Studie toont an: Trampolinespringen helpt tegen rugpijn

Universiteit Gent, Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie 01.02.2018
Trampolinespringen helpt tegen rugpijn

Een studie van de Universiteit Gent onderzocht de activiteit van de rompspieren tijdens trampolinespringen.
De studie baseert op eerdere studies die reeds met succes hebben aangetoond dat het gebruik van een onstabiele ondergrond de activering van de spieren van de wervelkolom verhoogt, hetgeen ook gunstig is voor andere stabiliserende (autochtone) spiergroepen. De studie wou aantonen dat trampolinetraining een goede stabiliserende oefening is voor mensen met rugklachten.

STUDIE-INHOUD

Het doel van de studie was de spieractiviteit tijdens trampolinespringen te analyseren. De onderzoekers wilden nagaan of verschillende resultaten konden worden gemeten tijdens verschillende sprongen.

Voor de studie werden 15 (gezonde) proefpersonen uitgenodigd. Ze moesten zich bewegen op een medische minitrampoline met elastische vering met verschillende springintensiteiten.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vier verschillende fasen van de sprong:

  1. Afstoot- of afzetfase

  2. Stijgingsfase

  3. Dalende fase

  4. Landingsfase

RESULTATEN

Volgens de wetenschappers zijn de effecten van de eerste en de tweede fase op de spieractiviteit vrijwel gelijk. Tijdens de afzet- en opwaartse fase van de sprong ondervinden de proefpersonen de grootste spieractiviteit. Dit gebeurt hoofdzakelijk omdat het lichaam tegen de zwaartekracht in beweegt. Hoe intensiever de sprong en hoe groter de hoogte, hoe groter de spieractiviteit van de proefpersonen. Dit betekent dat hoe intenser de sprong is, hoe groter het effect op het lichaam.

Belangrijke bevindingen voor rugpijn uit de studie

Verder onderzoek toont aan dat lichtjes springen in vergelijking met hoog springen de betere keuze is voor mensen met rugklachten, omdat dit het bovenlichaam het beste stabiliseert. Dit betekent dus dat trampolinespringen heel goed in het behandelingsprogramma kan worden opgenomen en ideaal is om de (onder)rugspieren te stabiliseren. Volgens de studie kan dit worden toegeschreven aan het feit dat het bouncen op een trampoline een geringe invloed heeft op de wervelkolom, deze ontlast en tegelijkertijd de rugspieren en de diepe spieren versterkt. Bovendien is de minitrampoline gemakkelijk te gebruiken en op te zetten en is hij voor patiënten met rugproblemen minder gevaarlijk in het gebruik dan andere oefen- en trainingsvormen.

Het is dus van groot belang welke kwaliteit je trampoline heeft. Een zachte ophanging met elastieken zorgt voor een perfecte vering. Een harmonieuze vering heeft een holistisch effect op je spieren en is goed voor je gewrichten.

Leer hier meer over trampoline-oefeningen tegen rugpijn.

Je kan de hele studie hier vinden:

https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/459/169/RUG01-001459169_2011_0001_AC.pdf

Deel bericht