Onderzoek bevestigt: Rebounding levert voordelen op lange termijn

Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin 01.02.2018

Een studie gepubliceerd in het “Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin”  bevestigt eens te meer de effectiviteit van rebounding-oefeningen om de conditie aanzienlijk te verbeteren. Volgens de studie treedt dit effect zelfs op, bij een relatief licht trainingsplan.

Deelnemers aan het acht weken durende onderzoek voerden drie trainingen per week uit, die elk slechts negentien minuten lang duurden en vier minuten vier minuten opwarmen en afkoelen met lage intensiteit omvatten.

Het artikel verwijst ook naar een studie die in 2016 is gepubliceerd door het “International Journal of Sport Science”. Hier werd de toename van de cardioprestaties vergeleken tussen trainingen op de minitrampoline en  joggen. Cardiotraining op de minitrampoline bleek twee keer zo effectief te zijn als joggen op de loopband.

De hele studie vind je hier!

Hoewel in beide onderzoeken hetzelfde trainingsplan werd gebruikt (drie sessies per week gedurende acht weken), was de duur van de trainingssessies in het cardio-onderzoek van 2016, 30 minuten gedurende de eerste 6 weken en 35 minuten gedurende de laatste twee weken. Dat is significant langer dan de sessies van 19 minuten in de meest recente onderzoeken, die ook veel dichter bij een typische training liggen. Bovendien moesten de deelnemers, die aan dit onderzoek deelnamen, altijd een stabilisatiestang vasthouden zodat hun bovenlichaam "gebogen en stil werd gehouden". Zoals het onderzoek ook heeft aangetoond, leidt deze houding tot een drastische versterking van de rugspieren van de deelnemers. Tegelijkertijd verklaart het gebruik van de stabilisatiestang ook, waarom de verbeteringen in hart- en lichaamsvetwaarden beter waren in het cardio-onderzoek. De deelnemers konden zich hier vrij bewegen en zo met hun hele lichaam springen.

Voorbeeldtekst

Het onderzoek bewijst het: trampolinespringen versterkt niet alleen je rug enorm, maar verhoogt ook je algemene conditie en uithoudingsvermogen. Met minder dan een uur training per week (opgedeeld in verschillende sessies) konden de proefpersonen van het onderzoek naar rebounding enorme resultaten boeken. Hier kun je zien welke oefeningen ze deden en welke andere positieve effecten ze ondervonden.

Het onderzoek bewijst het: trampolinespringen versterkt niet alleen je rug enorm, maar verhoogt ook je algemene conditie en uithoudingsvermogen. Met minder dan een uur training per week (opgedeeld in verschillende sessies) konden de proefpersonen van het onderzoek naar rebounding enorme resultaten boeken.

Conclusie

Hoewel de deelnemers slechts 57 minuten (3x 19 minuten) per week trainden, werden significante verbeteringen in de aerobe capaciteit opgemerkt. Andere positieve effecten waren een verhoogde rompsterkte en een vermindering van lichaamsvet tot 5,4 %.

De onderzoekers concludeerden daarom dat oefeningen op de minitrampoline een aanzienlijke aerobe intensiteit veroorzaken en bijgevolg voor een aanzienlijk energieverbruik zorgen. Ze raden daarom de trampolinesport aan als alternatief voor andere oefeningen, zeker als de sporters last hebben van gewrichtspijn.

Hier kan je het volledige bericht over de studie vinden: The Effect of Several Weeks of Training with Mini-Trampolines on Jump Performance, Trunk Strength and Endurance Performance

Deel bericht