Sportwetenschappelijk onderzoek over verschillende trampoliine-oefeningen

Universiteit van Basel 15.03.2018

Aan de Universiteit van Basel werden 25 sportieve en 25 mensen met overgewicht onderzocht tijdens trampolinetrainingen. In beide groepen deelnemers kon tijdens de oefeningen een intensieve trainingsprikkel worden gemeten op basis van de hartslag en de maximale zuurstofopname. De minitrampoline biedt de mogelijkheid om de intensiteit van de training zelf te regelen. Het maakt een effectieve en veilige training mogelijk voor verschillende gebruikers met verschillende fitnessniveaus en voldoet daarmee aan de huidige sportwetenschappelijke richtlijnen.

Het onderzoek vergeleek zes verschillende basisoefeningen:

  1. Bouncen op beide benen met contact met de springmat

  2. Afwisselend optillen van de hielen

  3. Verplaatsing van gewicht met een lichte uitvalspas

  4. Schaarsprong

  5. Draaisprong

  6. Hardlopen met hoge knieën

VO2 max: de maximale zuurstofopname geeft de opname en het transport van zuurstof naar de cellen tijdens de inspanning  weer. Bij prestatiediagnostiek wordt deze maat vaak gebruikt voor uithoudingsvermogen, omdat het het aerobe energieverbruik weergeeft. Hoe hoger de VO2 max-waarde, hoe beter het uithoudingsvermogen.

Tijdens de oefeningen op de trampoline lag de hartslag van zowel de sportievelingen als de proefpersonen met overgewicht, in het bereik van matige tot zware intensiteit. De zuurstofopname van de sporters lag, afhankelijk van de inspanning, tussen de 42  en 81 procent van de maximale zuurstofopname, die eerder werd bepaald met een ergometertest. Ter vergelijking: bij deelnemers met overgewicht werd er zelfs een maximale zuurstofopname van 58 procent tot 87 procent gemeten.

Vooral de schaarsprong (scissor jump), de draaisprong (twist jump) en het hardlopen met hoge knieën waren bijzonder intensief. De resultaten van het onderzoek bevestigen de doeltreffendheid en effectiviteit van verschillende trampoline-oefeningen volgens sportwetenschappelijke normen.

Meer over het thema afvallen op de bellicon

Quellehttps://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17461391.2018.1449894

Deel bericht