Mindfulness! Wat is dat?

23.11.2016
Mindset

Mindfulness wat betekent deze moderne term eigenlijk? 

Hoe kan je het toepassen in het dagelijks leven? Mindfulness staat voor aanwezig zijn in het moment op een open en eerlijke manier. Je kijkt dus tegen alles aan zonder (voor)oordeel, waarbij je volledig wakker en bewust bent van hetgeen er om je heen gebeurd. Oftewel je zet de automatische piloot uit en leer om naar de stem van jouw hart te luisteren.

Mindfulness is niet zweverig!

Mindfulness helpt jou om weer tot jezelf te komen, dat is erg fijn als je te maken hebt met veel stressmomenten. Er komen dagelijks erg veel prikkels bij ons binnen, de telefoon die maar blijft rinkelen, e-mailtjes, appjes en andere notificaties die binnenkomen en zo blijft de trein maar voortdenderen. Het luisteren naar de stem van je hart klinkt misschien een beetje zweverig. Maar wat zou je ervan vinden om meer bewust te zijn van jouw ware ik? Luisteren naar je verstand is vaak een makkelijkere stap dan het luisteren naar je hart. Je gevoel volgen en doen waar jij je echt goed bij voelt. Zelfs als je verstand dat eigenlijk tegen wilt spreken.
Geen oordeel vormen over de dingen die om je heen gebeuren of de keuzes die andere mensen maken, maar alles eerlijk en open benaderen.

Mindfulness waar te beginnen?

Hoe kan jij ervoor zorgen dat je bewust in het nu blijft en niet meegaat in deze dagelijkse intercity? Stoppen met oordelen, dat is een best pittige opdracht! We zijn er zo op gebrand om overal een labeltje aan te hangen. Maar waarom zou iets stom, leuk, vervelend, irriterend of verfrissend moeten zijn? Dingen zijn zoals ze zijn! Op het moment dat wij ergens een oordeel over hebben is het moeilijk om nog open te staan voor andere meningen. Wanneer wij iets vervelend vinden zullen wij steeds meer zoeken naar ‘bewijzen’ om deze mening te staven. Maar dat hoeft niet!

Vooral tijdens moeilijke periodes in ons leven is het belangrijk om zo open en transparant mogelijk te blijven, dit helpt je bij het acceptatieproces. Soms is er een situatie die niet direct is te veranderen (denk bijvoorbeeld aan ziekte of verlies) dan schept het niet hebben van een oordeel een mogelijkheid tot acceptatie. Omdat er niet direct een stempel op de situatie wordt gezet, komt er langzaam wat meer ‘lucht’ in de situatie waardoor het ineens mogelijk wordt om de zon weer te zien stralen achter de wolken. Van de kleine geneugten in het leven kan dan weer genoten worden ondanks dat er misschien grote zorgen of problemen zijn.

Oefening:
Wanneer je op het punt staat om een oordeel over iemand te vellen, probeer dat dan te stoppen en het te vervangen door een positieve gedachte over die persoon. Dat kost behoorlijk wat tijd en oefening voordat je het helemaal onder de knie zal krijgen, maar je zal merken dat je nieuwe gedachten patroon heel veel positieve energie met zich zal meebrengen. Er is al zoveel roddel en achterklap in deze wereld, daar hoeven wij onze steentje niet aan bij te dragen toch!

De komende maanden zullen wij maandelijks een blogartikel publiceren die te maken heeft met mindfulness. We zullen verschillende onderwerpen die hiermee te maken hebben behandelen, hierbij kan je denken aan meditatie, mindfulness in het dagelijkse leven en nog veel meer. Mocht jij zelf ook nog een leuk onderwerp hebben dat je hier graag terug wilt lezen, stuur ons dan een mailtje! Wij vinden het altijd erg leuk om van jou te horen.


 

Deel bericht