht'. Op lange termijn veroorzaakt dit gespannen en pijnlijke spieren, vooral in de nek en rug, wat ook tot spanningshoofdpijn kan leiden.
Ook slapeloosheid en gewichtsveranderingen kunnen tekenen zijn van te veel stress. Ieder mens reageert anders op stress. Het kan zelfs leiden tot ongecontroleerde gewichtstoename, tot 'stress-eten' of tot een volledig verlies van eetlust.
Als we gestrest zijn, dan maakt ons lichaam meer cortisol en adrenaline aan. Adrenaline kan ons op korte termijn helpen om ons beter te concentreren, wat bijvoorbeeld handig kan zijn tijdens examens. Op lange termijn zorgt de overproductie ervoor dat de hersenfuncties veranderen. Bovendien reageert de lever op stress door meer glucose te produceren om jouw hormoonspiegels in evenwicht te brengen. Op zijn beurt kan dit ook de kans vergroten op het ontwikkelen van diabetes.
In stressvolle situaties moet het lichaam meer zuurstof transporteren. Daardoor versnelt onze ademhaling en wordt ons lichaam in een gealarmeerde vecht- of vluchtmodus gebracht. Door continu 'verkeerd' te ademen, worden andere problemen veroorzaakt, zoals concentratieproblemen of indigestie. De constante vecht-/vluchtmodus maakt het ons steeds moeilijker om te kalmeren. Door bewust te ademen, kun je deze cirkel doorbreken.
Om soortgelijke redenen geeft ons hart ook het bevel om meer bloed door het lichaam te pompen. Door deze hogere bloeddruk in combinatie met stresshormonen wordt het hart belast en kun je hartritmestoornissen of hartkloppingen krijgen door stress. Na verloop van tijd verhoogt dit het risico op hart- en vaatziekten en zelfs op beroertes. Dit zijn de meest extreme gevolgen van stress.
Ken je dat zware gevoel rond de maagstreek? Dit kan ook het gevolg zijn van stress en kan leiden tot brandend maagzuur, constipatie of diarree.
Richt dus altijd je aandacht op je ademhaling: dit kalmeert je, voorziet alle organen van meer energie, ontspant spieren en door de verhoogde zuurstoftoevoer kun je letterlijk weer opgelucht 'ademhalen'.
De ritmische training op de bellicon minitrampoline zet een vloed aan endorfines vrij. Al na een paar minuten springen, voel jij je meer ontspannen, gelukkiger en krachtiger. Maak dit moment voor jezelf elke dag vrij en ervaar welzijn voor lichaam, ziel en geest.