Effectiviteit van training met de minitrampoline bij osteoporose

Dovepress Journal 01.04.2019

De Dove Press Journal Clinical Interventions in Aging publiceerde een studie waarin de positieve effecten van gerichte training op de minitrampoline bij osteoporosepatiënten werden onderzocht. Gedurende 12 weken werden de parameters evenwicht, kracht, mobiliteit, kadans, angst om te vallen onderzocht en geëvalueerd bij patiënten met osteoporose. Ze trainden daarbij met een minitrampoline.

Alle mensen hebben te maken met het verouderingsproces, dat wordt gekenmerkt door een verlies van spiermassa, evenwicht en een verminderde motorische controle. In het onderzoek werd onderzocht of regelmatige lichaamsbeweging een positief effect kan hebben op de symptomen en de ongemakken van osteoporose.

De 40 proefpersonen tussen 56 en 83 jaar werden in twee groepen verdeeld. Een controlegroep die de gebruikelijke osteopenie-behandeling uitvoerde zonder trampoline-oefeningen. De tweede groep trainde gedurende 12 weken twee keer per week op een minitrampoline met handgrepen gedurende 45 tot 60 minuten onder begeleiding van een ervaren trainer. In het onderzoek werden zes verschillende parameters waargenomen met de volgende oefeningen:

  • Evenwichtsoefeningen (bijv. ter plaatse lopen, op één been staan, etc.)
  • Krachttraining om de bovenste, onderste ledematen en de romp te versterken (bijv. squats, flexie en extensie van de armen, etc.)
  • Springoefeningen om het risico op blessures te verminderen (bijv. verschillende sprongvariaties)

De resultaten van het onderzoek lieten duidelijk zien dat een gerichte training met gecombineerde evenwichts-, kracht- en springoefeningen op een minitrampoline de symptomen van osteoporose kan voorkomen. Ook bij de proefpersonen was de angst om te vallen geminimaliseerd, voelden ze zich veiliger in het dagelijkse leven en hadden ze meer controle over hun bewegingen in vergelijking met de controlegroep.

Meer informatie over het tegengaan van osteoporose met de bellicon vind je hier

Bronhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6929928/pdf/cia-14-2281.pdf

Deel bericht