Lipoedeem - Lymfevocht afvoeren met de trampoline


5 REDENEN waarom TRAMPOLINETRAINING HELPT BIJ LIPOEDEEM 

 • Verminder & voorkom klachten – Door te oefenen op de bellicon® kan je jouw klachten verminderen en kan de verdere ontwikkeling van lipoedeem worden vertraagd of zelfs gestopt. 

 • Pijnvrije oefeningen – Lichte oefeningen op de bellicon® minitrampoline zijn pijnloos, zelfs voor de gevoelige huid bij lipoedeem. 

 • Stimulatie van de lymfestroom– opgehoopt vocht en afvalstoffen worden al na 10 minuten bouncen effectief afgevoerd. 

 • Gemakkelijk thuis trainen – Met de bellicon® kan je makkelijk lichaamsbeweging in je dagelijkse leven integreren. Je traint thuis wanneer het jou uitkomt.

 • Plezier gegarandeerd– Geen saaie oefeningen, trainen op de bellicon® is leuk! Voel de lichtheid tijdens het springen voor een gezonde levensstijl met dagelijkse beweging.

HOE HELPT DE BELLICON BIJ LIPOEDEEM? 

Lipoedeem is een chronische ziekte met een progressief verloop, die vooral vrouwen treft in fasen van hormonale verandering (puberteit, zwangerschap, menopauze). Een vetverdelingsstoornis leidt tot een plaatselijke toename van het onderhuidse vetweefsel, waardoor vaak een wanverhouding ontstaat tussen de extremiteiten en de romp. 

Snel en eenvoudig: zet de trampoline neer en begin te bouncen! De bellicon® minitrampoline zorgt voor een merkbare verbetering van uw algemeen welzijn, zelfs bij korte en eenvoudige beweging.  Met de minitrampoline kunt u met weinig tijd een regelmatige workout in uw dagelijkse leven integreren. Zelfs zachtjes bouncen is effectief, maakt het bindweefsel strakker en stimuleert de natuurlijke beweging van de lymfevaten

Alle cellen in het lichaam worden geactiveerd door de gelijkmatige op- en neerwaartse beweging. Het resulterende drukeffect op de cellen zorgt voor een meetbare versterking van bot-, spier- en bindweefselcellen. Het effect van deze harmonieuze vibratie activeert het metabolisme, stimuleert de vetverbranding en traint zelfs het gehele spierstelsel

De lymfestroom stimulieren

De verandering van de zwaartekracht tijdens het bouncen activeert de spierpomp en stimuleert de lymfestroom. 

De spieractiviteit die gemobiliseerd wordt bij het bewegen op de bellicon® activeert de spierpomp en verhoogt de lymfestroom. Naast de lymfestroom wordt ook de afvoer van lymfevocht uit de perifere vaten bevorderd. Een goede lymfestroom is bijzonder belangrijk bij lipoedeem, zodat lymfestuwing door het vasthouden van vocht tussen de vetcellen en het onderhuidse weefsel zoveel mogelijk kan worden vermeden. Dit vasthouden van water kan op het omliggende weefsel drukken en pijn veroorzaken.  

>50% van de betroffen patienten lijden aan een gemengde vorm van lipoedeem en overgewicht. Daarom is het belangrijk om te benadrukken dat iedereen de bellicon® kan gebruiken (met of zonder handgrepen) en dat zelfs mensen tot 200 kg zonder problemen op een bellicon® minitrampoline kunnen springen. 

Als u in uw dagelijks leven compressiesokken gebruikt, draag ze dan tijdens het sporten. Compressie helpt de spieren, de aderen en het lymfestelsel om bloed en lymfevocht te transporteren. 

Gebruik de training op de bellicon® als ondersteuning en niet als vervanging voor de behandeling van lipoedeem. Vraag je arts om advies bij het sporten. 

Trainen met de bellicon® is een echte sfeermaker! De gelijkmatige ritmische bounce-bewegingen tijdens de training geven een licht en vrij gevoel. Dit positieve gevoel wordt versterkt door het vrijkomen van gelukshormonen en zorgt voor en beter humeur. Regelmatig trainen op de trampoline is niet alleen erg leuk, maar vergroot ook op lange termijn je zelfvertrouwen en heeft een positief effect op je psyche. Probeer het! 

Stel uw persoonlijke bellicon samen 

UW LIPOEDEEM TRAINING VOOR THUIS  

Ben je op zoek naar de perfecte workout om je lymfestroom te stimuleren? 

Dan vind je hier precies wat je nodig hebt! Een dagelijkse dosis lichaamsbeweging activeert je lymfesysteem. Zelfs korte trainingen zijn zeer effectief. Op ons online trainingsplatform bellicon Home vindt je een ruime keuze aan verschillende trainingsvideo's - van beginners tot bellicon professionals. 

 1. Begin met eenvoudige oefeningen en pas de trainingsintensiteit langzaam en geleidelijk aan 

 2. Bouncen in plaats van springen - houd je voeten in contact met de mat. Het traagheidsmoment kan ervoor zorgen dat het weefsel tijdens hoge sprongen oncomfortabel tegen het lichaam verschuift. 

 3. Herhaal oefeningen in het begin meermaals voordat je met de volgende oefening begint.

 4. Alle dynamische oefeningen met lichte bounce-bewegingen zijn zeer geschikt voor jou.

Meer over bellicon Home

WAT ONZE KLANTEN EN EXPERTS ZEGGEN 

Kristine B. 
klant 

„Sinds puberteit, heb ik last van zware armen en benen. Dit gaat samen met hevige pijn, gevoeligheid voor druk, blauwe plekken. [...] Nu zijn er negen weken voorbij en ik ben een heel ander mens. Ik ben bijna 16 kilo afgevallen. ..."   

Prof. Dr. Nele Devoogdt 
Kinesitherapeut en coördinator van het Lymfoedeemcentrum UZ Leuven 

„Tijdens het "lopen" op de bellicon® zijn er aanzienlijk minder stappen nodig om het lymfevocht door de lymfecollectoren te laten stromen. In deze test was dit ongeveer twee keer zo snel op de bellicon® als op de grond. ..." 

ONZE AANBEVELING: DE BELLICON MET HANDGREPEN... 

Vocht afvoeren met de minitrampoline 

Zachte bespanning van de elastieken voor een betere lymfestroom? 

Zorg ervoor dat u de zachtst mogelijke elastieksterkte voor uw lichaamsgewicht kiest. Hierdoor worden de gewrichten minder belast en wordt het lymfesysteem meer gestimuleerd dan bij een te hard elastiek.

Handgrepen voor meer veiligheid 

De bijzonder stevige handgrepen ondersteunen u bij elke beweging tijdens uw training op de bellicon®. Dankzij de halfronde leuning bieden ze altijd de optimale ondersteuning om veilig en rechtop op en af te stappen.

Bestel nu

MEER INFORMATIE OVER LIPOEDEEM 

Lipoedeem gaat vaak gepaard met het vasthouden van vocht, dat vooral in de benen voorkomt. In combinatie met de toename van het onderhuidse vetweefsel ontstaan gevoelens van zwaarte en spanning die ook pijn kunnen veroorzaken. 

Mogelijke oorzaken van lipoedeem zijn zeer divers en ook in de wetenschap omstreden. Vaak wordt een genetische erfelijke aanleg vermoed. Er wordt aangenomen dat bijna 1 op de 10 vrouwen lipoedeem krijgt.  Het aantal niet-gemelde gevallen is echter hoog omdat lipoedeem vaak verward wordt met overgewicht.

De ziekte ontwikkelt zich meestal progressief, daarom spreekt men van 3 stadiums. De ernst van een stadium wordt bepaald op basis van de zichtbare huidoppervlakken, het bevoelen van de huid en een knijptest. Het stadium hang niet samen met de sterke an de klachten. Ook in het eerste stadium kan al extreme pijn optreden.

 • Stadium 1: Huidoppervlak overwegend glad, onderhuids vet verdikt en zacht, zonder knobbels 

 • Stadium 2: Huidoppervlak kan bultjes vertonen, onderhuids weefsel is verdikt, met kleine knobbeltjes 

 • Stadium 3: Het huidoppervlak is heel oneffen, het onderhuids weefsel is verdikt en hard met vetophopingen onder de huid. Er zijn beperkingen in de functies, bv. bij het lopen 

Fases van lipedeem