Tips om af te vallen - voeding en beweging

08.07.2015
Geschichte des Trampolins

De temperaturen stijgen, het strand of het park lonkt. Gauw nog even wat strakker worden.

Afvallen hoeft niet moeilijk te zijn, het belangrijkste is de juiste mindset.

Probeer niet te diëten en je flauw te sporten, op de lange termijn werkt dit vaak niet en val je terug in oude gewoontes. Het beste is om je leefstijl stap-voor-stap aan te passen en je te focussen op gezond en verantwoord eten, effectief bewegen en zorgen voor voldoende ontspanning.


Voeding

Kies bij voorkeur voor natuurlijke biologische voeding en beperk bewerkte voeding. Zorg dat je voldoende nutriënten binnenkrijgt die passen bij jouw lichaam. Ieder mens is anders.

 Om af te vallen is het vaak raadzaam om koolhydraten te reduceren en meer verse groenten, salades, eiwitten en de juiste vetten te consumeren. Dit hoeft niet te betekenen dat je enkel salades kunt eten met kip. Denk ook eens aan kwark, seizoensfruit, omeletten, curries, wokgerechten, soepen, etc.


Enkele algemene tips:

 • Eet fruit met weinig fructose (fruitsuiker), zoals blauwe bessen, bosbessen, bramen, citroen, kiwi, pruimen, grapefruit en abrikoos.
 • Gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten vind je o.a. in avocado, arganolie en olijfolie.
 • Gezonde meervoudig verzadigde vetten in rauwe noten en zaden, vette vis, pompoenolie, hennepzaadolie en notenolie.
 • Gezonde verzadigde vetten in kokosolie, ghee (geklaarde boter), roomboter, dierlijk vet.
 • Vetten om te mijden zijn bijvoorbeeld margarines, maïsolie, sojaolie, zonnebloemolie, gefrituurd eten, junkfood / fastfood, melk en kaas.
 • Mijd zoveel mogelijk suiker, (witte) pasta, rijst en aardappelen.
 • Kijk goed naar de voedingswaarden van de producten (hier kun je bijvoorbeeld een app voor gebruiken).


Geschichte des Trampolins - Handstand

Wil je je meer verdiepen in voeding? Wij zijn erg enthousiast over de boodschap in de volgende boeken:Apps

Apps als Myfitnesspal (of Fatsecret) zijn uitermate geschikt om inzicht te krijgen in de voeding die je binnenkrijgt. Hiermee kun je ook je gewenste doelen invoeren. Op basis hiervan wordt uitgerekend hoeveel kcal je per dag kunt nemen. Ook kun je je (sport)activiteiten hierin bijhouden. Dit is echt een aanrader omdat je zo een heel goed inzicht krijgt in wat je op een dag allemaal consumeert. Die salade lijkt op het eerste oog mager en gezond, maar dingen als olijfolie, avocado’s, kaassoorten en eventueel quinoa of andere graansoorten die je toevoegt zorgen voor veel kcal! Bovendien kun je goed inzicht krijgen in de macronutriënten die je op een dag binnenkrijgt (zoals de hoeveelheid vetten, koolhydraten en eiwitten), maar ook de micronutriënten (zoals vitamines, mineralen en sporenelementen).

Bruin vet

Ons lichaam heeft twee soorten vetweefsel: wit en bruin vet. Wit vet dient als 

opslag voor vetten (wat ons dik maakt), bruin vet houd je lichaam warm. In bruin vet zitten veel ‘verbrandingsovens’, de mitochondriën. Ze zorgen voor het warm houden van je lichaam door verbranding van vetten en glucose. De mitochondriën geven de bruine kleur.

Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan kou zorgt het bruine vet voor een verhoogde stofwisseling. Je lichaam rilt als het bruine vet actief is.

Bruin vet komt het meest voor bij slanke mensen, mensen met obesitas hebben weinig bruin vet. Gelukkig kun je bruin vet ontwikkelen door bijvoorbeeld koud te douchen, een koud (ijs)bad te nemen, een cryokamer te betreden, minder kleren in de winter te dragen en de thermostaat in huis lager te zetten (en dat zie je ook nog eens terug in je rekeningen!).


Beweging 

Krachttraining om effectief vet te verbranden

Krachttraining is zeer effectief om vet te verbranden en een goede manier om je lichaam vorm te geven. Daarnaast is het zo dat je in rust meer calorieën zal verbranden als dat je geen krachttraining doet!

 Nu is het niet zo dat je met een paar keer per week een buikspierkwartier je een strakke buik krijgt. Spieren staan met elkaar in verbinding. Het trainen van grote spieren vertaalt zich ook in een training van kleinere spieren. Het gaat om de totaaltraining waar je vet mee verbrand. Plaatselijk afvallen behoort helaas tot de fabels van fitness.

 

Cardiotraining ter ondersteuning van een calorietekort

Cardiotraining is op een andere manier effectief. Je versterkt hiermee je hart, bloed- en vaatstelsel en verbetert je conditie en uithoudingsvermogen.

De meeste calorieën verbrand je door intensief te trainen (hogere hartslag). Je verbranding duurt daardoor langer. Hierbij geeft intervaltraining een beter effect op de vetverbranding dan duurtraining. Zorg er echter voor dat je het rustig opbouwt en – ondanks dat je intensief beweegt – toch van binnen ontspannen blijft en er plezier aan beleeft. Wees je bewust wat opbouwend en gezond is voor je lichaam. Adem bij voorkeur door je neus.

Wil je meer weten over hoe je lichaam werkt, welke voeding je lichaam nodig heeft en hoe je het beste kunt bewegen? Het boek ‘How to eat, move, and be healthy’ van de Amerikaan Paul Chek is erg overzichtelijk en informatief. Het boek is alleen te verkrijgen in het Engels.

Gschichte des Trampolins: Spaceball

Afvallen met de bellicon®

Om overtollig lichaamsvet te verbranden, is de elastische bellicon® minitrampoline een zeer goede uitkomst. Door de wisseling van de zwaartekracht bij het op-en-neer bewegen, spant elke spiercel in het lichaam zich bij het afremmen onwillekeurig aan, om zich weer te ontspannen op het hoogtepunt van de golfbeweging. Zo activeer je de stofwisseling van alle cellen, niet alleen in bepaalde spiergroepen, zoals dat bij andere bewegingsvormen en sporten het geval is.

 Hoe zwaar of hoe ongetraind je ook bent, op een bellicon® minitrampoline train je automatisch je spierkracht en uithoudingsvermogen. De wisselende zwaartekracht brengt de stofwisseling automatisch op gang. Het is zo makkelijk dat praktisch iedereen meteen succes kan boeken, welke lichaamsbouw of welk aanvangsniveau je ook hebt.

Bewegen vs. Sporten met de bellicon®

Bewegen

Na het wakker worden en op gezette tijden gedurende de dag kun je slechts door 5-10 minuten op de bellicon® te bewegen (bijvoorbeeld 3x op een dag). Dit activeert je stofwisseling zodat je de gehele dag efficiënt
er calorieën verbrandt. Alleen rustig op-en-neer veren zonder met de voeten los van de mat te hoeven komen is hierbij genoeg. Hier hoef je niet per se sportkleding voor aan te trekken.
Doordat je met de bellicon® al je cellen stimuleert, zorg je voor een hoge zuurstofproductie in het lichaam. Daarbij verbrand je grote hoeveelheden calorieën, zonder het gevoel te hebben je bijzonder in te moeten spannen en zonder je lichaam, gewrichten of je hart- en vaatstelsel te overbelasten. Bovendien is bouncen op een soepel verende trampoline vooral heel leuk, wat niet alleen leidt tot plezier in bewegen, maar ook tot goede, snelle resultaten!

Sporten

Op een voor jou geschikt moment van de dag kan je je bellicon® intensief inzetten, gericht op vetverbranding. Hierbij kun je jezelf wel wapenen in je sportoutfit, met een flesje water en een handdoek. 

De training (duur: 20-30 minuten):

 • Begin met een warming up door een paar minuten rustig op-en-neer te veren, gevolgd door;
 • 5 minuten low impact oefeningen zoals een twist en jumping jacks, daarna;
 • 5-15 minuten
  • Intervaltraining (4x een sprint van 30 sec. met 15 sec. rust ertussen)
  • High intensity training (set van 4 oefeningen achter elkaar; twist, powerjump, frontkick links en rech en power skibeweging, 8 herhalingen per oefening, in een hoog tempo, 2-4 sets met 30 sec. rust tussen de sets)
  • Krachttraining (benen ‘jumpsquats’ 8-16x herhalingen, borst ‘bounce chestpress’ 8-16x, buikspieren ‘scissors’ 8-16x), gevolgd door;
 • Een cooling down van 5 minuten met ontspanning

 

Forceer niets, slow and steady wins the race!

Gebruik eventueel de JustBounce DVD om op de bellicon een pittige totaal workout training te doen. Met deze training gebruik je al je spieren effectief. Een perfecte combinatie tussen balans-, kracht- interval-, high intensity-, en cardiotraining. De leukste manier om het hele lichaam actief in te zetten om vet te verbranden. De JustBounce DVD kun je hier vinden.

Deel bericht