Onderzoek toont aan dat lipoedeem klachten verlichten door beweging op de bellicon®

21.04.2017

Lipoedeem komt naar schatting voor bij 11% van de vrouwelijke bevolking. Het is een chronische aandoening, waarbij er een verstoring is in de aanmaak van vetweefsel. Door te weinig kennis wordt deze aandoening vaak onderschat. Pijnklachten, bewegingsbeperking, toename van oedeem en een negatief zelfbeeld zijn problemen waar menig lipoedeem patiënt last van heeft. Behandelingen hebben vaak weinig effect op de klachten.

De bellicon® mini trampoline wordt ingezet om klachten van lipoedeem patiënten te verminderen. De resultaten zijn opvallend! Het merendeel van de deelnemers ervaren minder klachten bij gebruik van de bellicon® bij lipoedeem.

Lisanne van Heijst heeft onderzoek gedaan naar de inzet van de bellicon® bij oedeem. Alle resultaten van dit onderzoek lees je terug in deze blog.

C.Visser: “Ik heb lipoedeem aan boven- en onderarmen en boven- en onderbenen. Ik kan eindelijk bewegen zonder pijn te krijgen. Door het bouncen heb ik gedurende de dag goede afvoer van vocht. Dat wordt niet meer 'verzameld'. En daardoor hoef ik er 's nachts niet meer uit om te plassen. Ik heb sinds jaren eindelijk weer een on-onderbroken nachtrust!!”

Wat is het effect van tien weken, dagelijks bewegen op de bellicon bij vrouwen met de aandoening lipoedeem in Nederland?

Het onderzoek: het grootste gedeelte van het onderzoek bestond uit praktijkonderzoek. Daarnaast is er vragenlijstonderzoek gedaan bij drie lipoedeem patiënten die niet deelnamen aan het praktijkonderzoek en één fysio- en oedeemtherapeut die de bellicon gebruikt in de praktijk bij lipoedeem patiënten.

Behandeling: de behandelingen van oedeem hebben als doel om de progressie van lipoedeem te vertragen, klachten te verminderen en complicaties te voorkomen. Patiënten worden vaak behandeld door middel van manuele lymfedrainage in combinatie met compressietherapie en therapeutische elastische kousen. Dit heeft een matig positief effect op de klachten. De operatieve behandeling liposuctie is veilig en geeft resultaten op langere termijn, maar ook hierbij kunnen de klachten terugkeren doordat de oorzaak van het ontstaan van lipoedeem niet wordt weggenomen. 

Ook de bellicon® wordt gebruikt door lipoedeem patiënten om de klachten te verminderen. Door middel van training op de bellicon® voert het lymfestelsel beter afvalstoffen en bacteriën af uit het lichaam, en worden alle spieren in het lichaam getraind. Uit een onderzoek met behulp van fluoroscopie is gekeken naar de lymfetransport bij een testpersoon. Uit deze test blijkt dat de lymfestroom 2 tot 3 keer sneller gaat bij oefeningen op de bellicon® dan dat dezelfde oefening wordt uitgevoerd op de grond.

Anja: “Ik heb hem aangeschaft omdat ik lipoedeem heb en daardoor ook vocht vasthoud. Onlangs heb ik 2 liposuctie operaties ondergaan aan binnen en buitenzijde van de benen.  Na de tweede operatie aan de binnenkant van de benen hou ik best veel vocht vast in de kuiten. De bellicon helpt mij dit te verminderen!“

Meer reviews?

De resultaten

Opvallend is dat bij het merendeel van de klachten namelijk: pijn in de benen, zwaar gevoel in de benen, afname van pijn in de benen, vermoeidheid in de benen, slechte conditie, weinig spierkracht en problemen met traplopen de verbetering het grootste is. Daarnaast is het opmerkelijk dat bij de overgevoeligheidsklachten aan de benen, blauwe plekken en het opstaan uit een diepe stoel het merendeel gelijk is gebleven.

Er is geen verandering bij de blauwe plekken die snel ontstaan bij lipoedeem en geen verandering bij snel toename van pijn bij beweging. Wel is de conditie verbetert bij de juiste opbouw van training op de bellicon®, de spierkracht verbetert en de problemen met het traplopen verminderen. Bewegen op de bellicon® activeert de voet- en kuitspierpomp, stimuleert de lymfeafvoer, verminderd oedeemvorming en verminderd het risico op obesitas.

 

Verder blijkt uit het onderzoek dat de bellicon® bevorderend werkt op de vermoeidheid, vanaf het moment dat je gebruikt maakt van de bellicon merk je de rest van de dag een boost van energie. Proefpersonen geven aan beter in hun vel te zitten.

Tot slot is er bij verschillende patiënten afname in omvangsmaten zichtbaar, omdat de meeste lipoedeem patiënten ook last hebben van lymfoedeem klachten is het lastig meetbaar en zijn er vaker schommelingen in omvangsmaten. Bij de huid verbetert de structuur 37,5%, oppakbaarheid 37,5%, verschuifbaarheid en consistentie beide 31,5% bij het gebruik van de bellicon in tien weken.

Bianca Timmers:

“Naast de behandelingen bij de huidkliniek sport ik ook nog op de bellicon (mini trampoline). Dit is voor mij de manier om zonder heel veel pijn toch te sporten en hiermee wat centimeters te verliezen en de vocht huishouding op peil te houden.

Het heeft mij heel veel energie en tijd gekost maar ik ben super blij met het behaalde resultaat.”

Meer reviews?

 

Dank aan Lisanne van Heijst en alle deelnemers die het onderzoek mogelijk hebben gemaakt.

Wil je het gehele onderzoek lezen, download het onderzoek middels deze link.

bellicon® samenstellen
Deel bericht