Tips om hoge bloeddruk te verlagen én te voorkomen

16.03.2016

Gemiddeld heeft 31,4% van de Nederlanders van 30 tot en met 70 jaar een (te) hoge bloeddruk (ook wel hypertensie genoemd). Dit houdt in dat zij een bloeddruk hebben waarvan de bovendruk hoger of gelijk is aan 140 mmHg en/of de onderdruk hoger of gelijks is aan 90 mmHg. Gemiddeld komt hypertensie vaker onder mannen voor (37,4%) dan onder vrouwen (26,2%). Naarmate de leeftijd vordert, neemt de kans op hypertensie toe.


Wat is hoge bloeddruk?

Het gebruik van medicatie is niet de enige manier op hoge bloeddruk tegen te gaan. Er zijn ook veel natuurlijke manieren om de bloeddruk naar een gezond niveau te brengen, zoals regelmatig bewegen. Een dagelijkse, rustige cardio training op de bellicon® kan hier al snel een positieve invloed op hebben en daarbij je algehele gezondheid en mate van fitheid verbeteren.


We spreken van hoge bloeddruk (of hypertensie) wanneer de bloeddruk bovenwaarde hoger is dan 140 mmHg en de onderwaarde hoger is dan 90 mmHg. Een optimale bloeddruk zit op 120/80.
 


Het hebben van een hoge bloeddruk kent risico’s voor de gezondheid:

- Hogere kans op hart- en vaatziekten
- Hogere kans op een hartaanval
- Hogere kans op een beroerte
- Hogere kans op nierfalen
- Hogere kans op dementie
- Hogere kans op slechter zicht
 

Een derde van de mensen met hoge bloeddruk weet dit zelf niet! Daarnaast is het zo dat hoge bloeddruk van zichzelf niet echt symptomen veroorzaakt. Daarom wordt het ook wel een ‘sluipmoordenaar’ genoemd.


Hoge bloeddruk ontstaat door meerdere oorzaken waarbij leefstijl, erfelijkheid, hartminuutvolume, bloedvolume, verminderde flexibiliteit van de vaat- en aderwanden, de diameter van de aderwanden en de bloedviscositeit, een rol spelen.  


Hoge bloeddruk kan zowel de grote als kleine arteriën beschadigen, hetgeen kan leiden tot pathologische veranderingen in weefsels of organen die door deze beschadigde arteriën worden gevoed. Hoge bloeddruk versnelt ook de ontwikkeling van atherosclerose in de grote bloedvaten en in de arteriën die de hersenen, het hart, de nieren en de benen van bloed voorzien.
Het kan hele kleine beroertes veroorzaken door een verminderde bloedstroom naar gedeeltes van de hersenen, angina door gedeeltelijk afgesloten kransslagaderen rond het hart en pijn in de beenspieren bij het lopen als gevolg van te weinig bloedtoevoer naar de benen. Bloedstolsels die vaak voorkomen op de plaats van een atherosclerotische vernauwing, kunnen een ader totaal blokkeren en een beroerte of hartaanval veroorzaken.

Het vatenstelsel van het lichaam


Door dagelijkse leefgewoontes aan te passen, kun je ervoor zorgen dat hoge bloeddruk verlaagd wordt. Hoe je dit kan doen, lees je in de volgende paragraaf.


Hoe kan de bloeddruk o.a. verlaagd worden?

Er zijn veel verschillende manieren om de bloeddruk te verlagen. Het beste is om een combinatie van verschillende methoden toe te passen, waaronder een gezonde leefstijl. Het werkt niet om bijvoorbeeld alleen medicijnen te gebruiken zonder dat je ook voldoende beweegt en op je voeding let. Net zoals dat je niet makkelijk zult afvallen als je alleen heel intensief gaat sporten, en daarbij niet op je voeding let.

 

Medicijnen zullen vooral effectief zijn om je bloeddruk snel te verlagen, dit wordt geforceerd. Hier is in principe niets op tegen wanneer je een veel te hoge bloeddruk hebt en deze zo snel mogelijk verlaagd moet worden om mogelijke schade te beperken.

Medicijnen houden de bloeddruk vaak stabiel, maar zijn niet de oplossing voor het dieper liggende probleem. Bovendien gaat medicijngebruik gepaard met vervelende bijwerkingen.


Om (te) hoge bloeddruk te verlagen is het belangrijk om de volgende acties te ondernemen:

- Heb je (veel) overgewicht? Dan is het allereerst van belang om af te vallen, op je voeding te letten en meer aan beweging te doen. Meer weten over afvallen? Lees dan ook onze blog over hulp bij afvallen.
- Zorg voor voldoende (cardiovasculaire) beweging. Cardiovasculaire beweging zorgt met name voor een gezonder hart en vaatsysteem. Daarbij is krachttraining ook belangrijk. Op de bellicon® train je zowel je cardiovasculaire systeem als je kracht op een leuke manier.
- Eet meer verse groenten en fruit. Probeer daarnaast zoveel mogelijk zout (natrium) en vet arm te eten. Het helpt ook om minder zuivel, suikerhoudende producten en rood vlees te eten. Wel is het goed om regelmatig vis, kip, noten en volkoren producten te eten. Wij adviseren vooral om zoveel mogelijk te kiezen voor biologische dynamische producten, ook als het gaat om dierlijke producten.
- Visolie supplementen. Door de Omega-3 vetzuren in visolie zal je bloeddruk gelijk lager worden.
- Verlaag je alcoholconsumptie.
- Stop met roken. Dit is echt cruciaal. Hiermee zal meteen een grote slag gemaakt kunnen worden.
- Stress verlagen. Probeer eens wat ontspanningsoefeningen in je dagelijkse patroon toe te passen. Maak af en toe een wandeling. Af en toe je ogen sluiten en je 5 minuten alleen maar op je ademhaling te concentreren kan zeer ontspannend werken.
 

Bovenstaande acties zijn uiteraard ook perfect om hoge bloeddruk überhaupt te voorkomen (preventie).

De bloedcirculatie op gang brengen

Onderzoekers van de Duke University in Amerika geven aan in het U.S. News and World Report dat er drie primaire categorieën van bewegen zijn.

1. Activiteiten die de cardiovasculaire gezondheid bevorderen (aerobe oefeningen).
2. Activiteiten die zorgen voor krachtopbouw.
3. Activiteiten die je flexibiliteit en balans verhogen.
 

Bloedvat van dichtbij

Bovenstaande categorieën dragen bij aan de bestrijding en preventie van hoge bloeddruk, en een gezonder en fitter lichaam in het algemeen. De voordelen van al deze beweging categorieën zijn allemaal te bereiken met een bellicon® training! Wij kennen geen ander apparaat die al deze activiteiten zo goed en effectief kan bundelen. 


Hoe kan de bellicon® het best worden ingezet bij hoge bloeddruk?

Door licht op-en-neer te bewegen op de minitrampoline wordt uw coronaire systeem (twee uit de aorta ontspringende slagaders die de hartspier zelf van bloed voorzien) geoefend en verbetert de conditie duidelijk. Daarnaast vormt het voor hartpatiënten een optimale revalidatieoefening.


Conclusie

Wanneer je last hebt van (te) hoge bloeddruk is het voor je algehele gezondheid bijzonder belangrijk om de bloeddruk te verlagen. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Wanneer je bloeddruk ZEER hoog is, dan is het raadzaam om een arts te consulteren. De bloeddruk moet snel omlaag worden gebracht, hierbij zal je arts waarschijnlijk medicijnen voorschrijven. Belangrijk is ook om je leefstijl aan te passen om een gezonde bloeddruk te krijgen. Probeer zoveel mogelijk gezonder te eten en meer te bewegen en te ontspannen. De bellicon® is een uiterst geschikt trainingsapparaat om de bloeddruk te verlagen omdat het een bewegingsvorm die meerdere cardiovasculaire lichaamsactiviteiten bundelt.


Deel bericht